Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟι όγκοι των οστών
Array

Οι όγκοι των οστών

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι των οστών

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι όγκοι των οστών, ICD-10 C40-C41, αναπτύσσονται όταν τα κύτταρα του οστού χωρίς έλεγχο σχηματίζουν μια μάζα ιστού.

Οι περισσότεροι όγκοι των οστών είναι καλοήθεις. Ωστόσο, και οι καλοήθεις όγκοι των οστών μπορεί να αποδυναμώσουν ακόμη τα οστά και να προκαλέσουν κατάγματα ή άλλα προβλήματα. 

Ο καρκίνος των οστών καταστρέφει φυσιολογικούς ιστούς των οστών και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος (μετάσταση).

Μια λυτική βλάβη των οστών είναι μια περιοχή όπου ένα μέρος του οστού φαίνεται να έχει διαλυθεί.


Καλοήθεις όγκοι των οστών

Οι καλοήθεις όγκοι είναι πιο συχνοί από τους κακοήθεις όγκους των οστών. Οι καλοήθεις όγκοι των οστών μπορεί να είναι νεοπλασματικοί, αναπτυξιακοί, τραυματικοί, ή να οφείλονται σε λοιμώδη ή φλεγμονώδη αιτιολογία. Ορισμένοι καλοήθεις όγκοι δεν είναι  νεοπλάσματα, αλλά μάλλον, αντιπροσωπεύουν αμαρτώματα, όπως το οστεοχόνδρωμα. Οι πιο συχνές θέσεις για πολλούς πρωτοπαθείς όγκους, καλοήθεις και κακοήθεις περιλαμβάνουν τον άνω μηρό και την εγγύς κνήμη. Παραδείγματα καλοηθών όγκων των οστών περιλαμβάνουν το οστέωμα, το οστεοειδές οστέωμα, το οστεοχόνδρωμα, το οστεοβλάστωμα, το εγχόνδρωμα, το γιγαντοκυτταρικό όγκο των οστών, την ανευρυσματική κύστη των οστών, την ινώδη δυσπλασία των οστών κ. ά.

Αυτά είναι μερικά συχνά είδη καλοηθών όγκων των οστών:

•       Οστεοχόνδρωμα είναι ο πιο κοινός καλοήθης όγκος των οστών. Είναι πιο συχνός σε άτομα ηλικίας κάτω των 20.

•       Ο γιγαντοκυτταρικός όγκος των οστών είναι ένας καλοήθης όγκος, που συνήθως προσβάλλει τις επιφύσεις των μακρών οστών.

•       Οστεοειδές οστέωμα είναι ένας όγκος των οστών, που παρατηρείται συχνά στα μακρά οστά και εμφανίζεται συνήθως στην ηλικία των 20 ετών.

•       Οστεοβλάστωμα είναι ένα όγκος που εμφανίζεται στην σπονδυλική στήλη και στα μακρά οστά, ως επί το πλείστον σε νεαρούς ενήλικες.

•       Εγχόνδρωμα εμφανίζεται συνήθως στα οστά των χεριών και των ποδιών.  Δεν έχει συμπτώματα. Είναι ο πιο συχνός τύπος όγκου στο χέρι.


Μεταστατικός καρκίνος των οστών

Όταν οι άνθρωποι έχουν καρκίνο στα οστά, συχνά  ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί από άλλο σημείο του σώματος. Αυτό είναι ο μεταστατικός καρκίνος.  Για παράδειγμα, ένα άτομο με καρκίνο του πνεύμονα που έχει εξαπλωθεί στα οστά θεωρείται ότι έχει καρκίνο του πνεύμονα με μετάσταση στα οστά – όχι καρκίνο του πνεύμονα και καρκίνο των οστών.

Οι καρκίνοι που συνήθως εξαπλώνονται στα οστά είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων, του θυρεοειδούς, και των νεφρών. Οι δευτεροπαθείς κακοήθεις όγκοι των οστών υπολογίζεται να είναι 50 έως 100 φορές πιο συχνοί από τους πρωτοπαθείς όγκους των οστών.


Πρωτοπαθές όγκοι των οστών

Το πρωτοπαθές σάρκωμα οστών είναι ένας όγκος που σχηματίζεται πρώτα στα οστά. Είναι λιγότερο συνηθισμένος από τον μεταστατικό καρκίνο. Η αιτία του σαρκώματος των οστών δεν είναι γνωστός, αλλά η κληρονομικότητα μπορεί να παίξει έναν ρόλο. Η ψηλής δόσης ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου ή τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αυτόν τον τύπο καρκίνου.

Οι κακοήθεις πρωτοπαθείς όγκοι είναι το οστεοσάρκωμα, το χονδροσάρκωμα, το σάρκωμα Ewing, το ινοσάρκωμα, και άλλοι τύποι, όπως το κακόηθες ινώδες ιστιοκύττωμα που ονομάζεται “πλειόμορφο αδιαφοροποίητο σάρκωμα”. Το πολλαπλό μυέλωμα είναι ένας καρκίνος αιματολογικός, που προέρχεται από τον μυελό των οστών, με αλλοιώσεις σε ένα ή περισσότερα οστά. Οι όγκοι γεννητικών κυττάρων, όπως το τεράτωμα, συχνά εμφανίζονται στη μέση γραμμή στο ιερό και στον  κόκκυγα και είναι ευαίσθητα στη θεραπεία.

Τα πιο συχνά είδη καρκίνου των οστών:

•       Το οστεοσάρκωμα αρχίζει στα κύτταρα των οστών και είναι πιο συχνός γύρω από το γόνατο και τον βραχίονα. Παρατηρείται σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες και σε άτομα με νόσο προϋπάρχουσα Paget των οστών.

•       Το σάρκωμα Ewing, επίσης, παρατηρείται σε νεαρότερα άτομα ηλικίας 5 μέχρι 20 ετών. Στα πλευρά, τη λεκάνη, το πόδι, και το βραχίονα είναι οι πιο συχνές περιοχές.  Συνήθως εμφανίζεται στα οστά, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε μαλακούς ιστούς γύρω από τα οστά.

•       Το χονδροσάρκωμα εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 70. Το ισχίο, λεκάνη, το πόδι, το χέρι και ο ώμος είναι συχνές θέσεις αυτού του καρκίνου, η οποία αρχίζει στα κύτταρα του χόνδρου.

Αν και σχεδόν πάντα παρατηρείται στα οστά, το πολλαπλό μυέλωμα δεν πρωτοπαθής καρκίνος των οστών. Πρόκειται για μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών. Ο μυελός των οστών είναι ο μαλακός ιστός στο εσωτερικό των οστών.

Τα συμπτώματα των όγκων των οστών

Μπορεί να μην έχουν κανένα σύμπτωμα οι όγκοι των οστών. Αυτό είναι το πιο συνήθες. Ο όγκος μπορεί να βρεθεί τυχαία σε μια ακτινογραφία, και μπορεί να υπάρχει πόνος εκεί που βρίσκεται ο όγκος και μπορεί να επιδεινωθεί με τη δραστηριότητα και να ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα.

Το τραύμα δεν προκαλεί όγκο των οστών, αλλά μπορεί να σπάσει ένα οστό που έχει αποδυναμωθεί από έναν όγκο. Αυτό στη συνέχεια μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο.

Άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με όγκους των οστών είναι:

•       Πυρετός

•       Ιδρώτες

•       Ασυνήθιστο πρήξιμο γύρω από ένα κόκκαλο

•       Χωλότητα


Διάγνωση καρκίνου οστών

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου των οστών;

Ακτίνες Χ, για τη θέση, το μέγεθος και το σχήμα του όγκου του οστού.

Σπινθηρογράφημα οστών, η οποία είναι μια δοκιμασία στην οποία μια μικρή ποσότητα ραδιενεργού υλικού εγχέεται μέσα σε ένα αιμοφόρο αγγείο και ταξιδεύει μέσω του αίματος. Στη συνέχεια συλλέγεται στα οστά και ανιχνεύεται από έναν σαρωτή.

Αξονική τομογραφία (CT).

Μαγνητική τομογραφία (MRI).

PET CT SCAN.

Αγγειογραφία.

Βιοψία από έμπειρο χειρουργό γιατί υπάρχει κίνδυνος διασποράς της νόσου.

Εξετάσεις αίματος για προσδιορισμό αλκαλικής φωσφατάσης. Μεγάλη ποσότητα του ενζύμου αυτού είναι παρούσα στο αίμα, όταν τα κύτταρα που σχηματίζουν το οστό είναι πολύ δραστικό, όπως κατά την αύξηση των οστών στα παιδιά, όταν ένα οστό έχει κάταγμα, οστεοπόρωση μεγάλη ή όταν υπάρχει όγκος οστών.


Σταδιοποίηση καρκίνου των οστών

Συνδυάζει 4 παράγοντες για να καθορίσει το στάδιο από τα αρχικά Τ, Ν, Μ και G.

Τ χαρακτηριστικά του όγκου (μέγεθος),

Ν εξάπλωση σε λεμφαδένες

Μ μετάσταση σε απομακρυσμένα όργανα

G βαθμός όγκου (πόσο ανώμαλα τα κύτταρα φαίνονται τα κύτταρα όταν παρατηρούνται κάτω από ένα μικροσκόπιο. Όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο ανώμαλα είναι τα κύτταρα και τείνουν να αυξάνονται και να εξαπλώνονται πιο γρήγορα).

Τα στάδια περιγράφονται σε λατινικούς αριθμούς από το I έως IV (1-4).

Τ στάδια του καρκίνου των οστών

Τx: Ο πρωτοπαθής όγκος δεν μπορεί να μετρηθεί

T0: Κανένα στοιχείο του όγκου

Τ1: όγκος 8 cm ή λιγότερο

Τ2: όγκος είναι μεγαλύτερος από 8 cm

T3: Όγκoι σε περισσότερα από ένα μέρος για τo ίδιo οστό

Ν στάδια του καρκίνου των οστών

N0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί στους λεμφαδένες κοντά στον όγκο

Ν1: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί στους γειτονικούς λεμφαδένες

M στάδια του καρκίνου των οστών

M0: Ο καρκίνος δεν έχει εξαπλωθεί παντού εκτός από τα οστά ή τους λεμφαδένες

M1: Μακρινή μετάσταση (ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί)

M1a: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο στον πνεύμονα

M1b: Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές (όπως ο εγκέφαλος, το ήπαρ, κλπ)

Grade του καρκίνου των οστών

G1-G2: Χαμηλής ποιότητας

G3-G4: Υψηλής ποιότητας

Στάδια καρκίνου των οστών

Στάδιο Ι: Χαμηλής κακοήθεις και δεν έχουν ακόμη εξαπλωθεί έξω από το οστό. Τ1, N0, M0, G1-G2: Ο όγκος είναι 8 cm ή λιγότερο

Στάδιο ΙΒ: Τ2 ή Τ3, N0, Μ0, G1-G2: Ο όγκος είναι είτε μεγαλύτερος από 8 cm ή είναι σε περισσότερες από μία θέση επί του ιδίου οστού

Στάδιο ΙΙ: δεν έχουν εξαπλωθεί έξω από το οστό (όπως το στάδιο Ι), αλλά είναι υψηλής κακοήθειας

Στάδιο ΙΙΑ: T1, N0, M0, G3, G4: Ο όγκος είναι 8 cm ή λιγότερο.

Στάδιο ΙΙΒ: T2, N0, M0, G3, G4: Ο όγκος είναι μεγαλύτερο από 8 cm

Στάδιο ΙΙΙ: T3, N0, M0, G3, G4: Ο όγκος δεν έχει εξαπλωθεί έξω από το οστό, αλλά είναι σε περισσότερα μέρη για το ίδιο οστών. Είναι υψηλής κακοήθειας

Στάδιο IV:. Ο όγκος έχει εξαπλωθεί έξω από το οστό από όπου ξεκίνησε Μπορούν να είναι οποιουδήποτε βαθμού κακοήθειας

Στάδιο IVA: Κάθε Τ, N0, M1a, G1-G4: Ο όγκος έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες

Στάδιο IVB: Κάθε Τ, N1, οποιαδήποτε M, G1-G4 ή Κάθε Τ, κάθε Ν, M1b, G1-G4: Ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες ή σε απομακρυσμένες περιοχές πλην του πνεύμονα (ή και τα δύο).


Θεραπεία των όγκων των οστών

Οι καρκινικοί όγκοι των οστών απαιτούν πιο επιθετική θεραπεία.

Οι Καλοήθεις όγκοι, συνήθως, παρακολουθούνται ή μπορεί να αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή.

Οι Κακοήθεις όγκοι πρέπει να θεραπεύονται από εξειδικευμένα κέντρα. Η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και την εξάπλωση. Τα καρκινικά κύτταρα που περιορίζονται στον όγκο των οστών και στην γύρω περιοχή είναι σε ένα εντοπισμένο στάδιο. Ο Καρκίνος των οστών που εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος είναι μεταστατικός και η θεραπεία είναι πιο δύσκολη.

Οι καρκίνοι των οστών όταν γίνεται αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση, σε υγιή χειρουργικά όρια.

Θεραπεία για τον καρκίνο των οστών:

•       Χειρουργική διάσωση του άκρου που αφαιρεί το τμήμα του οστού με τον καρκίνο. Οι κοντινοί μύες, τένοντες, και άλλοι ιστοί δεν αφαιρούνται. Ένα μεταλλικό εμφύτευμα (πρόσθεση) αντικαθιστά το τμήμα του οστού που απομακρύνεται.

•       Ακρωτηριασμός μπορεί να απαιτηθεί εάν ένας όγκος είναι μεγάλος ή εκτείνεται σε νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Ένα προσθετικό άκρο μπορεί να βοηθήσει τη λειτουργία μετά τον ακρωτηριασμό. Άλλη μορφή ακρωτηριασμού, είναι όταν το πόδι του ασθενούς στρέφεται προς τα πάνω σε μια στροφή 180 μοιρών και το αναποδογυρισμένο πόδι χρησιμοποιείται ως γόνατο. Μερικές φορές, γίνονται και άλλες πιο ριζικές χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες, όμως δεν προσφέρουν ποιότητα ζωής.

•       Η ακτινοθεραπεία σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και συρρικνώνει  τον όγκο με υψηλή δόση ακτίνων-Χ.  Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με χειρουργική επέμβαση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί πριν ή μετά τη χειρουργική επέμβαση.

•       Η συστηματική χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται για τα καρκινικά κύτταρα που έχουν εξαπλωθεί μέσω του αίματος. Η χημειοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί πριν από την εγχείρηση, μετά από την χειρουργική επέμβαση, ή για τη μεταστατική νόσο, αλλά δεν είναι αποτελεσματική, ιδίως στο χονδροσάρκωμα. Καλύτερα να γίνεται μοριακή ανάλυση του όγκου.

Η κρυοχειρουργική είναι η χρήση υγρού αζώτου και η τεχνική μπορεί μερικές φορές να χρησιμοποιηθεί αντί της συμβατικής χειρουργικής επέμβασης για την απομάκρυνση του όγκου.

Μία από τις κύριες ανησυχίες στον καρκίνο των οστών είναι η πυκνότητα των οστών και η οστική απώλεια.

Τα διφωσφονικά αυξάνουν την αντοχή των οστών.

Το στρόντιο, επίσης, είναι μία ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή δίνεται για να βοηθήσει με τον πόνο και μπορεί να δοθεί σε διαστήματα τριών μηνών (Chloride Sr-89 UPS Injection).

Επανάσταση αποτελεί το Denosumab για την πρόληψη των σκελετικών συμβαμάτων (SRE), όπως το παθολογικό κάταγμα,  σε ακτινοβολία στα οστά, στη συμπίεση του νωτιαίου μυελού ή στη χειρουργική επέμβαση σε οστό,  σε ενήλικες με οστικές μεταστάσεις από συμπαγείς όγκους. Η δενοσουμάμπη (denosumab) είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG2) που στοχεύει και συνδέεται με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα με το RANKL, προλαμβάνοντας την ενεργοποίηση του υποδοχέα του, του RANK, στην επιφάνεια των πρόδρομων οστεοκλαστών και των οστεοκλαστών. Η παρεμπόδιση της αλληλεπίδρασης RANKL/RANK αναστέλλει τον σχηματισμό, τη λειτουργία και την επιβίωση των οστεοκλαστών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την οστική απορρόφηση τόσο στα συμπαγή όσο και στα σπογγώδη οστά.


Πρόγνωση των όγκων των οστών

Η πρόγνωση εξαρτάται από τον τύπο του όγκου. Είναι καλή για τους καλοήθεις όγκους, αν και ορισμένοι τύποι  καλοήθων όγκων μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε κακοήθεις. Οι κακοήθεις όγκους των οστών που δεν έχουν εξαπλωθεί, συνήθως, θεραπεύονται, αλλά η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του καρκίνου, την τοποθεσία, το μέγεθος και άλλους παράγοντες.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ο αρχαιότερος όγκος

Αποφύγετε το φθόριο

Φθόριο και υγεία

Τα καρκινικά μονοπάτια των σαρκωμάτων

Ινώδης δυσπλασία των οστών

Σάρκωμα Ewing

Χόρδωμα

Οστεοσάρκωμα

Νόσος Paget των οστών

Υγεία των οστών

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Πολλαπλούν μυέλωμα

Θεραπεία οστικών μεταστάσεων στον καρκίνο μαστού

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Καρκίνος προστάτη

Χρήσιμες συμβουλές για τα διφωσφωνικά

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες;

Ψωρίαση: Είναι αποτελεσματικές οι κλασικές θεραπείες ή υπάρχουν και φυσικές εναλλακτικές λύσεις που δεν έχουν παρενέργειες; Ψωρίαση Η ψωρίαση είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα δερματοπάθεια, εμφανίζεται σε...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ