Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΗ νόσος του τριγώνου
Array

Η νόσος του τριγώνου

Μια νέα γενετική διαταραχή που ονομάζεται νόσος τριγώνου

 

Η νόσος του τριγώνου προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο TPP2. Οι μεταλλάξεις διαταράσσουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τριπεπτιδύλ-πεπτιδάση II (TPPII), που ανακυκλώνει πρωτεΐνες εντός των κυττάρων. Η TPPII ελέγχει, επίσης, το μεταβολισμό και τη χρησιμότητα των ανοσοκυττάρων. Άτομα με νόσο του τριγώνου έχει αναπτυξιακές καθυστερήσεις, υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, και αυτοανοσία από την λανθασμένη αναγνώριση των ιστών του σώματος και των οργάνων τους ως επιβλαβείς.

Τα κύτταρα βασίζονται σε μηχανισμούς ανακύκλωσης για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων των αμινοξέων που είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που σχηματίζουν τα κύτταρα και διέπουν τη δραστηριότητά τους. Η ανακύκλωση πρωτεϊνών λαμβάνει χώρα μέσω δύο διαδικασιών. Η μία είναι το πρωτεόσωμα, ένα μεγάλο μόριο που διασπά τις πρωτεΐνες. Η άλλη είναι το λυσόσωμα, το οποίο είναι ένα κλειστό, όξινο διαμέρισμα που παραλαμβάνει πρωτεϊνες.

Η TPPII συνεργάζεται με τα πρωτεοσώματα για να ανακυκλώνουν τις πρωτεΐνες. 

Όσα άτομα έχουν τη νόσο τριγώνου σε πρώιμη παιδική ηλικία έχουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, αναπτυξιακές καθυστερήσεις, και αυτοανοσία. Επίσης, έχουν μεταλλάξεις στο γονίδιο TPP2 με αποτέλεσμα την απουσία ή τη μείωση της πρωτεΐνης TPPII. Η νόσος ονομάστηκε νόσος του τριγώνου (TRIANGLE Disease) από το πληγέν γονίδιο και τα συμπτώματά της (TPPII-ανοσοανεπάρκεια και αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς και πνευματική καθυστέρηση με μειωμένη γλυκόλυση και λυσοσωμική υπερδραστηριότητα).

Κύτταρα που έχουν έλλειψη της πρωτεΐνης TPPII αντισταθμίζουν αυτό το ελάττωμα με την αύξηση των λυσοσωμάτων, τα οποία ανακυκλώνουν πρωτεΐνες. Ωστόσο, τα πολλά λυσοσώματα δημιουργούν μεταβολικά προβλήματα για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα την ασθένεια του τριγώνου.

Η μετάλλαξη έχει σαν αποτέλεσμα χαμηλά επίπεδα αμινοξέων, αλλά κατά τρόπο ενδιαφέροντα, τα κύτταρα των ασθενών προσπαθούν να αποκαταστήσουν τα αμινοξέα αυξάνοντας τα λυσοσώματα, το εναλλακτικό σύστημα ανακύκλωσης των πρωτεΐνών. Η υπερβολική, όμως, δραστηριότητα των λυσοσωμάτων διαταράσσει το μεταβολισμό των κυττάρων. Ενεργά κύτταρα, όπως τα κύτταρα του ανοσοποιητικού απαιτούν προϊόντα που παρέχονται από μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκόλυση. Σε μεταλλαγμένα κύτταρα, τα λυσοσώματα υποβαθμίζουν υπερβολικά μια βασική πρωτεΐνη που ονομάζεται  εξοκινάση-2 της γλυκόλυσης, απενεργοποιώντας τα κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Η θεραπεία γι΄αυτή την διαταραχή ερευνάται. Ενώ η μεταμόσχευση μυελού των οστών θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα ελαττωματικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με νόσο τριγώνου, η διαδικασία αυτή δεν αντιμετωπίζει τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις των ασθενών. 

Διαβάστε, επίσης, 

Yπογαμμασφαιριναιμία

Υγεία του ανοσοποιητικού

Σε ποιες ασθένειες χρησιμοποιούνται τα πεπτίδια

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ανοσοανεπάρκεια

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιχμέα

Αιχμέα. Ένα φυτό που οξυγονώνει το χώρο, ιδανικό για κρεβατοκάμαρες και για τον ύπνο σας και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό φυτό Αιχμέα Η αιχμέα είναι ένα από...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ