Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝέα θεραπεία για τις παθήσεις χεριών

Νέα θεραπεία για τις παθήσεις χεριών

Πρωτοποριακή θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες του ασθενούς για τις παθήσεις χεριών

 

Η αντιμετώπιση των παθήσεων του χεριού, όπως τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, αρχόμενες αρθρίτιδες γίνεται πια με τοπικές ενέσεις  με αυτόλογους παράγοντες από το αίμα του ασθενούς.

Στην Ημερίδα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν» με  θέμα «Χειρουργική Τεντόνων Άνω και Κάτω Άκρων», τονίσθηκε ότι η πρωτοποριακή αυτή θεραπεία έχει θεαματικά αποτελέσματα, αφού ο ασθενής αποφεύγει το χειρουργείο και ταυτόχρονα απαλλάσσεται από τους βασανιστικούς πόνους.

Η  εφαρμογή της θεραπείας, είναι απλή, γρήγορη και έχει άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε κατάλληλα εξοπλισμένο ιατρείο και από εξειδικευμένο ιατρό, γεγονός που μειώνει συνολικά το κόστος της επέμβασης, αφού δεν γίνεται  εισαγωγή σε νοσοκομείο. Η εφαρμογή της θεραπείας, μετά τη διάγνωση της πάθησης, είναι απλή καθώς ξεκινά  με λήψη αίματος από τον ασθενή. Στη συνέχεια γίνεται ειδική επεξεργασία  και λαμβάνεται  από το αίμα  πλάσμα πλούσιο σε ένα είδος «αντισωμάτων», τους λεγόμενους αυξητικούς  παράγοντες,  οι οποίοι εδράζουν στο περίβλημα των αιμοπεταλίων και έχουν αυξητικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Ακολούθως, ο θεράπων γιατρός με σύριγγα κάνει έκχυση του πλούσιου σε παράγοντες πλάσματος  διαλύματος  στο σημείο του μεγίστου πόνου ή γύρω από αυτό σε πέντε κοντινά σημεία.

Για κάθε θεραπεία μπορεί να χρειασθούν 1-3 συνεδρίες, ενώ η διαδικασία εφαρμογής δεν ξεπερνά τα 20-25 λεπτά. Μετά την έγχυση του διαλύματος το χέρι αναρτάται σε ένα περιλαίμιο για δυο ημέρες,  ενώ για δυο εβδομάδες δεν επιτρέπεται η καταπόνηση, όπως συμβαίνει και στην θεραπεία με κορτιζόνη.

Που εφαρμόζεται η νέα μέθοδος θεραπείας με αυτόλογους παράγοντες του ασθενούς

Οι πιο συχνές παθήσεις του χεριού στις οποίες μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος είναι  δύο:

•           Η έξω επικονδυλίτιδα (στον αγκώνα) που βασανίζει τα χέρια αυτών που κάνουν χειρωνακτικές εργασίες (αθλητές, αγρότες εργάτες, κομμώτριες, δακτυλογράφοι, πιανίστες, κλπ) και

•           Η αρθρίτιδα βασικής άρθρωσης του αντίχειρα  που προσβάλλει τα χέρια των γυναικών άνω των 40 ετών.

  • ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ:

Η έξω επικονδυλίτιδα εκδηλώνεται με:

•           Άλγη διαξιφιστικά στον αγκώνα επιδεινούμενα με την χρήση του άκρου,

•           Aιμωδίες που αντανακλούν συχνά προς το μπράτσο ή τον πήχυ, ενώ κάποια στιγμή εγκαθίσταται σχεδόν ανικανότητα εκτέλεσης χειρονακτικής εργασίας και έκπτωση μυϊκής ισχύος.

Σύμφωνα με  στατιστικές βρέθηκε ότι  πάσχει το 5.2-6% του εργατικού πληθυσμού, ενώ στη διάρκεια της ζωής του ο ένας στους τρεις εργάτες κάποια στιγμή θα προσβληθεί από κάποια  άλλης βαρύτητας επικονδυλίτιδα. Η ηλικία 35-52 χρόνων είναι η πιο επιρρεπής και το γυναικείο φύλλο, επίσης, είναι πιο ευαίσθητο.

  • ΒΑΣΙΚΗ   ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ  ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΕΙΡΑ

Το  σύμπτωμα της βασικής αρθρίτιδας του αντίχειρα  είναι ο επιδεινούμενος πόνος που συνοδεύεται από πρήξιμο. Σε  προχωρημένο στάδιο αρθρίτιδας ο αντίχειρας ακινητοποιείται και ο πάσχοντας αδυνατεί να εκτελέσει βασικές κινήσεις όπως η απλή σύλληψη αντικειμένων. Στα τελικά στάδια  ο αντίχειρας υπεξαρθρώνεται στη βάση του και κονταίνει στο μήκος του ενώ σχεδόν αχρηστεύεται, οπότε η επέμβαση είναι πλέον αναπόφευκτη.

Οι θεραπείες  για τις δυο προαναφερθείσες παθήσεις του χεριού  μέχρι πριν από πέντε χρόνια, περιελάμβαναν:

•           Λήψη αντιφλεγμονωδών από το στόμα,

•           Ακινητοποίηση  του χεριού (νάρθηκες),

•           Εφαρμογή ειδικών περιδέσεων (σκράτς),

•           Φυσικοθεραπείες (laser, υπέρηχοι κλπ),

•           Παγοθεραπεία  και

•           Ενέσεις κορτιζόνης στο σημείο μεγίστης ευαισθησίας.

Σε ακόμα πλέον επίμονες μορφές της επικονδυλίτιδας γίνονταν χειρουργική επέμβαση με πλάγια έξω τομή στον αγκώνα και αποκόλληση ή επιμήκυνση της έκφυσης των τενόντων με αμφίβολο όμως αποτέλεσμα.

Στη δε βασική αρθρίτιδα στα προχωρημένα στάδια το χέρι χειρουργείται με αφαίρεση του πολυγώνου οστού (πολυγωνεκτομή), ενώ στις αρχόμενες και ενδιάμεσες μορφές η θεραπεία με αυτόλογους παράγοντες μπορεί να αναστείλει τη νόσο και να ανακουφίσει από τους πόνους.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αρθρώσεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Χειρουργική χεριού

Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια

Τενοντίτιδα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Χειροπρακτική

Δια χειρός θεραπεία

Ρεφλεξολογία

Αποκαταστάσεις αθλητικών κακώσεων

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ