Εύχομαι σε όλους και σε όλα τα παιδιά πού θα βρεθούν κοντά μας, καλό ταξίδι στον ωκεανό των γνώσεων και της τέχνης
Σήμερα, που – ίσως πιο πολύ από ποτέ – γίνεται αντιληπτή η αλληλεξάρτηση της ανθρώπινης φύσης με το εξωτερικό περιβάλλον, η άρρηκτη σύνδεση του λόγου και της δράσης με τη μορφή αιτίου – αιτιατού, η συνειδητή εσωτερίκευση των εξωτερικών ερεθισμάτων ως εγγενών στοιχείων όλων των ζωντανών οργανισμών, ο άνθρωπος καθίσταται πλέον, όχι μόνο δέκτης αλλά και συμμέτοχος. Ως εκ τούτου, το διαχρονικό ενδιαφέρον για την πολυδιάστατη και ευεργετική επίδραση του ήχου μέσω των διαφόρων μορφών εκδήλωσης και έκφρασης, αυξάνεται, προσελκύοντας ερευνητές από διαφορετικούς τομείς και οδηγώντας, πολλές φορές, στη σύγκλιση των τεχνών και των επιστημών.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να γεννώνται και να υποστηρίζονται δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους κοινωνούς σχετικών εγχειρημάτων, προκειμένου να συντίθενται οι διάφορες απόψεις και – κυρίως – προσπάθειες με κοινό στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των συνανθρώπων μας.
Τον απώτερο αυτό στόχο φιλοδοξεί να υπηρετήσει το Ελληνικό Κέντρο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου.
Το Ε.Κ.Ε.I.Μ. ιδρύθηκε το 2013 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, προκειμένου να συμβάλει στην έρευνα και τη βελτίωση των μέσων αυτών.
Βασικοί σκοποί του Κέντρου, είναι:
• Η διερεύνηση των χρησιμοτήτων και ωφελειών του ήχου της Αρχαιοελληνικής, καθώς και της Ευρωπαϊκής Μουσικής.
• Η λειτουργία θεματικής βιβλιοθήκης και τράπεζας πληροφοριών και η διάδοση βιβλίων και ενημερωτικών φυλλαδίων αφιερωμένων στις δράσεις του κέντρου.
• Η διοργάνωση εκδηλώσεων, εκθέσεων, ημερίδων, επιμορφωτικών σεμιναρίων, συνεδρίων, εκδηλώσεων, μελετών, ερευνών, συμποσίων και η διοργάνωση καλλιτεχνικών εκθέσεων και δράσεων που αποσκοπούν στην προσπάθεια ανόδου του πνευματικού, πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου των πολιτών.
• Η προώθηση και προβολή δραστηριοτήτων αναγόμενων στον κύκλο διδασκαλιών ωδείου.
• Η λειτουργία ωδείου για τις ανάγκες της εταιρείας
• Η δημιουργία εκδοτικού οίκου.
• Λειτουργία κέντρου δια βίου μάθησης επιπέδου 1
Η εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών θα γίνεται μέσω της προώθησης επιστημονικού διαλόγου, της ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού δυναμικού, της δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης του κοινού γύρω από τα ανωτέρω θέματα, της δημιουργίας και διανομής θεματικού ενημερωτικού υλικού, ανακοινώσεων και δημοσιεύσεων στον τύπο και τα ΜΜΕ, της δικτύωσης, συντονισμού και συνεργασίας με αρμόδιους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, της ενθάρρυνσης για συνεργασία φορέων εσωτερικού και εξωτερικού στη δημιουργία μελετητικών – ερευνητικών ομάδων και ομάδων δράσης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΟΕΔΡΟ ΛΑΤΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ
Η εκπαίδευση στην εποχή μας, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με βάση την υπόθεση του Δαρβίνου ότι ο ανταγωνισμός αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για την εξέλιξη της ζωής.
Τα εκπαιδευτήρια ετοιμάζουν πολεμιστές. Έχει γεμίσει η Γη από πάνοπλους πολεμιστές, οι οποίοι με τον βαρύ οπλισμό πού τους εφοδίασε η εκπαίδευση την οποία πήραν από τους γονείς και τα μορφωτικά μας ιδρύματα, βγαίνουν στους δρόμους κραδαίνοντας απειλητικά ο ένας εναντίον του άλλου τις επιστήμες και τη πλάνη για την αληθινή ζωή, την αλήθεια της δημιουργίας και του δημιουργού.
Μαίνεται ένας πολύ σκληρός πόλεμος, ανελέητος εκεί έξω στην αρένα της ζωής.
Πρόκειται για τον ακήρυχτο πόλεμο πού έχει αρχίσει ο άνθρωπος ενάντια στον εαυτό του που τον διδάσκει και στους απογόνους του, φροντίζοντας με τον τρόπο αυτό επιμελώς για την διαιώνισή του.
Πρέπει να αρχίσουμε την αλλαγή του ανθρώπου από την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Το ρήμα « χαράζω» (εξού και η λέξη χαρακτήρας) έχει τη πρόκληση μιας μόνιμης μεταβολής, μιας σοβαρής αλλοίωσης σε κάποια επιφάνεια, με σκοπό να διατηρηθεί η μεταβολή αυτή σε βάθος χρόνου και να είναι ξεκάθαρα ορατό το μήνυμα της σε όσους το βλέπουν.
Αυτός είναι ο χαρακτήρας μας. Είναι το χάραγμα πού αφήνει η εκπαίδευση αλλοιώνοντας τη φυσική επιφάνεια της εγκεφαλικής μας μάζας.
Ο ποιητής Κων/νος Καβάφης στο ποίημά του «ΙΘΑΚΗ» περιγράφει λυρικά αυτό το χάραγμα πού κουβαλάμε στη ψυχή μας.
«Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
αν μέν’ η σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησις το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.»
Απάντηση σε όλο αυτό είναι η σωστή εκπαίδευση στη τέχνη. Μέσω δασκάλων και εκπαιδευτικών συστημάτων πού μπορούν με σεβασμό στον άγραφο εγκέφαλο του παιδιού να χαράζουν αξίες. Θα πρέπει όλο το σύστημα να βασιστεί στη Πλατωνική Φιλοσοφία. Στη διδασκαλία περί ιδεών.
Η ιδέα είναι κάτι πού έχει αληθινή υπόσταση. Τα εμπειρικά αντικείμενα έρχονται και παρέρχονται. Εκείνο πού μένει σταθερό είναι οι ιδέες. Τις ιδέες τις αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος με τη νόηση, τα εμπειρικά πράγματα με τις αισθήσεις.
Το εκπαιδευτικό μας λοιπόν σύστημα του Ωδείου Alfa και του ΕΚΕΙΜ είναι βασισμένο σε αυτές τις αρχές.
Η εκπαίδευση πού θα κάνει τα παιδιά μας να αποκτήσουν κρητική σκέψη, πού θα τα φέρει σε επαφή με τη κουλτούρα και τα επιτεύγματα του ανθρώπου ώστε να μάθουν να τα εκτιμούν. Και τέλος την ηθική εξύψωση του ατόμου και την ανάπτυξη ηθικής συνείδησης και ήθους.
Εύχομαι σε όλους και σε όλα τα παιδιά πού θα βρεθούν κοντά μας, καλό ταξίδι στον ωκεανό των γνώσεων και της τέχνης.
Οι σχολές Α.Μ.Ε.Α.
-Ωδείο ΑΛΦΑ
-Σχολή Μουσικών Ειδικής Αγωγής
-Ωδείο Α.Μ.Ε.Α.
-Σχολή Μουσικοθεραπείας
-Σχολή Musical
-Σχολή Μουσικοκινητικής
-Σχολή Μουσικοκινητικής για παιδιά
-Σχολή Αρχαιοελληνικής Μουσικής
-Σχολή Δραματοθεραπείας
-Σχολή Θεατρικού Παιχνιδιού
-Σχολή Κινηματογράφου & Τηλεόρασης
-Εργαστήρι Φωτογραφίας Σκοτεινού Θαλάμου
-Εργαστήρι Θεάτρου
-Εργαστήρι Κλασικού Μπαλέτου
-Body Plastic
-Σεμινάρια φωνητικής και εκφώνησης, μουσικοθεραπείας, δραματοθεραπείας, αρχαίου ελληνικού θεάτρου και τραγωδίας, αρχαίας ελληνικής μουσικής, ζωγραφικής, σχεδίου, κινηματογράφου και ψυχοδράματος
ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΜΕΑ
Η Μουσικοκινητική ομάδα είναι ένα δίωρο κάθε εβδομάδα με ειδικούς της μουσικοκινητικής αγωγής και περιλαμβάνει (4) τέσσερα μεγάλα επίπεδα:
- Παιχνίδια
- Μουσική εκπαίδευση
- Κίνηση
- Ελεύθερη δημιουργία
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ :
- Κινητικά (Άσκηση μυών).
- Ασκήσεις συγκέντρωσης και παρατηρητικότητας.
- Ασκήσεις ακοής.
- Ασκήσεις μίμησης.
- Ασκήσεις ακρόασης.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ :
- Εμπειρία του ήχου και της οργανωμένης μουσικής.
- Ρυθμός-Μελωδία.
- Τα Μουσικά όργανα.
- Τα σύμβολα της Μουσικής.
ΚΙΝΗΣΗ :
- Προσανατολισμός.
- Τα σχήματα.
- Ομάδες.
- Θέσεις.
- Συνδυασμός μικρών κινητικών μοτίβων.
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ :
Ο άνθρωπος γεννιέται ελεύθερος, έχοντας ως εργαλεία όλα τα προηγούμενα, αφήνουμε στα παιδιά την ελευθερία της δημιουργίας μέσα από τραγούδια, παραμύθια και ιστορίες. Γιατί η μάθηση δεν είναι μόνο κλασσική αλλά και συντελεστική και κοινωνική.
Η ελεύθερη δημιουργία είναι μια δραστηριότητα ευχάριστη, που τους δίνει την αίσθηση της επιτυχίας και της χαράς.
Μάθετε περισσότερα για το ΕΚΕΙΜ
Διαβάστε, επίσης,
Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα
Το χαμόγελο αντίδοτο στην κατάθλιψη
Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Οι επιδράσεις της μουσικής τζαζ στην υγεία
Πώς οφελεί την υγεία η μουσική;
Για ποιες ασθένειες είναι κατάλληλη η μουσικοθεραπεία;
Κοινωνική πολιτική και πολιτική υγείας στους Δήμους
Οδοντιατρική φροντίδα σε άτομα με ειδικές ανάγκες
www.emedi.gr