Είναι πολύ συχνή η ηπατοτοξικότητα στον καρκίνο
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων είναι συχνή στους καρκινοπαθείς και πολλές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία, όπως προϋπάρχουσα νόσος του ήπατος, γενετική προδιάθεση, μεταστάσεις στο συκώτι, σήψη, μεταγγίσεις προϊόντων αίματος και η παρανεοπλασματική χολόσταση. Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στην ηπατική λειτουργία με απευθείας κυτταροτοξική δράση στα ηπατοκύτταρα ή έμμεσα σαν αποτέλεσμα της καταστροφής από μια άνοση απόκριση.
Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα που πιο συχνά προκαλούν ενζυματικές αλλαγές είναι η l-asparaginase, dactinomycin, doxorubicin, cytarabine, methotrexate, vincristine, taxanes, gemcitabine και οι ιντερφερόνες.
Οι ανωμαλίες στις ηπατικές δοκιμές, σπάνια, συνοδεύονται από κλινικά σημεία ηπατικής ανεπάρκειας. Μπορεί να συμβούν και από τη χρήση των νεότερων βιολογικών φαρμάκων, όπως τους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης gefitinib, imatinib, lapatinib, αλλά και από τη χορήγηση ανοσοθεραπειών.
Η ηπατοτοξικότητα, συνήθως, είναι αναστρέψιμη, γι’ αυτό η παρακολούθηση της λειτουργίας του ήπατος σε έναν καρκινοπαθή είναι επιτακτική (SGOT, SGPT, χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT).
Απαραίτητα, σε πολλές περιπτώσεις είναι και το υπερηχογράφημα ήπατος, η αξονική ή καλύτερα η μαγνητική τομογραφία για να γίνει διαφορική διάγνωση.
Σε ηπατική ανεπάρκεια γίνεται τροποποίηση της δόσης των χορηγούμενων φαρμάκων και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται διακοπή τους.
Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου
Η ζωή είναι πολύτιμη.
Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!
Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.
Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.
Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος
Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι
Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;
Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το δίκταμο
Περιοχική θεραπεία σε ηπατικές μεταστάσεις