Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟσφυϊκή παρακέντηση

Οσφυϊκή παρακέντηση

Η παρακέντηση εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Ενδείξεις παρακέντησης ΕΝΥ

  • Κυρίως, λοιμώξεις του Κεντρικού Νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα)
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Υπαραχνοειδής αιμορραγία
  • Χωροκατακτητική διεργασία με διαταραχή της κυκλοφορίας του ΕΝΥ
  • Ενδοραχιαία θεραπεία

Αντενδείξεις παρακέντησης ΕΝΥ

Υψηλή ενδοκρανιακή πίεση (βυθοσκόπηση και των δύο ματιών: επί οιδήματος οπτικής θηλής πάνω από 3 διοπτίες, αμέσως απεικονιστικός έλεγχος κρανίου).


Υλικό παρακέντησης ΕΝΥ

  • Στείρα καλύμματα
  • Γάντια
  • Μάσκα
  • Λιδοκαϊνη 5% 5 ml με βελόνες
  • Ατραυματική οσφυϊκή βελόνα (22G)

Θέση παρακέντησης ΕΝΥ

Καθορισμός με μαρκαδόρο του διαστήματος μεταξύ των ακανθωδών αποφύσεων Ο4/5 ή Ο3/4. Προσανατολισμός: Η γραμμή που διασταυρώνει τη σπονδυλική στήλη και ενώνει τις λαγόνιες ακρολοφίες στο επίπεδο Ο3/4.


Τεχνική παρακέντησης ΕΝΥ

-Πληροφόρηση του αρρώστου και ίσως χορήγηση βενζοδιαζεπίνης 2,5-5mg ενδοφλέβια.

-1/2 ώρα πριν την παρακέντηση καθορισμός σακχάρου αίματος.

-3 στείρα σωληνάρια με το όνομα του ασθενή.

-Κατά τη διάρκεια της παρακέντησης συνομιλία με τον άρρωστο και περιγραφή της εξέτασης.

-Τοποθέτηση του ασθενή σε θέση εμβρύου με τη ράχη στην άκρη του κρεβατιού ή καθιστή θέση με βοηθό.

-Αντισηψία του δέρματος με καθαρισμό του δέρματος, αφαίρεση τριχών και λίπους του δέρματος, διπλή επάλειψη με αντισηπτικό ανά 2, 5 λεπτά, με συνολική διάρκεια δράσης τα 5 λεπτά. Ο γιατρός πρέπει να φοράει αποστειρωμένα γάντια και μάσκα για το στόμα και τη μύτη. Πρέπει να χρησιμοποιούνται αποστειρωμένες γάζες.

-Τοπική αναισθησία ενδοδερμικά και μεταξύ των αποφύσεων.

-Είσοδος της οσφυϊκής βελόνας με οδηγό στο δέρμα. Κατεύθυνση λοξά προς το κρανίο στο επίπεδο της μέσης γραμμής. Μετά την υπέρβαση της αντίστασης του μεσακάνθιου συνδέσμου προσεκτική προώθηση της βελόνας. Το άνοιγμά της πρέπει να δείχνει προς τα πλάγια.

-Σε μεσοδιαστήματα αφαίρεση οδηγού βελόνας, αναμονή μερικών δευτερολέπτων και έλεγχος αν στάζει ΕΝΥ. Εάν όχι, περαιτέρω προώθηση της βελόνας με οδηγό. Συλλογή ΕΝΥ σε σωληνάρια (1ml το καθένα).

-Αφαίρεση βελόνας, στείρα επίδεση, συμπίεση της θέσης για μερικά λεπτά. Ο άρρωστος πρέπει να παραμείνει μπρούμητα με μικρό σάκο άμμου στη θέση παρακέντησης για 1 ώρα. Εάν υπάρχει πονοκέφαλος, προφυλακτική κατάκλιση για 24 ώρες.


Η εξέταση του ΕΝΥ

-Οπτική εξέταση ENY

Είναι πυώδες ή αιματηρό; Καταμέτρηση κυττάρων, διαφορική εικόνα, περιεκτικότητα σακχάρου (σε βακτηριακή λοίμωξη η φυσιολογική τιμή είναι 60% του σακχάρου αίματος), ποσότητα λευκωμάτων, ηλεκτροφόρηση λευκωμάτων (IgG, IgA, IgM, μονοκλωνικές IgG δέσμες) σε σύγκριση με τις πρωτεϊνες ορού. Μετά από φυγοκέντρηση: ξανθοχρωματικό υγρό είναι ένδειξη εισόδου αίματος στο ΕΝΥ.

Μικροβιολογική εξέταση ΕΝΥ

Μικροσκοπικό άμεσο παρασκεύασμα (χρώση κατά Gram), καλλιέργεια (Pneumococcus, Meningococcus, Haemophilus influenzae, Listeria enterobacteriae, μύκητες), ιολογία, ορολογική εξέταση σύφιλης.


Επιπλοκές παρακέντησης ΕΝΥ

Επί καλής τεχνικής άνευ κινδύνων, εκτός από το μεταπαρακεντισιακό σύνδρομο: διάχυτοι πονοκέφαλοι, τάση εμέτου, εμβοές και ή τάση λιποθυμίας για 1-2 ημέρες. Προφύλαξη γίνετι με κατάκλιση για 24 ώρες και η θεραπεία απαιτεί αυστηρή κατάκλιση, αυξημένη χορήγηση υγρών (1 λίτρο σε 24 ώρες επιπλέον), ενδεχομένως έγχυση 1 λίτρου διαλύματος ηλεκτρολυτών σε 24 ώρες, 1-2 γραμμάρια ασπιρίνης ανά 24ωρο.

Διαβάστε, επίσης,

Μηνιγγίτιδα

Λεπτομηνιγγική καρκινωμάτωση

Υπαραχνοειδής αιμορραγία

Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία

Προοδευτική ατροφία του προσώπου

Σύφιλη

Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Υδροκέφαλος

Όταν υπάρχει διαρροή εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Πολύμορφο γλοιοβλάστωμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ