Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σιταρόχορτο

Ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου

Το σιταρόχορτο είναι ένα τρόφιμο που παρασκευάζεται από τις κοτυληδόνες του φυτού σίτου, Triticum aestivum.

Πωλείται είτε ως συμπύκνωμα χυμού ή σαν σκόνη. 

Όπως τα περισσότερα φυτά, περιέχει χλωροφύλλη, αμινοξέα, ανόργανα άλατα, βιταμίνες και ένζυμα.

Επειδή ο χυμός σιταρόχορτου εξάγεται πριν σχηματιστεί ο σπόρος σιταριού είναι χωρίς γλουτένη.

Το σιταρόχορτο το χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Αίγυπτο και στη Μεσσοποταμία.

Το σιταρόχορτο καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες, παρέχοντας παράλληλα μια σωστή ισορροπία  θρεπτικών συστατικών.

Το σιταρόχορτο μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους ή έξω.

Μια κοινή μέθοδος για την παραγωγή βλαστών σε εσωτερικούς χώρους είναι συχνά σε δίσκους σε ένα μέσο ανάπτυξης. 

Σύγκριση θρεπτικών συστατικών (28,35 g) του χυμού σιταρόχορτου, μπρόκολου και του χυμού από σπανάκι.

Θρεπτικά συστατικά

Χυμός σιταρόχορτου

Χυμός μπρόκολου

Χυμός από σπανάκι

Πρωτεϊνες

860 mg

800 mg

810 mg

Βήτα-καροτίνη

120 IU

177 IU

2658 IU

Βιταμίνη E

880 mcg

220 mcg

580 mcg

Βιταμίνη C

1 mg

25.3 mg

8 mg

Βιταμίνη B12

0.30 mcg

0 mcg

0 mcg

Φώσφορος

21 mg

19 mg

14 mg

Μαγνήσιο

8 mg

6 mg

22 mg

Ασβέστιο

7.2 mg

13 mg

28 mg

Σίδηρος

0.66 mg

0.21 mg

0.77 mg

Κάλιο

42 mg

90 mg

158 mg

Ο χυμός του σιταρόχορτου βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Οι ευεργετικές φαρμακολογικές επιδράσεις από τη χλωροφύλλη είναι πολλές.

Το σιταρόχορτο μπορεί να βοηθήσει και στα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

Το σιταρόχορτο είναι μια καλή πηγή καλίου, μία πολύ καλή πηγή διαιτητικών ινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε (α-τοκοφερόλη), βιταμίνης Κ, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, παντοθενικού οξέος, σιδήρου, ψευδάργυρου, χαλκού, μαγγανίου και σεληνίου, και έχει και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης (σχεδόνένα γραμμάριο ανά 28 γραμμάρια). Προσθέτοντας άλλα τρόφιμα με αμινοξέα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές δίαιτες.

Τα φύτρα σιταριού είναι πολύ ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό, που κατά τη φύτρωσή τους ενισχύονται οι σπόροι με ένζυμα και βιταμίνες, ενώ το άμυλό τους γίνεται ευκολοχώνευτο.

Τα προετοιμάζουμε αφήνοντας μια κουταλιά της σούπας σιτάρι για κάθε άτομο σε νερό να φουσκώσει για ολόκληρο το βράδυ και μετά κοιτάζουμε να κρατούνται υγροί οι σπόροι, βρέχοντάς τους συχνά ή αφήνοντάς τους σε βρεγμένη επιφάνεια.

Τα φύτρα θα είναι έτοιμα την πέμπτη ημέρα, οπότε μπορούμε να τα προσθέσουμε στη σαλάτα μας ή να τα βράσουμε σε πολύ λίγο νερό για λίγα λεπτά ή να φτιάξουμε χυμό με ειδικό αποχυμωτή.

Τα φύτρα σιταριού χρησιμοποιούνται και στην κοσμετική για την παρασκευή διαφόρων καλλυντικών λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Ε και για την παραγωγή φυσικής βιταμίνης Ε στην φαρμακοβιομηχανία.

Το σιταρόχορτο χρησιμοποιείται και για καθαρισμό του παχέος εντέρου. Καθαρίζει τον οργανισμό μας από βαριά μέταλλα, νεκρά κύτταρα, νεκρές μεμβράνες και τοξίνες που συσσωρεύονται στους πόρους του παχέος εντέρου για χρόνια. Αποτοξινώνοντας και τρέφοντας τον οργανισμό συγχρόνως επέρχεται η εξισορρόπηση της υγείας.


Τα οφέλη στην υγεία από το σιταρόχορτο

– Η χλωροφύλλη είναι αντιβακτηριακή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για θεραπεία. Για να αφομοιωθεί ο χυμός χλωροφύλλης από τον ανθρώπινο οργανισμό απαιτούνται λίγα λεπτά.

– Η χλωροφύλλη από σιταρόχορτο σε 4 – 5 ημέρες, σε αναιμία ανεβάζει τον αιματοκρίτη. Το σιταρόχορτο (χλωροφύλλη) καθαρίζει, αποτοξινώνει και οξυγονώνει το αίμα. Πολλοί ειδικοί έχουν τονίσει ότι το μόριο χλωροφύλλης στο σιταρόχορτο είναι σχεδόν ίδιο με το μόριο αιμοσφαιρίνης στο ανθρώπινο αίμα. Η διαφορά είναι ότι το κεντρικό στοιχείο στη χλωροφύλλη είναι το μαγνήσιο και στην αιμοσφαιρίνη είναι ο σίδηρος.

– Το περιεχόμενο υψηλής ποσότητας μαγνησίου στη χλωροφύλλη χτίζει ένζυμα και αναπλάθει τις σεξουαλικές ορμόνες και αυξάνει την γονιμότητα.

– Το σιταρόχορτο είναι κατάλληλο για πρόληψη, αλλά και θεραπεία του καρκίνου, σε συνδυασμό με την ωμοφαγία.

– Βελτιώνει το σάκχαρο στο αίμα ειδικά όταν συνδυάζεται  με ωμές  τροφές και καταπολεμά τον διαβήτη.

– Το σιταρόχορτο είναι κατάλληλο για τη κακοσμία σώματος, τις μολύνσεις, τις πληγές, την χρόνια ιγμορίτιδα, τις φλεβίτιδες και τις κολπικές μολύνσεις, αλλά και τις αιμορροΐδες

– Το σιταρόχορτο λειτουργεί και σαν καθαρτικό. Στην δυσκοιλιότητα βοηθάει πολύ.

– Το σιταρόχορτο διατηρεί υγιή δόντια. Κρατώντας το χυμό σιταρόχορτου για 6 λεπτά στο στόμα σταματάει τον πονόδοντο, απορροφά τις τοξίνες και συσφίγγει τα χαλαρά ούλα, σε ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα. Σαν γαργάρες χρησιμοποιείται  για τις ερεθισμένες αμυγδαλές.

– Είναι κατάλληλο για δερματικά προβλήματα όπως ψωρίαση και έκζεμα.

– Προλαμβάνει το γκριζάρισμα των μαλλιών και επαναφέρει το φυσικό χρώμα, ειδικά όταν οι συνδυάζεται με την ωμοφαγία.

– Με το σιταρόχορτο μπορεί και κάποιος να νοιώσει άμεση ενέργεια, αντοχή και αίσθηση ευφορίας.

– Το σιταρόχορτο βελτιώνει την πέψη.

– Είναι κατάλληλο για καθαρισμό δέρματος, απορροφάται από το δέρμα και το τρέφει. Στο μπάνιο ρίχνουμε στο σώμα μας φρέσκια χλωροφυλλη για 15-20 λεπτά και ξεπλένουμε. Επίσης, θεραπεύει την ακμή. Καταπραΰνει και θεραπεύει κοψίματα, καψίματα,  μύκητες, τσιμπήματα εντόμων, πληγές και δερματίτιδες από δηλητηριώδη φυτά και ανακουφίζει από εγκαύματα ηλίου. Στα μαλλιά μασάζ πριν το λούσιμο, εξαλείφει πιτυρίδα και φαγούρα.

– Το σιταρόχορτο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ρυθμίζοντας τον τόνο των αγγείων.


Δοσολογία χυμού σιταρόχορτου

2 έως 4 κουταλιές της σούπας 3 έως 4 φορές την ημέρα και φυλάσσεται στο ψυγείο. Το πίνουμε αργά και με άδειο στομάχι. Επίσης, τρώμε μισή ώρα μετά αφού έχουμε πιει το χυμό. Εάν δεν μπορείτε να τον πιείτε σκέτο λόγω του ότι έχει μια ασυνήθιστη γεύση και μυρωδιά μπορείτε να τον προσθέσετε σε χυμό από πράσινα λαχανικά.

Για θεραπευτικούς σκοπούς καλό είναι να συνδυάζεται με ωμοφαγία.


Τρόπος παρασκευής του σιταρόχορτου

-Βάζουμε σπόρο σιταριού σε γυάλινο βάζο, το οποίο γεμίζουμε με καθαρό νερό και το κλείνουμε με ένα πανί στερεωμένο με λαστιχάκι για να αερίζεται, ή σε τουλπάνινο σακκουλάκι που να κλείνει με μία κορδελίτσα για να μη σκορπίζονται οι σπόροι. Στην περίπτωση που επιλέξουμε τη μέθοδο με το σακουλάκι, το βυθίζουμε σε ένα μπολ με καθαρό νερό. Αφήνουμε να μείνουν για χρονικό διάστημα 10- 12 ώρες μέσα στο σπίτι, σε μέρος που να μη τα βλέπει ο ήλιος. Στη συνέχεια, αδειάζουμε το νερό από το βάζο, ξεπλένουμε και τοποθετούμε (το βάζο με τους σπόρους) σε γωνία 45 μοιρών (ημικλινές) και σκεπασμένο με το πανάκι του για 2 ημέρες, βρέχοντας το και στραγγίζοντας το, τρεις φορές την ημέρα. Το στόμιο παραμένει σκεπασμένο με το πανάκι για να αερίζονται οι σπόροι και να μη μουχλιάζουν. Αν χρησιμοποιήσουμε σακουλάκι τουλπάνινο, το αφήνουμε και αυτό επί δύο ημέρες πάνω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει, αφού το βρέχουμε τρεις φορές την ημέρα.

Μετά δύο ημέρες έχει βγει – είτε με τη μία μέθοδο είτε με την άλλη – το φύτρο του και μπορεί να φυτευτεί ως ακολούθως:

Μέσα σε ένα πλαστικό κατά προτίμηση καφάσι ή σε ένα ταψάκι πλαστικό με τρύπες, στρώνουμε ένα χαρτί από σακούλα μαναβικής, αφού την έχουμε τρυπήσει σε μερικά σημεία.

Από επάνω ρίχνουμε 2 εκατοστά κουμαρόχωμα αν είναι δυνατόν αποστειρωμένο και τοποθετούμε τα φύτρα του σιταριού σε πυκνή στρώση. Το ποτίζουμε με ένα ψεκαστικό σπρέι και το αφήνουμε στο μπαλκόνι μας σκεπασμένο για να κρατά την υγρασία σε σημείο που να αερίζεται καλά χωρίς όμως να το βλέπει απευθείας ηλιακό φως.

Το βρέχουμε απαραιτήτως με το σπρέι 3 φορές την ημέρα.

Μετά πάροδο τεσσάρων ημερών, αφαιρούμε το σκέπασμα ενώ συνεχίζουμε το πότισμα. Σε 5 ημέρες θα έχει παραχθεί πράσινο χόρτο ύψους 15 εκατοστών περίπου. Κόβουμε με ψαλίδι το απολύτως πράσινο τμήμα. Δεν χρειάζεται πλύσιμο. 

Για την παραγωγή νέου χορταριού η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου.

Το χόρτο το οποίο παίρνουμε, αποχυμώνεται σε κατάλληλο για αποχύμωση σιταρόχορτου αποχυμωτή δηλ. ψυχρής έκθλιψης για να μη καταστρέφεται η χλωροφύλλη, και πίνεται όπως αναφέραμε παραπάνω.

Η περίσσεια φυλάσσεται στο ψυγείο για μία εβδομάδα.

Άλλος τρόπος παραγωγής του σιταρόχορτου

Υλικά: 

  • 2 ζαρτινιέρες
  • σπόροι σταριού (φρέσκοι)
  • χώμα με πολύ τύρφη 

Γεμίζουμε την μισή ζαρτινιέρα με χώμα, ρίχνουμε τους σπόρους και ρίχνουμε και το υπόλοιπο χώμα μέχρι επάνω.

Ποτίζουμε καλά και σκεπάζουμε την ζαρτινιέρα με κάτι ώστε να υπάρχει πλήρες σκοτάδι και την τοποθετούμε σε σκιερό μέρος.

Μετά από εφτά μέρες, την ξεσκεπάζουμε και ήδη θα έχουν αρχίσει να πετάγονται οι βλαστοί.

Αφήνουμε τους βλαστούς λίγο να μεγαλώσουν μέχρι 10 – 15 εκατοστά περίπου.

Πιάνουμε μια μικρή τούφα από πάνω, την κόβουμε και την βάζουμε σε έναν αποχυμωτή, ή μίξερ με ένα ποτηράκι του κρασιού νερό.

Το στραγγίζουμε και είναι έτοιμο να το πιούμε.

Κοντά στο μήνα οι βλαστοί θα αρχίσουν να κιτρινίζουν, προνοήστε πριν χαλάσουν να έχετε βάλει την δεύτερη ζαρτινιέρα.


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το σιταρόχορτο

-Νηστεία καθαρισμού εντέρου: 3-4 φορές τη μέρα πίνουμε σιταροχυμό 120 γραμμάρια την κάθε φορά. Επίσης, συγχρόνως στο νερό που πίνουμε (1 λίτρο τουλάχιστον κάθε μέρα) βάζουμε σιταρόχορτο για να καθαριστεί από τοξίνες.

-Απώλεια βάρους: Νηστεία με το σιταρόχορτο, και η απώλεια βάρους είναι 250 γραμμάρια βάρος την ημέρα, και ξεκουράζεται πολύ το πεπτικό σύστημα, γιατί η χλωροφύλλη απομακρύνει τις τοξίνες από τα κύτταρα και τον λιπώδη ιστό. Το σέλινο, συμπληρωματικά βοηθάει στην λιποδιάλυση.

-Εμποτισμός εντέρου με χυμό σιταριού: Είναι η καλύτερη μέθοδος για τον καθαρισμό, αλλά και για την παραγωγή νέου αίματος. Ξεκινάμε από μισό φλιτζάνι και φτάνουμε στο 1 φλιτζάνι την ημέρα. Πριν την έναρξη της θεραπείας προηγείται καθαρισμός εντέρου με κλύσμα.

-Αρθριτικά: Πίνοντας μόνο για 7 μέρες σιταρόχορτο και συνδυάζοντας με ωμοφαγία εξαφανίζονται οι πόνοι, το πρήξιμο και το κοκκίνισμα στα γόνατα.

-Υπέρταση: Μειώνεται η πίεση μετά από χρήση σιταροχυμού για 2-3 εβδομάδες.

Μπορούμε να μασάμε λίγο σιταρόχορτο για να εξουδετερωθεί η επίδραση της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Μέσα στο σπίτι μας, όταν καλλιεργούμε σιταρόχορτο φρεσκάρει τον αέρα και εξουδετερώνει τις τοξίνες της ατμόσφαιρας.

Το σιταρόχορτο εξουδετερώνει το φθόριο του νερού και σε λίγα λεπτά δεν υπήρχαν ίχνη φθορίου. 30 γρ. σιταρόχορτο σε 1 λίτρο φθοριωμένο νερό, μετατρέπει το φθόριο σε αβλαβείς ενώσεις ασβεστίου, φωσφόρου και φθορίου. Προσθέτοντας το πρωί 15 γραμμάρια σιταρόχορτο στο νερό της βρύσης, το μαλακώνει και γίνεται υγιεινό. Με το ίδιο νερό αν πλυθούμε, γιατί μαλακώνει το πρόσωπο και τα χέρια. Στην μπανιέρα δρα καταπραϋντικά.

– Σταματά τις αιμορραγίες, ανακουφίζει την αναφυλαξία και βοηθά να θεραπευτούν και να κλείσουν τα τραύματα και τα σπυράκια.

– Φρούτα που πλένονται με νερό που περιέχει σιταρόχορτο, καθαρίζονται ολοκληρωτικά από χημικά και φυτοφάρμακα.

– Στο παστεριωμένο γάλα, τις παιδικές τροφές και τις τροφές ζώων το σιταρόχορτο καθαρίζει από τις τοξικές ουσίες. Στο νερό που πίνουν τα ζώα και στις τροφές που τρώνε, βοηθάει στην πρόληψη παθήσεων.

– Το σιταρόχορτο έχει όλες τις βιταμίνες στην κατάλληλη ποσότητα και ποιότητα για τον οργανισμό μας.

– Το σιταρόχορτο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για τη θεραπεία εγκαυμάτων και τραυμάτων. Μειώνει τον πόνο και κινητοποιεί αμέσως την διαδικασία της ίασης και της επούλωσης. Αποτρέπει τη φλεγμονή και τη μόλυνση.

– Για την κακοσμία του στόματος, μασάμε πότε πότε μικρές ποσότητες σιταρόχορτου.

-Οι οδηγοί που νυστάζουν και οι φοιτητές που διαβάζουν επίσης, πίνουν χυμό σιταρόχορτου, διότι το σιταρόχορτο διώχνει τη νύστα και διευκολύνει την πνευματική διαύγεια.

Ακμή: απλώνουμε χυμό χλωροφύλλης, αφού πλύνουμε πρώτα το πρόσωπο με κρέμα σιταριού (σιτάρι και νερό στο μίξερ).

Βουλωμένη μύτη: Ρουφάμε με το ρουθούνι χλωροφύλλη αφού αφαιρέσουμε τον αφρό της. 

Δυσκοιλιότητα: Αφαιρούμε τις αμυλούχες τροφές και τις αντικαθιστούμε με φρούτα, λαχανικά, βλαστάρια και χορταρικά. Κάνουμε ένα κλύσμα και μισή ώρα μετά ξεκινάμε και πίνουμε σιταροχυμό κάθε μέρα για 3-4 εβδομάδες. Συγχρόνως, πίνουμε περισσότερα υγρά.

Έκζεμα: Τρώμε αλκαλικές τροφές και κάνουμε πλύσεις στο σημείο του εκζέματος με πολτό σιταριού. 

Έλκη στόματος: Κάνουμε πλύσεις του στόματος με φρέσκο χυμό χλωροφύλλης.

Καλόγεροι (δοθιήνες): Ζεστές κομπρέσες στους καλόγερους για μερικά λεπτά, πολλές φορές ημερησίως με σιταροχυμό.

Κρεατοελιές: Αλλαγή διαιτολογίου, τρώγοντας φρούτα, βλαστάρια, χορταρικά και σιταρόχορτο. Δένετε την κρεατοελιά σφιχτά με μεταξωτή κλωστή και πέφτει μόνη της σε 2 ημέρες.

Κρυολόγημα:  Πίνετε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι και σταματάτε να πίνετε γάλα. Πίνετε υγρά, σιταροχυμό και πολύ νερό. Αν πονάει ο λαιμός, κάνετε γαργάρες με φρέσκο σιταροχυμό.

Μικροεγκαύματα χεριών: Βάζετε αμέσως τα χέρια σας σε κρύο νερό, και μετά σε φρέσκο σιταροχυμό και επιταχύνεται η επούλωση.

Ρινορραγίες: Ρουφάτε φρέσκο χυμό σιταρόχορτου στα ρουθούνια για να επουλωθεί. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κρύο νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού.

Τσιμπήματα εντόμων: Τρίβετε φρέσκο χυμό λεμονιού ή σιταροχυμό στο σημείο του τσιμπήματος, ή δένετε πάνω από το τσίμπημα ένα κατάπλασμα πολτού σιταρόχορτου.

– Φαγούρα: Αλλαγή διαιτολογίου με υγιεινές τροφές  και σιταροχυμό και πλύσιμο της περιοχής με χυμό χλωροφύλλης. 

Ψωρίαση: Καθαρισμός του εντέρου και αλλαγή του διαιτολογίου με σιταροχυμό και ωμοφαγία.

Διαβάστε, επίσης,

Βλαστοί φασολιών

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

Καρκίνος Στομάχου

Τα καλύτερα ροφήματα για την κατάθλιψη

Διατροφή στο τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Διαιτολόγιο για τα αντιπηκτικά

Χρήσιμες πληροφορίες για τα σιτηρά

www.emedi.gr

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”//www.youtube.com/embed/eoqduOBIQEU” frameborder=”0″ allowfullscreen ]
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ