Τα παντζάρια και ο χυμός τους έχουν πολλά οφέλη για την υγεία
Η βέτη η κοινή ή κοκκινογούλι ή παντζάρι ανήκει στην οικογένεια των Χηνοποδιίδων.
Είναι μονοετές ή πολυετές φυτό, με κοκκινωπή χοντρή σφαιρική ρίζα. Τα φύλλα του έχουν μακρύ κοκκινωπό μίσχο και νευρώσεις, φυτρώνουν από τη βάση της ρίζας του. Τα παντζάρια τρώγονται σε νηστεία και είναι και διαιτητικό φαγητό. Τα φύλλα του τρώγονται βραστά.
Χρήσιμα μέρη παντζαριού
Είναι οι κοκκινωπές ρίζες και τα φύλλα του
Δραστικές ουσίες παντζαριού
Περιέχουν σίδηρο, νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, κοβάλτιο, χρωστικές, καροτίνη και βιταμίνες της ομάδας B και C. Είναι πλούσια σε λευκώματα και υδατάνθρακες, περιέχουν ασκορβικό οξύ και άλλα οργανικά οξέα, πηκτίνη που εμποδίζει τη διαδικασία της σήψης, βεταϊνη και βετανίνη.
Ιδιότητες και ενδείξεις παντζαριών
Ολόκληρο το φυτό είναι μαλακτικό, καθαρτικό και δροσιστικό.
Ο χυμός των ριζών παντζαριών είναι ευεργετικός στο συκώτι, βελτιώνει την αιμοσφαιρίνη του αίματος και βοηθά σε αναιμία, σε περιπτώσεις υπεροξύτητας του στομαχιού και σε καταστάσεις λιποθυμίας.
Χαμηλώνει τη χοληστερόλη στο αίμα, χαμηλώνει την πίεση, επιδρά στο μεταβολισμό του λίπους και ακόμη στο μεταβολισμό του σακχάρου στους διαβητικούς.
Είναι ευκοίλιος και χρησιμοποιείται σε χρόνια δυσκοιλιότητα, ειδικά, σε δυσκινησία του εντέρου.
Ο χυμός του ανακατεμένος με λεμόνι είναι νόστιμος.
Ο χυμός του παντζαριού εξωτερικά με επαλείψεις χρησιμοποιείται κατά της πιτυρίδας στα μαλλιά, κατά των φθειριάσεων και της κασίδας.
Φρέσκος χυμός με κατάπλασμα χρησιμοποιείται για την απορρόφηση των αιματωμάτων από κτυπήματα και ανακουφίζει από τους πόνους.
Ο χυμός αυτός χρωματίζει τα κόπρανα και τα ούρα.
Διαβάστε, επίσης,
Οι καλύτερες τροφές για αλκαλοποίηση του οργανισμού
Χρήσιμες συμβουλές για τα λαχανικά
Μήπως έχετε κατακράτηση υγρών;
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου
Χρήσιμες συμβουλές για καλή υγεία
Οι καλύτερες συνταγές βοτάνων για τη δυσκοιλιότητα
Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία
Η αποτελεσματικότερη θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα
Παντζάρια ψημένα στο αλουμινόχαρτο
Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο
Τα οφέλη στην υγεία από τα παντζάρια
Προστατέψτε την υγεία σας με το κόκκινα τρόφιμα
Βιταμίνες για τον καρκίνο παχέος εντέρου
Το κάλιο κατά της παιδικής παχυσαρκίας
Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές
Ο καλύτερος τρόπος για να διαλέξετε το φύλο του μωρού σας
Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες
www.emedi.gr