Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΧρήσιμες πληροφορίες για το βάριο

Χρήσιμες πληροφορίες για το βάριο

Το βάριο υπεύθυνο για καρδιοαγγειακές νόσους

 

Το βάριο έχει χημικό σύμβολο Ba και ατομικό βάρος 137.3. Δεν χρησιμεύει καθόλου στο μεταβολισμό των ζώων και του ανθρώπου και όταν έχει μορφή αλάτων είναι εξαιρετικά τοξικό. Η μοιραία δόση του χλωριούχου βαρίου είναι μόλις 1 γραμμάριο. Τα συμπτώματα είναι έμετοι, κολικοί, διάρροιες. βραδυκαρδία και αρρυθμία, υψηλή πίεση αίματος, σπασμοί και τρόμος και μυϊκή παράλυση. 

Το βάριο έχει χρησιμοποιηθεί σε αντισυλληπτικά και προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Χρησιμοποιείται, ακόμη ως μη διαλυτό θειϊκό βάριο για να κάνει το γαστρεντερικό σωλήνα διαφανή στις ακτίνες Χ για διαγνωστικούς σκοπούς.

Το βάριο δεν επιτελεί καμία βασική λειτουργία στον άνθρωπο κι ένα μέσο άτομο έχει στο σώμα του 22 χλγρ του μετάλλου αυτού και το μεγαλύτερο μέρος είναι στα οστά.

Στις καρδιακές παθήσεις παρατηρείται μείωση του βαρίου στο αίμα και αύξησή του στον καρδιακό μυ που έχει προσβληθεί. Το βάριο στο αίμα ελαττώνεται και σε έλκος 12/λου, σε χρόνια χολοκυστίτιδα, σε καρκίνο του ήπατος και σε κίρρωση του ήπατος.

Το βάριο απορροφάται λίγο και ελάχιστο ποσοστό συγκρατείται στο σώμα. Η ελάχιστη πρόσληψη είναι 500 μγρ τη μέρα.

Τα επίπεδα του βαρίου στις τροφές συνδέονται με αυτά του στροντίου και του ασβεστίου. Τα λαχανικά και τα φρούτα δίνουν 3-80 μγρ ανά γραμμάριο καθαρού ξηρού βάρους, αλλά η πλουσιότερη πηγή του είναι τα καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν 700 έως 3.200 μγρ βαρίου ανά γραμμάριο, ανάλογα με την ποικιλία, αλλά χωρίς στρόντιο.

Το βάριο όταν είναι αδιάλυτο δεν είναι τοξικό. Η μόνη εξαίρεση είναι το χλωριούχο βάριο που είναι διαλυτό και δηλητηριώδες και δεν πρέπει να ξεπερνά τα 200 μγρ ανά γραμμάριο τροφής.

Όταν υπάρχει βάριο στο πόσιμο νερό σε επίπεδα 1,1 προς 10 ppm (χλγρ ανά λίτρο) εμφανίζεται αυξημένος κίνδυνος καρδιοαγγειακών παθήσεων στους ανθρώπους και αυξάνεται και η πίεση του αίματος.

Το βάριο έχει βιομηχανικές εφαρμογές. Το μέταλλο έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για να καθαρίζει τον αέρα σε σωλήνες κενού. Είναι ένα συστατικό της ηλεκτροκεραμικής, και προστίθεται στο χάλυβα και στο χυτοσίδηρο για να μειωθεί το μέγεθος των κόκκων του άνθρακα εντός της μικροδομής του μετάλλου. Οι ενώσεις βαρίου προστίθενται σε πυροτεχνήματα για να προσδώσουν ένα πράσινο χρώμα. Το θειικό βάριο χρησιμοποιείται ως ένα αδιάλυτο βαρύ πρόσθετο για τη γεώτρηση υγρού πετρελαίου. Διαλυτές ενώσεις βαρίου είναι δηλητηριώδεις και χρησιμοποιούνται σαν ποντικοφάρμακα.

Διαβάστε, επίσης,

Βαριούχος υποκλυσμός

Εκκολπωματική νόσος

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Σύνδρομο ραγδαίας κενώσεως στομάχου

Γιατί μας ψεκάζουν συνεχώς;

Ατρησία οισοφάγου

Γαστροπάρεση

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ