Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΧρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκορπίδι

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκορπίδι

Ονομάζεται και ασπλήνιο γιατί έχει την ικανότητα να καθαρίζει τον σπλήνα

Το ασπλήνιον ή κατέραχο το φαμακευτικό ή ημιονίτης ή άσπληνον ή σκορπίδι ή Asplenium ceterach ή Ceterach officinarum είναι μια μικρή φτέρη μέχρι 25 εκατοστά ύψος, με κοντό ρίζωμα που ανήκει στην οικογένεια των Ασπληνιίδων. Έχει φύλλα δερματώδη, κυματοειδή που η κάτω επιφάνειά ττους είναι καφέ χνουδωτή. Το βρίσκουμε να φυτρώνει σε πετρώδη εδάφη, ανάμεσα στις δομές στα ορεινά το χειμώνα.


Χρήσιμα μέρη του ασπλήνιου

Είναι ολόκληρο το φυτό εκτός από τις ρίζες του


Ιδιότητες κι ενδείξεις ασπλήνιου

  • Είναι διουρητικό και συστήνεται σε προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος και ειδικά σε νεφρίτιδες και κυστίτιδες. Χρησιμοποιείται και σε πέτρες στα νεφρά.
  • Είναι μαλακτικό και χρησιμοποιείται σε παθήσεις του αναπνευστικού και σε βήχα με ένα σιρόπι που φτιάχνεται από τα φύλλα του.
  • Το αφέψημά του βοηθά σαν καθαρτικό για την αποσυμφόρηση των σπλάχνων, του συκωτιού και του σπλήνα.
  • Είναι ανθελμιθοκτόνο και χρησιμοποιείται για τα σκουλήκια στα έντερα.
  • Βοηθά σε μεγαλοσπληνία και, κυρίως, το αφέψημα που γίνεται με το νερό που οι σιδηρουργοί σβήνουν τα πυρακτωμένα σίδερα. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται κα για τους πυρετούς.
  • Βοηθάει, επίσης, στην απεξάρτηση του οργανισμού από εθιστικές ουσίες, όπως αλκοόλ και τσιγάρο κ.ά.
  • Η στάχτη του ασπλήνιου χρησιμοποιείται για να γίνεται το χρυσάφι λαμπερότερο.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκορπίδι

Αφέψημα: Βοηθάει σε όλες τις ασθένειες που αναφέρθηκαν παραπάνω. Βράζετε για λίγα λεπτά ένα κουταλάκι του καφέ ψιλοκομμένο φυτό για κάθε ποτήρι νερό, το αφήνετε καλυμμένο για λίγα λεπτά, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα.

Άλλη συνταγή: Πάρτε φύλλα χλωρά 320 γραμμάρια, βράστε τα με 1 λίτρο ξύδι καλό έως ότου να μείνουν 600 ml και πίνετε ένα ποτήρι την ημέρα. Και βάλτε από τα βρασμένα φύλλα στο ξύδι εξωτερικά σαν κατάπλασμα πάνω στο σπλήνα 40 ημέρες και θεραπεύετε την μεγαλοσπληνία.

Διαβάστε, επίσης,

Ασπλήνιο

Σπάνιες παραδοσιακές συνταγές για όλες τις ασθένειες

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις

Θερίζουν οι καλοκαιρινές ιώσεις. Πρόληψη και θεραπεία των καλοκαιρινών ιώσεων, για να μη σας χαλάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές. Καλοκαιρινές ιώσεις Θωρακίστε τον οργανισμό σας με βιταμίνες,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ