Νέοι ορίζοντες στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου του εντέρου
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση, η εξατομικευμένη θεραπεία και η παρακολούθηση είναι τα κλειδιά για την ίαση του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος εντέρου είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος στον Δυτικό κόσμο.
Αρχικά η νόσος είναι σιωπηλή, αλλά αργότερα η απώλεια αίματος από το ορθό και η ανεξήγητη σιδηροπενική αναιμία, ιδίως όταν υπάρχει θετικό οικογενειακό ιστορικό με περισσότερους από έναν πρώτου βαθμού συγγενείς με καρκίνο εντέρου ή με πολύποδες, ειδικά σε ηλικία κάτω των 50 ετών, είναι ισχυρές ενδείξεις.
Λόγω της αυξημένης συχνότητάς του καρκίνου του εντέρου ένα εθνικό πρόγραμμα screening (προσυμπτωματικού ελέγχου) θα μείωνε τη θνησιμότητα από καρκίνο εντέρου.
Όμως, οι Έλληνες σε ποσοστό κάτω από 10% κάνουν προσυμπτωματικό έλεγχο. Ο λόγος είναι ότι δεν θέλουν να κάνουν κολονοσκόπηση.
Το screening για καρκίνο εντέρου γίνεται με εξέταση της αιμοσφαιρίνης των κοπράνων και με κολονοσκόπηση. Η ηλικία έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι τα 50 έτη. Αν όμως υπάρχει οικογενειακό ιστορικό είναι 10 έτη νωρίτερα από την ηλικία του νεώτερου συγγενή με διαγνωσθέντα καρκίνο του εντέρου.
Τι γίνεται αν κάποιος δεν θέλει να κάνει κολονοσκόπηση; Υπάρχει η εικονική κολονοσκόπηση που γίνεται με συνδυασμό αξονικής τομογραφίας με την τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας που παράγει τρισδιάστατες απεικονίσεις του εσωτερικού του εντέρου. Για όσους δεν θέλουν να παίρνουν και ακτινοβολία υπάρχει η μαγνητική κολονογραφία.
Επίσης, ένα τεστ DNA κοπράνων ανιχνεύει τον καρκίνο εντέρου με ευαισθησία 90% (Cologuard).
Αν τώρα κάποιος διαγνωστεί με καρκίνο εντέρου η θεραπεία εξαρτάται από το στάδιο. Όσο πιο νωρίς ανιχνευθεί τόσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά ίασης και η επιβίωση.
Σε στάδιο Ι τα ποσοστά επιτυχίας είναι 90% και η επέμβαση μπορεί να γίνει με ανώδυνη ενδοσκοπική χειρουργική (Transanal Endoscopic Microsurgery).
Σε στάδιο ΙΙ γίνεται λαπαροσκοπική χειρουργική.
Στο στάδιο ΙΙΙ και IV που τα ποσοστά επιτυχίας πέφτουν στο 5% η θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένη και σύμφωνη με το μοριακό προφίλ του όγκου, με νέες βιολογικές θεραπείες.
Η πρόληψη και η θεραπεία του καρκίνου του εντέρου με τη διατροφή είναι ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά της θεραπείας του καρκίνου του εντέρου.
Μετά τη θεραπεία με την επιτυχή χειρουργική επέμβαση και την εξατομικευμένη θεραπεία απαραίτητη είναι η παρακολούθηση για την έγκαιρη διάγνωση τυχόν υποτροπών. Τα μικροτσίπ για τη διάγνωση μεταστάσεων και η υγρή βιοψία είναι γεγονός.
Διαβάστε, επίσης,
Το καρκινικό μονοπάτι στον καρκίνο παχέος εντέρου
Προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Για όσους έχουν κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου
Οδηγίες για την πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου
Μοριακή ανάλυση στον καρκίνο εντέρου
Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος
Oncotype DX στον καρκίνο παχέος εντέρου
Regorafenib για τον μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου
Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση
Τρόφιμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου
Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου εντέρου
Ο καρκίνος παχέος και ορθού είναι μία νόσος
Γιατί οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες στον καρκίνο παχέος εντέρου
Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου
Ασπιρίνη για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Γιατί όσοι έχουν διαβήτη κινδυνεύουν από καρκίνο εντέρου
www.emedi.gr
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου