Η ταυτότητα ενός νεκρού στα εργαστήρια των γενετιστών
Όταν ανευρίσκονται τα οστά ενός νεκρού, όπως, π.χ στην Αμφίπολη, το πρώτο που πρέπει να κάνουν οι επιστήμονες είναι να καθαρίσουν τα οστά που βρήκαν. Τα οστά απαιτούν ειδικό χειρισμό, ώστε να μην πέσει ούτε ένα ανθρώπινο κύτταρο πάνω τους. Όταν γίνεται τυμβορυχία το DNA καταστρέφεται, ενώ όταν δεν γίνεται αυτό διατηρείται μέσα στα κόκαλα και οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν πολύτιμες πληροφορίες από αυτό.
Η ανθρωπολογική μελέτη
Μετά τον καθαρισμό των οστών συλλέγονται διάφορες πληροφορίες και γίνεται ανθρωπολογική μελέτη. Από τη λεκάνη οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν για το φύλο του νεκρού. Από τα οστά γενικά μπορούν να λάβουν πληροφορίες για την ηλικία που είχε όταν απεβίωσε, το ύψος και άλλα χαρακτηριστικά, όπως την αιτία θανάτου και αν έφερε τραύματα.
Στη συνέχεια γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις, όπως ο άνθρακας 14 και η ανάλυση DNA.
Η εξέταση με άνθρακα 14 και ισότοπα
Η εξέταση αυτή γίνεται για ραδιοχρονολόγηση για να εξακριβωθεί πόσο χρονών είναι τα οστά και πότε δηλαδή έγινε η ταφή και διαρκεί μαζί με την εξέταση για ισότοπα 3 μήνες.
Παράλληλα με τον άνθρακα 14, γίνεται και ανάλυση με ισότοπα, τα οποία δίνουν στοιχεία για τη διατροφή του νεκρού κι έτσι να βγουν συμπεράσματα για το περιβάλλον όπου ζούσε. Αν για παράδειγμα η διατροφή του ήταν πλούσια σε ψάρια το πιο πιθανό είναι να ζούσε παραθαλάσσια.
Η ανάλυση του DNA
Η εξέταση του DNA γίνεται παράλληλα με την εξέταση του άνθρακα 14 και τα ισότοπα και επισφραγίζει την ανθρωπολογική μελέτη.
Τα δόντια θεωρούνται το καλύτερο οστό για ανάλυση DNA εφόσον υπάρχουν δόντια. Έτσι προσδιορίζεται με ακρίβεια το φύλο του νεκρού και η γενετική του ταυτότητα. Επιπλέον, μπορεί να ανακαλυφθεί το γενεαλογικό του δένδρο αν υπάρχει συγκριτικό μέγεθος για συγγενείς έως τουλάχιστον έκτου βαθμού. Η ανάλυση DNA δίνει, ακόμη, στοιχεία για γονίδια για γενετικές ασθένειες, προδιάθεση σε κάποια ασθένεια ή καρκίνο, δίνει στοιχεία για τη φυλή, για το χρώμα των ματιών και των μαλλιών, για τις διατροφικές συνήθειες και για την αιτία θανάτου.
Οι επιστήμονες επιμένουν ότι με το πυρηνικό DNA που αποδομείται εύκολα και κάποιος κληρονομεί από τον πατέρα και την μητέρα δεν προκύπτουν αξιόλογα στοιχεία, ενώ με το μιτοχονδριακό DNA που διαθέτει ένας άνθρωπος μέσω της μητρικής γενιάς κι αποδομείται πολύ πιο δύσκολα μπορούν να αντληθούν πιο ασφαλή στοιχεία.
Η έρευνα του DNA απαιτεί 2 μήνες μέχρι 2 χρόνια, ανάλογα με την κατάσταση των οστών, ις συνθήκες και τη σύγκριση με άλλα ευρήματα.
Τέλος, 15 ημέρες απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του κρανίου και 1,5 έτος για να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο του προσώπου.
Διαβάστε, επίσης,
Οδοντιατρική στην αρχαία Αίγυπτο
Γιατί οι άντρες ζουν λιγότερο από τις γυναίκες
Έμβρυα από τρεις γονείς για πρόληψη των μιτοχονδριακών παθήσεων
Χρήσιμες πληροφορίες για τα γενετικά τεστ
www.emedi.gr