Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΟδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο μαστού

Οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο μαστού

Οι καλύτερες οδηγίες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο μαστού

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Στις περισσότερες κλινικές μελέτες η μαστογραφία ελαττώνει την θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 20-39% για γυναίκες μεγαλύτερες των 50 ετών.

Βέβαια, υπάρχει διαμάχη για την αποτελεσματικότητα της μαστογραφίας στον προσυμπτωματικό έλεγχο σε γυναίκες 40-49 ετών. Μία μελέτη έδειξε ότι δεν υπήρξε ελάττωση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού σε αυτές τις γυναίκες, άρα δεν υπάρχει όφελος από τον προσυμπτωματικό έλεγχο σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών στις οποίες ο κίνδυνος είναι μέτριος. Επίσης, δεν υπάρχει όφελος για γυναίκες μεγαλύτερες των 74 ετών. Ενόσω, οι ηλικιωμένες γυναίκες είναι υγιείς πολλοί πιστεύουν ότι πρέπει να συνεχίζουν τον έλεγχο… 

Η ευαισθησία της μαστογραφίας για γυναίκες κάτω των 50 ετών είναι χαμηλότερη λόγω της αυξημένης πυκνότητας των μαστών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.  Είναι γνωστό ότι η μαστογραφία δεν είναι ευαίσθητη σε πυκνούς μαστούς. Η πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι πυκνοί μαστοί δεν εμφανίζονται μόνο σε νέες γυναίκες, αλλά παρατηρούνται και σε γυναίκες που παίρνουν ορμόνες και σε γυναίκες με κληρονομικό και γενετικό ιστορικό. Οι πυκνοί μαστοί είναι προδιαθεσικός παράγοντας για καρκίνο του μαστού.  Ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε γυναίκες 40-49 ετών δείχνει ότι ο μέσος όρος του όγκου είναι μικρότερος όταν ανακαλύπτεται και το ποσοστό ανεύρεσης ασθενών με αρνητικούς λεμφαδένες είναι μεγαλύτερος και μεταφράζεται σε 15-30% μείωση του κινδύνου θανάτου. 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος ενδείκνυται για γυναίκες άνω των 40 ετών κάθε 1 ή 2 χρόνια για γυναίκες μεταεμμηνοπαυσιακές και ετησίως για προεμμηνοπαυσιακές μεγαλύτερες των 50 ετών.

Για γυναίκες υψηλού κινδύνου με μεταλλάξεις στα BRCA1 & BRCA2 η μαστογραφία συνιστάται στα 25 έτη. Άλλοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να αρχίζει 5 έτη πριν την ηλικία που μία συγγενής πρώτου βαθμού ανέπτυξε καρκίνο μαστού.

Η ψηφιακή μαστογραφία είναι απαραίτητη για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου μαστού. Τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα για τις μεταεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με λιπώδεις μασούς είναι κάτω του 10% και είναι υψηλότερα για γυναίκες με πυκνούς μαστούς.

Η αυτοεξέταση μαστών είναι πάλι σημείο διαφωνίας. Πολλοί θεωρούν ότι η αυτοεξέταση μαστών είναι μια φθηνή μέθοδος που μπορεί να κάνει διάγνωση σε μικρότερες βλάβες, σε βλάβες που δεν φαίνονται στην μαστογραφία και βάζει την ασθενή σε ένα δρόμο για τον έλεγχο της υγείας της. Από άλλους θεωρείται ότι η αυτοεξέταση μαστών  επιπρόσθετα στην ψηφιακή μαστογραφία και στην εξέταση από έναν μαστολόγο  δεν μειώνει την θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού, αυξάνει το άγχος τις περιττές ιατρικές επισκέψεις και τις άσκοπες διαγνωστικές παρεμβάσεις. Σίγουρα, όμως η αυτοεξέταση μαστών μπορεί να οδηγήσει στην πρώιμη διάγνωση καρκίνο μαστού.

Το υπερηχογράφημα μαστών  μπορεί να ανιχνεύσει βλάβες μικρές που υπάρχουν 10 ή περισσότερα χρόνια ή βλάβες που δε φαίνονται στην μαστογραφία. 

Η μαγνητική τομογραφία μαστών χαρακτηρίζει άριστα τις βλάβες στους μαστούς, ιδίως όταν χορηγείται σκιαγραφικό και είναι η καλύτερη εξέταση για διαφοροδιάγνωση ανάμεσα στις καλοήθεις και κακοήθεις βλάβες των μαστών. Σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς που η μαστογραφία δεν έχει υψηλή ευαισθησία η μαγνητική τομογραφια μαστών μπορεί να αποκαλύψει νόσο που δεν ελέγχεται με άλλους μεθόδους.

Τέλος, το PET/SCAN στον καρκίνο μαστού είναι χρήσιμο για μεγαλύτερες βλάβες και για έλεγχο διήθησης των λεμφαδένων. Μπορεί να διακρίνει την υποτροπή της νόσου και να βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν οι περιττές βιοψίες οι οποίες μπορεί να διασπείρουν τον καρκίνο μαστού. Κάνει διαφοροδιάγνωση της  ίνωσης λόγω ακτινοθεραπείας από την υποτροπή, αναγνωρίζει πρώιμα τις μεταστατικές βλάβες και είναι χρήσιμο στον προσδιορισμό της έκτασης της νόσου. Σήμερα το PET/CT SCAN μπορεί να διαγνώσει πρώιμες βλάβες στον μαστό και να μειώσει το κόστος μέσω της διάγνωσης…

Σε γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο μαστού πλήρης έλεγχος απαιτείται…

Να αποφεύγετε τις μαστογραφίες, το PET CT SCAN και τα σκιαγραφικά…

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο μαστού

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα  για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Μαγνητική τομογραφία ή μαστογραφία για πρόληψη καρκίνου μαστού

Ελαστογραφία μαστού

Υπέρηχος μαστών

Τρισδιάστατη Μαστογραφία

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Τεστ σάλιου για τον καρκίνο

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Mοριακός χάρτης του καρκίνου του μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Γενετικό τεστ για BRCA 1 και BRCA 2

Διαφορική διάγνωση έκκρισης θηλής

Eξειδικευμένα κέντρα μαστού

Στηθόθεσμος που ανιχνεύει τον καρκίνο του μαστού

Εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο μαστού

Μοριακό προφίλ του όγκου

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Καρκίνος μαστού

Χρήσιμες πληροφορίες για την πρόληψη του καρκίνου μαστού

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Τα νεώτερα φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού

Λέιζερ για τη διάγνωση του καρκίνου μαστού

Προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο μαστού

Για όσες έχουν κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Μη επεμβατική κυτταρολογική εξέταση για τον καρκίνο του μαστού

Πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται

Τα καρύδια απαραίτητα για την πρόληψη καρκίνου μαστού

Καρκίνος μαστού

Χημειοπροφύλαξη στον καρκίνο μαστού

Τελικά είναι απαραίτητη η μαστογραφία;

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού

Πρωτογενής πρόληψη καρκίνου του μαστού

Νυχτερινή εργασία και καρκίνος

Η βιταμίνη D στην πρόληψη καρκίνου μαστού

Ο ρόλος του PET στην ανίχνευση της υποτροπής

Σύγκριση ολοσωματικής MRI και ολοσωματικού PET/CT SCAN

Οδηγίες για το PET/CT για τους ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

Κάθε αλλαγή στο μαστό δεν είναι καρκίνος

Η διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Πρώιμη διάγνωση καρκίνου με PET-CT

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ