Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟστεοπόρωση στους άνδρες
Array

Οστεοπόρωση στους άνδρες

Ο κίνδυνος για οστεοπόρωση στους άνδρες αυξάνει με την ηλικία

Για πολλά χρόνια η οστεοπόρωση θεωρούνταν αποκλειστικά γυναικεία νόσος. 

Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι η ηλικιοεξαρτώμενη αύξηση της συχνότητας των καταγμάτων, που διαπιστώνεται στις γυναίκες, παρατηρείται και στους άνδρες.

Περίπου 30% των καταγμάτων του ισχίου συμβαίνει σε άνδρες και 1 στους 8 άνδρες που είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών θα πάθει κάταγμα από την οστεοπόρωση.

Η οστεοπόρωση είναι μια νόσος που τα κόκαλα γίνονται αδύναμα και τότε παθαίνουν πιο εύκολα κατάγματα. Η νόσος οφείλεται στην απώλεια της φυσιολογικής οστικής μάζας. Αλλοιώνεται η ποιότητα του οστού και διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του, υπάρχει μειωμένη αντοχή στις εξωτερικές δυνάμεις κι έτσι παθαίνει οστεοπορωτικό κάταγμα.

Η αύξηση στον κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο αυξάνεται εκθετικά και στα δύο φύλλα, αλλά η αύξηση αυτή εμφανίζεται 10 χρόνια αργότερα στους άνδρες και με μικρότερη ταχύτητα. Κάνοντας μια άμεση σύγκριση βγαίνει το συμπέρασμα ότι στην ηλικία των 90 ετών 17% παθαίνουν κάταγμα από την οστεοπόρωση στο ισχίο σε σχέση με 32% στις γυναίκες.

Οστεοπόρωση είναι η κατάσταση κατά την οποία διαπιστώνεται οστική μάζα μικρότερη κατά 2,5 σταθερές αποκλίσεις από την κορυφαία οστική μάζα.

Η οστική μάζα αρχίζει να αυξάνει από την ενδομήτρια ζωή και μέχρι το τέλος της εφηβείας γίνεται η οστική κατασκευή, κατά την οποία τα οστά αυξάνονται και παίρνουν το τελικό τους σχήμα και μέγεθος. 

Συγχρόνως, λαμβάνει χώρα και η οστική ανακατασκευή που είναι η ανανέωση του σκελετού και συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Κάθε δέκα χρόνια, περίπου, ανανεώνεται όλος ο σκελετός. Άρα για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση τα οστά πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της απορρόφησης του παλιού οστού και της παραγωγής του νέου.

Η οστική μάζα καθορίζει την εμφάνιση ή όχι κατάγματος σε έναν άνθρωπο. Στην εφηβεία παρατηρείται αύξηση της οστικής μάζας με κάποια χρονολογική καθυστέρηση στους άνδρες, λόγω καθυστέρησης της εφηβείας τους σε σχέση με τις γυναίκες. Επίσης, ο σκελετός στους άνδρες είναι μεγαλύτερος και έχει κάποιες μορφολογικές διαφορές από τον γυναικείο. Άρα, η ποσότητα του ολικού ασβεστίου στους άνδρες είναι μεγαλύτερη, λόγω μεγέθους. Στο μέγεθος οφείλεται και η αυξημένη αντοχή του ανδρικού σκελετού.

Η οστική απώλεια στους άνδρες αρχίζει να γίνεται ταχύτερη μετά τα 50, όπου παρατηρείται λέπτυνση των δοκίδων, ενώ στις γυναίκες παρατηρείται όχι μόνο λέπτυνση των δοκίδων, αλλά και απώλεια.

Γι΄αυτό ο ανδρικός σκελετός θεωρείται πιο δυνατός από τον γυναικείο και διατηρείται σε καλύτερη κατάσταση. 

Ο βασικός απαραίτητος διαγνωστικός έλεγχος για την οστεοπόρωση:

  • Ασβέστιο
  • Φώσφορος
  • Αλκαλική φωσφατάση
  • Βιταμίνη D
  • Μέτρηση οστικής πυκνότητας (Οσφυϊκή Μοίρα Σπονδυλικής Στήλης – Ισχίο)

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την οστεοπόρωση

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Νεανική οστεοπόρωση

Οστεοπόρωση

Υγεία των οστών

Το ελαιόλαδο προστατεύει τα κόκκαλα

Ήλιος και βιταμίνη D

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Οι γυναικείες ορμόνες

Bιταμίνες για την εμμηνόπαυση

Τροφές φάρμακα

Το Φαρμακείο του Θεού

Τα γηριατρικά σύνδρομα

Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Οστεοπόρωση

Άσκηση για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση

Έλεγχος οστεοπόρωσης

Έλεγχος οστεοπόρωσης με το κινητό σας

Το τεστ ενός λεπτού για την οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση χτυπάει και τους άντρες

Εμφυτεύσιμη συσκευή για την οστεοπόρωση

Ο ρόλος των οστών στον διαβήτη

Βότανα για τα οστά και τις αρθρώσεις

Denosumab σε οστικές μεταστάσεις

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης

Οι αντκαρκινικές ιδιότητες της ελληνικής ρίγανης. Η ρίγανη έχει αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση Καρκίνος και ριγανέλαιο Η ρίγανη ή Ορίγανον το κοινόν ή Origanum...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ