Ο αρχαιότερος όγκος

0
807

Ο αρχαιότερος όγκος. Η αρχαιότερη περίπτωση καρκίνου είναι καλοήθης κι αφορά τα οστά, σε μια εποχή που οι άνθρωποι ζούσαν τα μισά χρόνια

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τον αρχαιότερο όγκο που έχει βρεθεί ποτέ σε άνθρωπο ή στενό συγγενή του, γεγονός που δείχνει ότι οι όγκοι εμφανίζονταν ανέκαθεν στην ανθρωπότητα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS ONE.

Ο όγκος (κατά πάσα πιθανότητα καλοήθης) βρέθηκε σε ένα πλευρικό οστό, το οποίο ανήκε σε έναν άνδρα Νεάντερταλ, που ζούσε στη βόρεια Κροατία, στο σπήλαιο Κράπινα, πριν από περίπου 120.000 χρόνια.

Μέχρι σήμερα, η αρχαιότερη γνωστή περίπτωση καρκίνου των οστών ήταν 4.000 ετών και προερχόταν από αιγυπτιακές μούμιες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο Ντέηβιντ Φρέιερ του Πανεπιστημίου του Κάνσας, επισήμαναν ότι οι περιπτώσεις νεοπλασιών είναι σπάνιες στους προϊστορικούς ανθρώπινους πληθυσμούς και χαρακτήρισαν αναπάντεχο το εύρημά τους. Ο όγκος έχει διάσταση περίπου 30 χιλιοστών και η ύπαρξή του επιβεβαιώθηκε με ακτινογραφίες και τομογραφίες του απολιθώματος. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος άνθρωπος Νεάντερταλ φαίνεται να έπασχε από ινώδη δυσπλασία, μια συχνή σκελετική πάθηση στους σύγχρονους ανθρώπους, η οποία, συνήθως, είναι καλοήθης και σπάνια μεταλάσσεται σε κακοήθη. Θεωρείται, μάλλον, άγνωστης αιτιολογίας, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται από μια γενετική μετάλλαξη στα κύτταρα που παράγουν τα οστά, με συνέπεια το οστό να αντικαθίσταται από ινώδη ιστό.

Οι ερευνητές δεν είναι σε θέση να βγάλουν συμπεράσματα πόσο πονούσε, αν είχε όγκους και σε άλλα οστά και ποια ήταν η γενικότερη κατάσταση της υγείας του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέση διάρκεια ζωής των Νεάντερταλ, οι οποίοι εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 30.000 χρόνια, αφήνοντας έκτοτε την Ευρώπη «ελεύθερη» για τους προγόνους του σύγχρονου «έμφρονος ανθρώπου» (Homo sapiens), πιστεύεται ότι ήταν περίπου η μισή σε σχέση με σήμερα.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D3 μαζί με βιταμίνη Κ2 για τον καρκίνο οστών

Πατήστε, εδώ, για να παραγείλετε το Υψηλής ποιότητας συμπλήρωμα διατροφής βιταμίνης D3 μαζί με βιταμίνη Κ2 για τον καρκίνο οστών

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι D3-K2-emedi-1.jpg
D3 5000 & K2 EMEDI® 60 caps

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα οστά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα για τα οστά

bones

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Ο μαστός στην Τέχνη

Ο ακρωτηριασμός των μαστών

Μαστός και μαστεκτομή

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Αίγυπτο

Ο καρκίνος του μαστού στην αρχαία Ελλάδα

Ο καρκίνος του μαστού στην ελληνορωμαϊκή περίοδο

Ο καρκίνος του μαστού στην βυζαντινή περίοδο

Ο καρκίνος του μαστού στην εποχή των Αράβων

Η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού τον 13ο αιώνα

Η ιστορία του καρκίνου μαστού τον 16ο αιώνα

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ