Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚτηνιατρικήΑκτινοδιάγνωση και χειρουργική Ζώων Συντροφιάς

Ακτινοδιάγνωση και χειρουργική Ζώων Συντροφιάς

Τα Ζώα Συντροφιάς πρέπει να τα θεραπεύουμε και να τα αγαπάμε

Γράφουν οι

Γιάννης Πανόπουλος-Κτηνίατρος Ακτινοδιαγνώστης, PhD

Χρήστος Νικολάου-Κτηνίατρος Ορθοπαιδικός και Νευροχειρουργός, DVM, MRCVS

Αναστασία Παπαστεφάνου-Κτηνίατρος Αναισθησιολόγος και Εντατικολόγος, DVM, PhD

Ο συνδυασμός της σωστής κλινικής προσέγγισης και της ποιοτικής απεικόνισης είναι η αρχή της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης στα ζώα.

Πολλές φορές η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας σε λάθος περιοχή ή η απεικόνιση χαμηλής ποιότητας, οδηγούν σε λάθος διάγνωση ή ακόμη και σε διενέργεια χειρουργικής επέμβασης, σε λάθος σημείο.

-Σωστικές επεμβάσεις σε Ζώα Συντροφιάς

  • Μεταφορά οστού και διατατική οστεογένεση

Γίνεται σε περιπτώσεις χρόνιας οστεομυελίτιδας. Το τμήμα του μολυσμένου οστού αφαιρείται και τα δύο άκρα συγκρατούνται με εξωτερική οστεοσύνθεση. Γίνεται διέγερση παραγωγής νέου οστίτη ιστού περιφερικά για να έρθει σε επαφή με το κεντρικό τμήμα των οστών και γίνεται, έπειτα συμπίεση των καταγματικών άκρων και διέγερση της πόρωσης με οστική νεαροποίηση. Γίνεται σε περιπτώσεις που δεν είναι επιθυμητός ο ακτωτηριασμός του ζώου. Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ήπια παραμένουσα χωλότητα που δεν μειώνει την ποιότητα ζωής του ζώου.

  • Αρθρόδεση

Γίνεται σε συντριπτικά κατάγματα αστραγάλου και αγκώνα

-Επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη σε Ζώα Συντροφιάς

Γίνονται σε αιφνίδιες παραλύσεις των οπίσθιων άκρων και απώλεια της επιφανειακής αίσθησης του άλγους. Η μαγνητική τομογραφία είναι διαγνωστική και δείχνει κάποιο ή κάποια σημεία συμπίεσης στην σπονδυλική στήλη, λόγω ρήξης του μεσοσπονδύλιου δίσκου που είναι οξεία ή/και συμπιέσεις λόγω χρόνιας προβολής του μεσοσπονδυλίου δίσκου.Η καλής ποιότητας απεικόνιση της σπονδυλικής στήλης με μαγνητική τομογραφία μπορεί να αναδείξει ευρήματα συμπίεσης του νωτιαίου μυελού, ακόμη και σε ασυμπτωματικά άτομα. Στη συνέχεια η κλινική εξέταση είναι καθοριστική στην αποκάλυψη του σημείου ου η συμπίεση προκαλεί τα κλινικά συμπτώματα και καθοδηγεί έτσι, τόσο την περιοχή της απαιτούμενης απεικόνισης, όσο και το σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Η καλή απεικόνιση παρέχει στοιχεία χρονιότητας της συμπίεσης, τα οποία καθοδηγούν περαιτέρω τη διαγνωστική προσέγγιση. Γίνεται ημιπεταλεκτομή και αποσυμπίεση νωτιαίου μυελού. Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ήπια παραμένουσα πάρεση.

-Αποκατάσταση τραυμάτων σε Ζώα Συντροφιάς

Αποκατάσταση μυοσκελετικών τραυμάτων. Γίνεται με αυτοασφαλιζόμένοι κοχλίες που ασφαλίζουν τόσο την πλάκα, όσο και το οστό. Συμπεριφέρονται , όπως οι συσκευές εξωτερικής οστεοσύνθεσης, με την εξωτερική πλάκα να βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το οστό και είναι οι καλύτερες συσκευές εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Μπορεί να απαιτηθεί και οστεοσύνθεση και ενδομυελική ήλωση.

-Σύγχρονες τεχνικές οστεοσύνθεσης σε Ζώα Συντροφιάς

Η κλειστή ανάταξη και ελαστική οστεοσύνθεση με μικροκίνηση των καταγματικών άκρων για διέγερση της πόρωσης.

-Διαγνωστική απεικόνιση σε Ζώα Συντροφιάς

Η ψηφιακή ακτινογραφία, η υπερηχοτομογραφία, αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία

Ο πλήρης απεικονιστικός έλεγχος είναι απαραίτητος. Στηρίζει τον χειρουργικό τομέα τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά. 

-Αναισθησιολογία σε Ζώα Συντροφιάς

Η ηρέμηση και η γενική αναισθησία απαιτεί ειδικό κτηνίατρο αναισθησιολόγο. Απαιτείται παρακολούθηση όλων των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών ζώων με σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, καθώς και εμπειρία στο χειρισμό διεγχειρητικών επιπλοκών και επειγόντων καταστάσεων.

Ηρέμηση χορηγείται πριν από κάθε εξέταση, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει πόνο ή δυσφορία στο ζώο, τόσο για να είναι καλή η ποιότητα των εξετάσεων όσο και για την άνεση του Ζώου Συντροφιάς. 

Η αναισθησία των ζώων γίνεται όταν υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση. Μπορεί να γίνει, ανάλογα με το περιστατικό και επισκληρίδια αναλγησία ή αναισθησία με στάγδην χορήγηση οπιοειδών αναλγητικών φαρμάκων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για αναισθησία πρέπει να μειώνουν στο ελάχιστο την αίσθηση πόνου μετά την χειρουργική επέμβαση, να μειώνουν την ποσότητα των γενικών αναισθητικών που πρέπει το ζώο να λαμβάνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ώστε να υπάρχει ασφάλεια, αλλά να δίνουν και τη δυνατότητα διεξαγωγής πολύωρων χειρουργικών επεμβάσεων.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα κατοικίδιά σας

Διαβάστε, επίσης,

Οσφυοϊερό σύνδρομο σε σκύλους

Έξυπνο κολάρο για τους σκύλους και τις γάτες σας

Περιπρωκτικό συρίγγιο στα σκυλιά

Γερμανικός Ποιμενικός

www.emedi.gr

Διαβάστε, περισσότερα για τον Χρήστο Νικολάου

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε, περισσότερα για τον Γιάννη Πανόπουλο

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε, περισσότερα για την Αναστασία Παπαστεφάνου 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ