Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΠαιδιατρικήΤο περιβάλλον επικίνδυνο για τα παιδιά

Το περιβάλλον επικίνδυνο για τα παιδιά

Ο θόρυβος επιβαρύνει την ψυχική υγεία των παιδιών

Τα παιδιά που ζουν κοντά σε θορυβώδεις δρόμους, με μεγάλη κίνηση οχημάτων, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν τα συμπτώματα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η δημοσίευση έγινε στο «Environmental Research» και σύμφωνα με αυτή  τα παιδιά που εκτίθεντο στα υψηλότερα επίπεδα θορύβου έξω από το σπίτι τους είχαν κατά μέσο όρο 28% περισσότερα συμπτώματα υπερκινητικότητας και ελλειμματικής προσοχής σε σχέση με τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα θορύβου.

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως ο θόρυβος και η χημική ρύπανση, επιδρούν αρνητικά στη σωματική και ψυχική υγεία, ιδίως των παιδιών. Ειδικότερα, ο συνεχής θόρυβος από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων ή των αεροπλάνων (αν ένα αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας) επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου, καθώς προκαλεί αύξηση του επιπέδου των ορμονών του στρες ή διαταράσσει τον ύπνο των παιδιών, κάτι που έχει διάφορες επιπτώσεις, όπως η αδυναμία συγκέντρωσης την επόμενη μέρα.

Στη  μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 900 παιδιών ηλικίας δέκα ετών και συσχέτισαν το επίπεδο θορύβου στο σπίτι κάθε παιδιού με τη συμπεριφορά του. Όσα ζούσαν πιο κοντά στον δρόμο και μέσα στον θόρυβο είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συναισθηματικά συμπτώματα, όπως η υπερβολική ανησυχία, ενώ είχαν και μεγαλύτερα προβλήματα αϋπνίας.

Διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό παιδιών, που μπορεί να φθάνει και το 10%, εμφανίζει συμπτώματα της ΔΕΠΥ στην ηλικία των τριών έως 17 ετών. Η εν λόγω διαταραχή και η έλλειψη ύπνου αποτελούν δύο καταστάσεις που επιδεινώνονται από τους θορύβους του περιβάλλοντος και αλληλοτροφοδοτούνται.

Διαβάστε, επίσης,

Βιοανάδραση

Τα συμπληρώματα διατροφής για την υπερκινητικότητα στα παιδιά

Εσείς τρίζετε τα δόντια σας;

Το σύνδρομο Asperger

Σχολική φοβία

Σύνδρομο Angelman

Σημάδια του Συνδρόμου Διάσπασης της Προσοχής

Μήπως δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε;

Δεν πρέπει τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση πριν τον ύπνο

Ντοπαμίνη

Νευρογενής ανορεξία

Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;

Μήπως τρώτε τα νύχια σας;

Προσοχή στην καρνιτίνη

Θεραπεία με ιππασία\Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ