Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΌλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι

Οι παράγοντες κινδύνου για τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος αποτελεί περίπου το 5,4% όλων των μορφών καρκίνου που εμφανίζονται στον άνθρωπο, (7,4% μεταξύ των ανδρών και 3,2% μεταξύ των γυναικών). Ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος είναι πέμπτος μεταξύ των ανδρών και όγδοος μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος για ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα αυξάνει προοδευτικά μεταξύ 40 και 80 ετών.

Οι παράγοντες κινδύνου  διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Β είναι ενδημική, όπως η Κίνα, η ηπατίτιδα Β  είναι η κυρίαρχη αιτία του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος, ενώ σε χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η ηπατίτιδα Β είναι σπάνια λόγω των υψηλών ποσοστών εμβολιασμού, η κύρια αιτία είναι η κίρρωση, που συχνά οφείλεται στην κατάχρηση αλκοόλ.

Τα περισσότερα περιστατικά απαντώνται στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Η Αφρική έχει, επίσης, πολλά περιστατικά ηπατοκυτταρικού καρκινώματος. Στην Ευρώπη η νόσος παρουσιάζει υψηλότερη συχνότητα και θνητότητα σε περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης και σε χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.


Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο στο συκώτι:

 • Οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών επειδή είναι εκτεθειμένοι σε πολλές ιογενείς λοιμώξεις (HBV, HCV, HDV, HIV) αλλά και σε άλλους δυνητικά ηπατοκαρκινογόνους παράγοντες, όπως αλκοόλ, καπνός και ηπατοτοξικά φάρμακα ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Παρά του ότι συχνά παρουσιάζουν οι χρήστες ηπατική νόσο δεν αναφέρεται σε αυτούς αυξημένη συχνότητα ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
 • Οι ανοσοκατασταλμένοι δέκτες μοσχευμάτων και οι HIV θετικοί ασθενείς έχουν, περίπου, 30 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο ήπατος και χοληφόρων λόγω ανοσοκαταστολής. Επίσης, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και λαμβάνουν πολλές μεταγγίσεις έχουν αυξημένο κίνδυνο για ιογενή ηπατίτιδα και ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Σε ασθενείς με HIV ο καρκίνος του ήπατος δεν έχει αυξημένη συχνότητα αν και άλλες μορφές καρκίνου εμφανίζονται σε υψηλό ποσοστό.
 • HBV & HCV λοιμώξεις. Στις ανεπτυγμένες χώρες ο HCV ευθύνεται για το 60% των περιπτώσεων της νόσου και ο HBV για το 15% των περιπτώσεων.
 • Αυτοάνοση ηπατίτιδα
 • Πρωτοπαθής χολική κίρρωση
 • Tα νιτρώδη
 • Το θοροτράστ. ΤοThorotrast είναι ένα εναιώρημα που περιέχει σωματίδια του διοξειδίου ραδιενεργού θορίου, που χρησιμοποιήθηκε ως παράγοντας ακτινοσκιαγραφικός από το 1930 έως το 1950.
 • Ανεπάρκεια α1 αντιθρυψίνης
 • Πορφυρία
 • Νόσοι αποθήκευσης γλυκογόνου
 • Αλκοόλ και κάπνισμα. 5-15% των ασθενών με αλκοολική ηπατοπάθεια αναπτύσσουν καρκίνο του ήπατος. Στην Ευρώπη περίπου το 20% των ασθενών με κίρρωση αλκοολικής αιτιολογίας αναπτύσσει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Το αλκοόλ δεν είναι από μόνο του καρκινογόνο, αλλά σχετίζεται με την κίρρωση και τα επανειλημμένα επεισόδια ηπατοκυτταρικής βλάβης και αναγέννησης, συσσώρευσης σιδήρου ή λειτουργεί συνεργικά με τους ιούς της ηπατίτιδας B & C.Το αλκοόλ επεμβαίνει στον κύκλο ζωής του ιού πυροδοτώντας κάποια ασυνήθη ιολογικά προφίλ στους αλκοολικούς. 
 • Το κάπνισμα δεν σχετίζεται με τον ηπατοκυτταρικό καρκίνο. Η παράλληλη, όμως χρήση αλκοόλ και καπνού αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ηπατοκυτταρικού καρκίνου από 1,2 έως 2 φορές.
 • Αντισυλληπτικά. Υπάρχει διπλάσιος έως πενταπλάσιος κίνδυνος για ανάπτυξη ηπατοκυτταρικού καρκίνου για γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 • Αφλατοξίνες και αιμοχρωμάτωση. Η έκθεση σε αφλατοξίνες αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο ήπατος, μέσω μετάλλαξης του κωδικόνιου 249 του γονιδίου p53. Η αιμοχρωμάτωση με υπερβολική ποσότητα σιδήρου στον ηπατικό ιστό εμπλέκεται στο μηχανισμό δημιουργίας ηπατοκυτταρικού καρκίνου.
 • Κίρρωση ήπατος
 • Η νόσος του Wilson αν και θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο, κάποιοι θεωρούν ότι η νόσος του Wilson πραγματικά μπορεί να παρέχει προστασία.
 • Ο διαβήτης τύπου 2 σε συνδυασμό με τη παχυσαρκία. Ο κίνδυνος του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος σε διαβητικούς τύπου 2 είναι μεγαλύτερος ανάλογα με τη διάρκεια του διαβήτη και τη θεραπεία. Ο αυξημένος κίνδυνος οφείλεται στην ινσουλίνη, έτσι ώστε οι διαβητικοί με  πλημμελή έλεγχο της ινσουλίνης ή που κάνουν θεραπείες που ανεβάζουν την παραγωγή ινσουλίνης  έχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο ηπατοκυτταρικού καρκινώματος από διαβητικούς με θεραπείες που μειώνουν τη συγκέντρωση της κυκλοφορούσας ινσουλίνης.
 • Τα αναβολικά στεροειδή αυξάνουν τον κίνδυνο και φαίνεται ότι αυτό οφείλεται στην ινσουλίνη και στην αύξηση του IGF (ινσουλινοεξαρτώμενος αυξητικός παράγοντας). Οι χρήστες αναβολικών είναι πιο πιθανό να έχουν ηπατοκυτταρικό αδένωμα (καλοήθης μορφή όγκου του ήπατος) που μπορεί να μετατραπεί σε ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα. Όταν το ηπατοκυτταρικό αδένωμα μεγαλώνει σε μέγεθος πάνω από 6-8 εκατοστά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος  ηπατοκυτταρικού καρκινώματος.
 • Αν και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως προσβάλλει τους ενήλικες, τα παιδιά που μπορεί να αναπτύξουν τη νόσο είναι αυτά με ατρησία χοληφόρων, παιδική χολόσταση, ασθένειες αποθήκευσης του γλυκογόνου, και άλλες κιρρωτικές ασθένειες του ήπατος. Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πιθανό να πάσχουν από χρόνια ηπατική νόσο, ωστόσο, εάν πάσχουν από συγγενείς ηπατικές διαταραχές. Οι νεαροί ενήλικες που έχουν την ινοελασματοειδή παραλλαγή του ηπατοκυτταρικού καρκινώματος δεν έχουν κίρρωση και ηπατίτιδα.

Είναι πολύ δύσκολη η διάκριση μεταξύ κίρρωσης και καρκίνου του ήπατος. Τα απεικονιστικά ευρήματα δεν βοηθούν, συνήθως και οι βιοψίες έχουν τον κίνδυνο διασποράς της νόσου. Σε κάποιες περιπτώσεις ο καρκινικός δείκτης a-FP είναι χρήσιμος.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο ήπατος, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Κινέζικη ιατρική και καρκίνος ήπατος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Καρκίνος ήπατος

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία θεραπεύουν τον καρκίνο ήπατος

Ο καρκινικός δείκτης άλφα-φετοπρωτεϊνη

Νεώτερες τεχνικές της χειρουργικής των όγκων ήπατος

Χολερυθρίνη αίματος

Νέα θεραπεία για την ηπατίτιδα C

Ο ακτινοεμβολισμός

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Φάρμακο για την ηπατίτιδα Β

Ηπατίτιδα

Ηπατίτιδα από φάρμακα

Υπέρηχος με χρήση σκιαγραφικού

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Άρκευθος η κοινή

Αν έχετε κίνδυνο για καρκίνο στο συκώτι

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Δίαιτα ηπατοπαθούς

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ