Πώς να απολαμβάνετε ψητά στα κάρβουνα με υγιεινό τρόπο
Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι δημοφιλής μέθοδος μαγειρέματος. Ωστόσο, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, παράγονται δύο, δυνητικά καρκινογόνες, ομάδες ουσιών, οι ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Οι ετεροκυκλικές αμίνες σχηματίζονται όταν το κρέας εκτεθεί άμεσα στη φλόγα ή σε επιφάνεια που έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία, ενώ οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες σχηματίζονται στον καπνό που παράγεται, όταν το λίπος του κρέατος αναφλέγεται ή στάζει στα κάρβουνα της σχάρας.
Χρήσιμες συμβουλές για υγιεινό ψήσιμο στα κάρβουνα:
-Μαρινάρετε το κρέας πριν από το ψήσιμο, γιατί έτσι μειώνεται ο σχηματισμός των ετεροκυκλικών αμινών.
-Ψήστε σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
-Αποτρέψτε τα ξεσπάσματα της φλόγας.
-Μην παραψήνετε το κρέας. Το καμένο κρέας έχει υψηλότερα επίπεδα ετεροκυκλικών αμινών σε σχέση με το λιγότερο ψημένο.
Διαβάστε, επίσης,
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ελιά
Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων
Οι καλύτερες αντικαρκινικές τροφές
Διατροφή κατά του καρκίνου λάρυγγα
www.emedi.gr