Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΗ ορμόνη της πείνας υπεύθυνη για την παχυσαρκία
Array

Η ορμόνη της πείνας υπεύθυνη για την παχυσαρκία

Η ορμόνη της πείνας υπεύθυνη για την επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων σε συναισθηματική φόρτιση

Να γιατί μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν σοκολάτα, πατατάκια, παγωτά και άλλα υψηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα.

Η «ορμόνη της πείνας» – εμπλέκεται στην πρόκληση αυτής της αντίδρασης, σε καταστάσεις υψηλού στρες. Η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την παχυσαρκία που αναπτύσσεται σε άτομα που εκτίθενται σε ψυχοκοινωνικό στρες.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η νηστεία διεγείρει την ορμόνη γκρελίνη να απελευθερωθεί από τη γαστρεντερική οδό, και ότι η ορμόνη τότε παίζει ένα ρόλο στην αποστολή σημάτων πείνας στον εγκέφαλο.

Το χρόνιο στρες προκαλεί, επίσης, αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, και οι συμπεριφορές που συνδέονται γενικά με την κατάθλιψη και το άγχος ελαχιστοποιούνται όταν αυξάνονται τα επίπεδα γκρελίνης.

Οι αυξήσεις που προκαλούνται από το στρες στην γκρελίνη οδηγούν σε υπερφαγία και αύξηση του σωματικού βάρους, γεγονός που δείχνει τον μηχανισμό για το αυξημένο βάρος που παρατηρείται σε ανθρώπους με χρόνιο άγχος και κατάθλιψη.

Η γκρελίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και η αύξηση της γκρελίνης, διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο. Οι επιδράσεις της γκρελίνης οφείλονται σε άμεση αλληλεπίδραση με τους νευρώνες που χρησιμοποιούν τις κατεχολαμίνες ως νευροδιαβιβαστές. Αυτές περιλαμβάνουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες στην κοιλιακή περιοχή του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή.

Τώρα αναζητούνται οι μοριακοί μηχανισμοί με τους οποίους η γκρελίνη δρα…

Τα κατάλληληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληληλα συμπληρώματα διατροφής για την παχυσαρκία

Διαβάστε, επίσης,

Είναι απαραίτητο το πρωινό για τον οργανισμό σας;

Αναμορελίνη για την καρκινική καχεξία

Το σύνδρομο Prader-Willi

Τα καλύτερα κόλπα για να χάσετε γρήγορα βάρος

Νευρογενής ανορεξία

Μήπως σας λείπει ύπνος;

Γιατί πρέπει να μασάτε πολλές φορές την τροφή σας

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΡεβιθόσουπα
Επόμενο άρθροΤα λεμόνια σύμμαχος της ομορφιάς
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ