Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣύνδρομο ιππουρίδας

Σύνδρομο ιππουρίδας

Το σύνδρομο ιππουρίδας είναι ένα σύνδρομο του νωτιαίου μυελού

Η ιππουρίδα σχηματίζεται από τις οσφυϊκές και ιερές ρίζες που πορεύονται παράλληλα προς το τελικό νημάτιο.

To σύνδρομο ιππουρίδας (Cauda equina syndrome-CES) ή ψευδοδιαλείπουσα χωλότητα ιππουρίδας, είναι μια σοβαρή νευρολογική κατάσταση στην οποία βλάβη στην ιππουρίδα προκαλεί οξεία απώλεια της λειτουργίας του οσφυϊκού πλέγματος, στις νευρικές ρίζες του σπονδυλικού σωλήνα κάτω από τον μυελικό κώνο του νωτιαίου μυελού.

Συνήθη αίτια του συνδρόμου ιππουρίδας, ICD-10 C83.4 είναι όγκοι, όπως επενδυμώματα ή λιπώματα, κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου μέσης γραμμής ή αραχνοειδίτιδα που προσβάλλουν τις οσφυϊκές και ιερές ρίζες στην πορεία τους μέχρι τα μεσοσπονδύλια τρήματα.

Αρχικό σύμπτωμα είναι ο ριζιτικός πόνος με συνήθη εντόπιση στην περιοχή του ισχιακού νεύρου ή στην περιοχή της κύστης, που επεκτείνονται με τον βήχα ή το φτάρνισμα. Αμβλύς πόνος κατά το περίνεο, την ουροδόχο κύστη και το ιερό οστούν, που γενικά αντανακλά κατά την πορεία του ισχιακού νεύρου, με συνοδές παραισθησίες και παραλύσεις, λόγω συμπίεσης των ριζών των νωτιαίων νεύρων.

Στη συνέχεια εμφανίζονται αισθητικές διαταραχές όλων των ειδών αισθητικότητας με ριζιτική κατανομή που επεκτείνεται κάτωθεν του δερματοτομίου Ο4.

Πίεση των κατώτερων ιερών ριζών δίνει την χαρακτηριστική κατανομή αναισθησίας δίκην  περισκελίδος ιππέως.

Συνήθης πορεία – χρονία.


Σημεία και συμπτώματα του συνδρόμου ιππουρίδας

  • Σοβαρός πόνος στην πλάτη
  • Αναισθησία ή παραισθησία με συμμετοχή των S3-S5 δερμοτομίων, συμπεριλαμβανομένου του περινέου, των εξωτερικών γεννητικών όργανων και του πρωκτού. Περιγράφεται σαν μούδιασμα ή τσιμπήματα με βελόνες στη βουβωνική χώρα και το εσωτερικό των μηρών στα σημεία που έρχονται επαφή με μια σέλα, όταν κάποιος καβάλα άλογο.
  • Δυσλειτουργία κύστης και εντέρου με μειωμένο τόνο της ουροδόχου κύστεως και των σφιγκτήρων του πρωκτού και αδυναμία του εξωστήρα μυός που προκαλεί κατακράτηση ούρων και ακράτεια ούρων.
  • Ισχιαλγία στη μια πλευρά ή και στις δύο, αν και ο πόνος μπορεί να μην υπάρχει
  • Αδυναμία των μυών των κάτω άκρων (παραπληγία συχνά)
  • Απουσία του αντανακλαστικού του Αχίλλειου τένοντα
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία

Είναι επείγον περιστατικό

 


Αιτίες του συνδρόμου ιππουρίδας

Οσφυϊκή σπονδυλαρθρίτιδα με συμπίεση της ιππουρίδας

Συγγενής στένωση του νωτιαίου σωλήνα

Μετά το μυελικό κώνο, το κανάλι περιέχει μια μάζα των νεύρων (την ιππουρίδα), που διακλαδίζεται στο κατώτερο άκρο του νωτιαίου μυελού και περιέχει τις νευρικές ρίζες των νευροτομίων  L1- 5 – S1- 5. Οι νευρικές ρίζες από L4 – S4 εντάσσονται στο ιερό πλέγμα που επηρεάζει το ισχιακό νεύρο, το οποίο ταξιδεύει από την ουρά (προς τα πόδια). Συμπίεση, τραύμα ή άλλες βλάβες σε αυτή την περιοχή του σπονδυλικού σωλήνα μπορεί να οδηγήσουν στο σύνδρομο ιππουρίδας.

  • Όγκοι 

Οποιαδήποτε βλάβη η οποία συμπιέζει ή διαταράσσει τη λειτουργία της ιππουρίδας μπορεί να απενεργοποιήσει τα νεύρα, αν και η πιο συνηθισμένη αιτία είναι μια κεντρική πρόπτωση του δίσκου. Μεταστατική ασθένεια από καρκίνο μπορεί, επίσης, να είναι μια αιτία.

  • Τραύμα

Το άμεσο τραύμα μπορεί, επίσης, να προκαλέσει το σύνδρομο ιππουρίδας. Οι πιο συχνές αιτίες περιλαμβάνουν τις ιατρογενείς παρακεντήσεις,  κατάγματα, σοβαρές κήλες δίσκου, τραύματα από καθετήρες αναισθησίας και υψηλές τοπικές συγκεντρώσεις αναισθητικού γύρω από την ίππουριδα, διεισδυτικό τραύμα όπως πληγές από μαχαίρι ή βαλλιστικό τραύμα.

  • Σπονδυλική στένωση

Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας εκφυλιστικής διαδικασίας της σπονδυλικής στήλης (όπως οστεοαρθρίτιδα), ή ένα αναπτυξιακό ελάττωμα που είναι παρόν από τη γέννηση. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις του συνδρόμου υπαίτια είναι η σπονδυλολίσθηση.

  • Φλεγμονώδεις συνθήκες

Χρόνιες  φλεγμονώδεις παθήσεις του νωτιαίου μυελού, όπως η νόσος του Paget, η νευροσαρκοείδωση, η χρόνια φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυνευροπάθεια, η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και η χρόνια φυματίωση μπορεί να προκαλέσουν σύνδρομο της ιππουρίδας.


Παράγοντες Κινδύνου του συνδρόμου ιππουρίδας

Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κήλη δίσκου είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σύνδρομο της ιππουρίδας. Οι άνδρες έχουν ελαφρώς περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν CES από τις γυναίκες. Η μέση ηλικία και η άρση βαρέων αντικειμένων είναι, επίσης, παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο ιππουρίδας.


Διάγνωση του συνδρόμου ιππουρίδας

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται, συνήθως, με μια μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία. Εάν υπάρχει σύνδρομο ιππουρίδας, επείγουσα χειρουργική επέμβαση γίνεται, συνήθως, ανάλογα με την αιτιολογία.


Πρόληψη του συνδρόμου ιππουρίδας

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να επιτρέψει να γίνει προληπτική θεραπεία. Σημεία που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση περιλαμβάνουν αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου και τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης και απώλεια της αίσθησης στη βουβωνική χώρα.


Θεραπεία του συνδρόμου ιππουρίδας

Η θεραπεία είναι η χειρουργική αποσυμπίεση.

Όταν το σύνδρομο ιππουρίδας προκαλείται από μια κήλη δίσκου πρώιμη χειρουργική αποσυμπίεση συνιστάται.  Μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών από την ανάπτυξη συμπτωμάτων, αν υπάρχει κάποια συμπιεστική βλάβη, π.χ. κήλη δίσκου, επισκληρίδιο απόστημα, όγκος ή αιμάτωμα. Αυτή η θεραπεία μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πιθανότητα να  αποφευχθούν μακροπρόθεσμες νευρολογικές βλάβες.

Χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτείται για την απομάκρυνση αίματος, θραυσμάτων οστών, ενός όγκου, μια κήλης δίσκου ή μια μη φυσιολογική ανάπτυξη των οστών.

Εάν ο όγκος δεν μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά και να είναι κακοήθης, τότε η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για να ανακουφίσει την πίεση, όπως και η χημειοθεραπεία.

Αν το σύνδρομο οφείλεται σε μια φλεγμονώδη κατάσταση, π.χ. αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αντιφλεγμονώδη, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως μια αποτελεσματική θεραπεία.

Εάν μια βακτηριακή λοίμωξη είναι η αιτία, τότε  αντιβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία της.

Το σύνδρομο ιππουρίδας μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί και η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζει αρνητικά τη θεραπεία.

Φυσιοθεραπεία και εργοθεραπεία, λόγω δυσλειτουργίας των κατώτερων άκρων γίνονται μετεγχειρητικά.

Απαιτείται αντιμετώπιση τυχόν συνυπάρχουσας παχυσαρκίας.

Οι ασκήσεις πυελικού εδάφους βοηθούν στον έλεγχο των κινήσεων του εντέρου. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν με τον ασθενή όρθιο, ξαπλωμένο, ή στα τέσσερα με τα γόνατα ελαφρώς ανοικτά. Η πλήρης αποκατάσταση του ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Οι φυσικοθεραπευτές θα βοηθήσουν για την ισορροπία, το βάδισμα και τη μυϊκή αδυναμία ή παράλυση των κάτω άκρων. Η ηλεκτρική διέγερση είναι, επίσης, χρήσιμη για την ενίσχυση του μυϊκού τόνου.


Πρόγνωση του συνδρόμου ιππουρίδας

Η πρόγνωση για την πλήρη αποκατάσταση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι η σοβαρότητα και η διάρκεια της συμπίεσης. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η ώρα πριν από την επέμβαση για να αρθεί η συμπίεση που προκαλεί βλάβες στα νεύρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά που προκαλείται στο νεύρο.

Σε περιπτώσεις όπου το νεύρο έχει υποστεί βλάβη, αλλά εξακολουθεί να είναι ικανό να αναγεννηθεί, η χειρουργική παρέμβαση με την αποσυμπίεση της ιππουρίδας μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη.

Απόσυμπιεστική πεταλεκτομή

Ανάπαυση

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

cauda equina syndrome

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Οι παραπληγικοί πρέπει να ελπίζουν

Μυελοπάθεια μετά από ακτινοβολία

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Παράλυτοι καθοδηγούν ρομπότ με τη σκέψη τους

Πώς οι παράλυτοι μπορούν να ξαναπερπατήσουν

Θεραπεία με ιππασία

Μυρμήγκιασμα

Αραχνοειδείς κύστεις

Αραχνοειδίτιδα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ