Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΗπατική τοξικότητα στον καρκίνο
Array

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Είναι πολύ συχνή η ηπατοτοξικότητα στον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων είναι συχνή στους καρκινοπαθείς και πολλές καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ηπατική λειτουργία, όπως προϋπάρχουσα νόσος του ήπατος, γενετική προδιάθεση, μεταστάσεις στο συκώτι, σήψη, μεταγγίσεις προϊόντων αίματος και η παρανεοπλασματική χολόσταση. Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν μεταβολές στην ηπατική λειτουργία με απευθείας κυτταροτοξική δράση στα ηπατοκύτταρα ή έμμεσα σαν αποτέλεσμα της καταστροφής από μια άνοση απόκριση.

Τα αντινεοπλασματικά φάρμακα που πιο συχνά προκαλούν ενζυματικές αλλαγές είναι η l-asparaginase, dactinomycin, doxorubicin, cytarabine, methotrexate, vincristine, taxanes, gemcitabine και οι ιντερφερόνες.

Οι ανωμαλίες στις ηπατικές δοκιμές, σπάνια, συνοδεύονται από κλινικά σημεία ηπατικής ανεπάρκειας. Μπορεί να συμβούν και από τη χρήση των νεότερων βιολογικών φαρμάκων, όπως τους αναστολείς της τυροσινικής κινάσης gefitinib, imatinib, lapatinib, αλλά και από τη χορήγηση ανοσοθεραπειών. 

Η ηπατοτοξικότητα, συνήθως, είναι αναστρέψιμη, γι’ αυτό η παρακολούθηση της λειτουργίας του ήπατος σε έναν καρκινοπαθή είναι επιτακτική (SGOT, SGPT, χολερυθρίνη, αλκαλική φωσφατάση, γ-GT).

Απαραίτητα, σε πολλές περιπτώσεις είναι και το υπερηχογράφημα ήπατος, η αξονική ή καλύτερα η μαγνητική τομογραφία για να γίνει διαφορική διάγνωση.

Σε ηπατική ανεπάρκεια γίνεται τροποποίηση της δόσης των χορηγούμενων φαρμάκων και σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται διακοπή τους.

Να προτιμάτε τις φυσικές θεραπείες για τον καρκίνο, σύμφωνα με το Μοριακό Προφίλ του Όγκου

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Η λεβάντα

Ηπατίτιδα από φάρμακα

Ηπατίτιδα

Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το δίκταμο

Περιοχική θεραπεία σε ηπατικές μεταστάσεις

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Αλκαλική φωσφατάση

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με μάνγκο

Smoothie με μάνγκο. Smoothie υγιεινό με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλα, passion fruit και εναλλακτικό γάλα αμυγδάλου Smoothie με μέλι, μάνγκο, ανανά, φράουλες, passion fruit και...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ