Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

Τα καλύτερα κόλπα για να παραμείνετε νέοι

Μυστικά για μεγαλύτερη και καλύτερη διάρκεια ζωής

Τρόποι για να επιβραδύνετε τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο

 • Προστατέψτε το DNA σας

Καθώς μεγαλώνουμε, τα άκρα των χρωμοσωμάτων μας, τα τελομερή κονταίνουν. Αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε ασθένειες. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής ενισχύουν ένα ένζυμο που αυξάνει το μήκος των τελομερών. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν τα τελομερή. Έτσι οι υγιείς συνήθειες μπορεί να επιβραδύνουν τη γήρανση σε κυτταρικό επίπεδο.

 • Να είστε ευσυνείδητοι

Ένας από τους καλύτερους δείκτες μακροζωϊας είναι η προσωπικότητα συνείδησης. Ερευνητές μέτρησαν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως,  η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επιμονή. Βρήκαν ότι οι άνθρωποι με συνείδηση κάνουν περισσότερα πράγματα για να προστατεύσουν την υγεία τους και κάνουν επιλογές που οδηγούν στην ενίσχυση των δεσμών και στη βελτίωση της σταδιοδρομίας τους.

 • Να κάνετε φίλους

Οι πολλοί και καλοί φίλοι μπορεί να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Οι άφθονες κοινωνικές συνδέσεις ενισχύουν την μακροζωία. Καταλάβετε, όμως, ότι οι συνήθειες των φίλων σας είναι μεταδοτικές. Επιλέξτε φίλους που κάνουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, η παχυσαρκία είναι κοινωνικά «μεταδοτική». Η πιθανότητα να γίνετε παχύσαρκοι αυξάνεται κατά 57%, αν έχετε ένα φίλο που είναι παχύσαρκος. Το κάπνισμα είναι μια άλλη συνήθεια που εξαπλώνεται μέσω των κοινωνικών δεσμών, αλλά τα καλά νέα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι, επίσης, μεταδοτική.

 • Κόψτε το κάπνισμα

Αν και δεν είναι μυστικό ότι η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να επιμηκύνει τις ημέρες σας, σας αναφέρουμε ότι η διακοπή του καπνίσματος στην ηλικία των 30 θα μπορούσε να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας  μια ολόκληρη δεκαετία. Η αποβολή της συνήθειας στην ηλικία των 40, 50, ή 60 αυξάνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9, 6 και 3 έτη, αντίστοιχα.

 • Να κοιμάστε καλά

Ο ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Όσοι κοιμούνται καλά είναι 37% λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από καρδιακή νόσο, γιατί ελαττώνονται οι ορμόνες του στρες. Ο ύπνος καλής ποιότητας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και διαταραχών της διάθεσης. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να συνέλθετε γρηγορότερα από μια ασθένεια. Ο ύπνος λιγότερο από 5 ώρες ανά νύχτα αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

 • Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο και ψάρια. Η μεσογειακή διατροφή  μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου, που είναι συνδυασμός παχυσαρκίας, αυξημένων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, καθώς και άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

 • Τρώτε μικρές ποσότητες τροφίμων

Η διατροφή η οποία είναι πλούσια σε πράσινα και κίτρινα λαχανικά και χαμηλή σε θερμίδες χαρίζει μακροζωϊα

 • Παντρευτείτε

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι παντρεμένοι άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανύπαντρους. Πολλοί ερευνητές αποδίδουν την διαφορά στην κοινωνική και οικονομική στήριξη που παρέχει ο γάμος. 

 • Χάστε βάρος

Αν είστε υπέρβαροι, το αδυνάτισμα μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη, τις καρδιακές παθήσεις, και άλλες ασθένειες. Το λίπος στην κοιλιά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές. Οι περισσότερες φυτικές ίνες και η τακτική άσκηση είναι αποτελεσματικοί τρόποι για να μειώσετε το λίπος της κοιλιάς.

 • Κάντε άσκηση

Οι άνθρωποι που ασκούνται ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν το κάνουν. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, ορισμένων μορφές καρκίνου, και της κατάθλιψης. Η άσκηση μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να μείνετε διανοητικά υγιείς στα βαθιά γεράματα. Ακόμη και δέκα λεπτά δραστηριότητας είναιαρκετά, αρκεί να προσθέσετε έως και 2,5 ώρες μέτριας άσκησης την εβδομάδα.

 • Πιείτε με μέτρο

Οι καρδιακές παθήσεις είναι λιγότερο συχνές σε μετριοπαθείς πότες από ό, τι σε άτομα που δεν πίνουν καθόλου. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το πολύ αλκοόλ αυξάνει το λίπος στην κοιλιά, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από άλλα προβλήματα υγείας. Αν πίνετε αλκοόλ, το όριο πρέπει να είναι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες. 

 • Να έχετε πίστη

Οι άνθρωποι που ασχολούνται με την θρησκεία τείνουν να ζουν περισσότερο από τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν.  Το ισχυρό κοινωνικό δίκτυο που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων που πιστεύουν μπορεί να συμβάλλει θετικά στην συνολική υγεία τους.

 • Μάθετε να συγχωρείτε

Η απάρνηση των μνησικακιών έχει φυσικά οφέλη για την υγεία. Ο χρόνιος θυμός συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων, καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, και άλλες ασθένειες. Η συγχώρεση θα μειώσει το άγχος, θα μειώσει την αρτηριακή πίεση, και θα σας βοηθήσει να αναπνέετε πιο εύκολα. Τα οφέλη αυτά έχουν την τάση να αυξάνουν καθώς γερνάτε.

 • Να προσέχετε στην οδήγηση

Οι ζώνες ασφαλείας και τα κράνη μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού κατά 50%. 

 • Διαχειριστείτε το στρες

Η διαχείριση του στρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Αν και δεν είναι εύκολη η αποφυγή του άγχους  υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για την καταπολέμησή του. Δοκιμάστε γιόγκα, διαλογισμό, ή βαθιές αναπνοές. Ακόμη και λίγα λεπτά την ημέρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά.

 • Να βάζετε στόχους

Χόμπι και δραστηριότητες που έχουν νόημα για σας μπορεί να συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας.  Όποιος βάζει στόχους έχει λιγότερες πιθανότητες να πεθάνει από εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή νόσο, ή άλλες αιτίες  και επίσης έχει μειωμένο κίνδυνο για νόσο Alzheimer.

Διαβάστε, επίσης,

Το ελληνικό φαρμακείο της φύσης σας προσφέρει μια υπερτροφή

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

To τεστ που δείχνει πόσο και πώς θα ζήσετε

Τα μυστικά της μακροζωϊας υγιεινά και μη

Γιατί οι Κρητικοί ζουν περισσότερο

Βελτιώστε την ποιότητα ζωής σας

Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Γιατί σε όλο τον κόσμο προτιμούν την ελληνική κουζίνα

Η αυξητική ορμόνη στην αντιγήρανση

Οι επίλεκτοι

Το κόκκινο κρασί χαρίζει μακροζωία

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣιταρόχορτο
Επόμενο άρθροΑυτοάνοση αιμολυτική αναιμία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ