Διεγείρετε τον εγκέφαλό σας και μάθετε
Η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος (TDCs) είναι μια μορφή νευροδιέγερσης που χρησιμοποιεί σταθερό, χαμηλό ρεύμα, που παραδίδεται άμεσα στην περιοχή του εγκεφάλου με μικρά ηλεκτρόδια.
Αναπτύχθηκε αρχικά για να βοηθήσει τους ασθενείς με βλάβες του εγκεφάλου, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια. Δοκιμές σε υγιείς ενήλικες έδειξαν ότι η TDCs μπορεί να αυξήσει την απόδοση των γνωστικών λειτουργιών, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρεται.
Έχει χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των γλωσσικών και μαθηματικών ικανοτήτων, της προσοχής, την επίλυση προβλημάτων, την μνήμη, και τον συντονισμό.
Τι θα χρειαστείτε για την διακρανική διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος
Μία μπαταρία των 9 volt και δύο σφουγγαράκια βουτηγμένα σε αγώγιμο υγρό, όπως το αλατόνερο, που είναι τοποθετημένα σε συγκεκριμένα σημεία του κρανίου που συγκρατούνται με λάστιχο.
Έτσι γίνονται πιο ευαίσθητα τα εγκεφαλικά νευρικά κύτταρα και αντιδρούν πιο ευέλικτα στα διάφορα μαθησιακά ερεθίσματα.
Η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος λειτουργεί με την αποστολή σταθερού, χαμηλού συνεχούς ρεύματος μέσω των ηλεκτροδίων. Όταν αυτά τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην περιοχή που μας ενδιαφέρει, το ρεύμα επάγει την ενδοεγκεφαλική ροή. Αυτή η ροή ρεύματος, στη συνέχεια, είτε αυξάνει είτε μειώνει τη νευρωνική διεγερσιμότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ανάλογα με το είδος της διέγερσης. Αυτή η αλλαγή της νευρωνικής διεγερσιμότητας οδηγεί σε μεταβολή της λειτουργίας του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες θεραπείες σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Η τεχνική της διακρανιακής διέγερσης συνεχούς ρεύματος (TDCs)
Η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος είναι μια σχετικά απλή τεχνική.
Απαιτούνται δύο ηλεκτρόδια και μία μπαταρία που παρέχει σταθερό ρεύμα. Το λογισμικό ελέγχου απαιτεί πολλαπλές συνεδρίες με διαφορετικούς τύπους διέγερσης. Κάθε συσκευή έχει ένα ανοδικό, θετικώς φορτισμένο ηλεκτρόδιο και ένα καθοδικό, αρνητικό ηλεκτρόδιο και δημιουργείται ένα κύκλωμα. Σε βιολογικά συστήματα, όπως το κεφάλι, το ρεύμα συνήθως δημιουργείται από τη ροή των ιόντων, τα οποία μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά φορτισμένα, οπότε τα θετικά ιόντα θα ρέουν προς την κάθοδο και τα αρνητικά ιόντα θα ρέουν προς την άνοδο. Η συσκευή μπορεί να ελέγχει το ρεύμα, καθώς, και τη διάρκεια της διέγερσης.
Για να ρυθμίσετε τη συσκευή TDCs, τα ηλεκτρόδια και το δέρμα πρέπει να έχουν ισχυρή σύνδεση μεταξύ τους. Η προσεκτική τοποθέτηση των ηλεκτροδίων είναι κρίσιμη για την επιτυχή τεχνική. Τα επιθέματα ηλεκτροδίων είναι σε διάφορα μεγέθη. Ένα μικρότερου μεγέθους επίθεμα ηλεκτροδίου επιτυγχάνει μια πιο εστιασμένη διέγερση, ενώ ένα μεγαλύτερο ηλεκτρόδιο εξασφαλίζει ότι το σύνολο της περιοχής διεγείρεται. Ένα από τα ηλεκτρόδια τοποθετείται πάνω από την περιοχή που μας ενδιαφέρει και το άλλο ηλεκτρόδιο, το ηλεκτρόδιο αναφοράς, τοποθετείται σε μία άλλη θέση, ώστε να ολοκληρωθεί το κύκλωμα. Αυτό το ηλεκτρόδιο αναφοράς τοποθετείται συνήθως στο λαιμό ή τον ώμο της αντίθετης πλευράς του σώματος από την περιοχή που μας ενδιαφέρει. Δεδομένου ότι η περιοχή του ενδιαφέροντος μπορεί να είναι μικρή, είναι συχνά χρήσιμο να εντοπίσετε αυτήν την περιοχή πριν από την τοποθέτηση του ηλεκτροδίου, χρησιμοποιώντας μια τεχνική απεικόνισης του εγκεφάλου, όπως η fMRI ή ΡΕΤ. Όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται σωστά, η διέγερση μπορεί να ξεκινήσει. Πολλές συσκευές έχουν ενσωματωμένη ικανότητα που επιτρέπει στο ρεύμα να αυξάνεται σταδιακά.
Τύποι διακρανικής διέγερσης
Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι διέγερσης: ανοδική, καθοδική, και εικονική.
Η ανοδική διέγερση είναι θετική (V +) διέγερση που αυξάνει την νευρωνική διεγερσιμότητα της περιοχής που διεγείρεται.
Η καθοδική διέγερση (V-) μειώνει τη νευρωνική διεγερσιμότητα της περιοχής που διεγείρεται. Η καθοδική διέγερση μπορεί να θεραπεύσει ψυχολογικές διαταραχές που προκαλούνται από την υπερδραστηριότητα μιας περιοχής του εγκεφάλου.
Η νευροπλαστικότητα αναφέρεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να αλλάζει ανάλογα με τα ερεθίσματα. Ο τρόπος που η διακρανιακή διέγερση μέσω συνεχούς ρεύματος λειτουργεί είναι, κυρίως, μέσω μεταβολής της ικανότητας συναπτικής μετάδοσης.
Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος διέγερσης του εγκεφάλου είναι η διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS). Αυτή η τεχνική εγκεφαλικής διέγερσης χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό πηνίο που συγκρατείται πάνω από την περιοχή ενδιαφέροντος στο τριχωτό της κεφαλής που χρησιμοποιεί ταχέως μεταβαλλόμενες μαγνητικά πεδία για να προκαλέσουν μικρά ηλεκτρικά ρεύματα στον εγκέφαλο.
Δεν υπάρχει αυστηρός περιορισμός σχετικά με τη διάρκεια της διέγερσης, αλλά ένας χρόνος διέγερσης των 20 λεπτών θεωρείται ιδανικός. Απαιτούνται 48 ώρες έως μία εβδομάδα πριν από την επανάληψη της διέγερσης. Η διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος είναι ασφαλής σε μια μόνο συνεδρία. Ωστόσο, δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν μελετήσει την μακροπρόθεσμη ασφάλεια των επαναλαμβανόμενων συνόδων της διέγερσης.
Ανεπιθύμητες ενέργειες της διακρανικής διέγερσης
Υπάρχουν κάποιες μικρές παρενέργειες, όπως ο ερεθισμός του δέρματος, η ναυτία, η κεφαλαλγία, η ζάλη και ο κνησμός κάτω από το ηλεκτρόδιο. Η ναυτία εμφανίζεται πιο συχνά όταν τα ηλεκτρόδια τοποθετούνται πάνω στη μαστοειδή απόφυση για διέγερση του αιθουσαίου συστήματος.
Δε συνιστάται σε άτομα με επιληψία.
Χρησιμοποείται για τα ελλείμματα μνήμης στη νόσο του Πάρκινσον και σε Alzheimer, όπως και στη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή, αλλά και στη σχιζοφρένεια και στην αντιμετώπιση του πόνου, όπως μετά από τραυματισμό του νωτιαίου μυελού.
Στο εγκεφαλικό επεισόδιο, η TDCs δεν είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση της λειτουργίας των άνω άκρων μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά είναι αποτελεσματική για τη βελτίωση της μεταεγκεφαλικής αφασίας και των ελλειμμάτων της όρασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η TDCs έχει επίσης μελετηθεί σε διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, και στη βελτίωση της εστίασης και στη συγκέντρωση, αλλά και σε εθισμό.
Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.
Διαβάστε, επίσης,
Νευροδιέγερση για τη νευρογενή ανορεξία
Ηλεκτρικοί παλμοί για τη βελτίωση των μαθησιακών δυσκολιών