Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο
Array

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Όλες οι θεραπείες για  το ευερέθιστο έντερο

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι συχνή ασθένεια.

  • Δοκιμάστε συμπληρώματα φυτικών ινών ή ήπια καθαρτικά, όπως το γάλα της Μαγνησίας για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας ή φάρμακα που μειώνουν την κινητικότητα του εντέρου, όπως η λοπεραμίδη ή το Kaopectate αν έχετε διάρροια. Προσοχή, όμως τα καθαρτικά φάρμακα συνηθίζονται αν χρησιμοποιούνται πάρα πολύ συχνά, και τα φάρμακα για τη διάρροια μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα.
  • Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ευερέθιστου εντέρου

-Χαλαρωτικά των λείων μυών, όπως υοσκυαμίνη  και δικυκλομίνης για την ανακούφιση από τις κράμπες.

-Τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη, η ιμιπραμίνη ανακουφίζουν τα συμπτώματα στα άτομα με έντονο πόνο και διάρροια. Χαμηλότερες δόσεις χρησιμοποιούνται, συνήθως, από εκείνες που δίνονται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

-Τα SSRIs αντικαταθλιπτικά μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους.

-H υδροχλωρική αλοσετρόνη χρησιμοποιείται για το σοβαρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική θεραπεία, όταν υπάρχει διάρροια. Αυτό το φάρμακο μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως δυσκοιλιότητα και μειωμένη ροή αίματος προς το παχύ έντερο.

  • Η ανακούφιση από το στρες

Το άγχος προκαλεί σπασμούς του εντέρου σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, άρα το να μειώσετε το άγχος είναι βασικό για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Τα νεύρα του παχέος εντέρου ελέγχουν τις συσπάσεις του εντέρου και τα νεύρα του εντέρου επικοινωνούν με τον εγκέφαλο, κι έτσι εξηγείται και η νεύρωση στομάχου. Σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το παχύ έντερο είναι ευαίσθητο και μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη και στο παραμικρό στρεσογόνο παράγοντα.  Οι πιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές στους ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτές οι διαταραχές τυπικά ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία ή την συμβουλευτική και φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά.

Η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι κατάλληλη για ασθενείς με μέτριο έως σοβαρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με άγχος ή  διαταραχές της διάθεσης. Οι ασθενείς έτσι μπορούν να τροποποιήσουν τον τρόπο σκέψης τους σχετικά με τις αγχωτικές καταστάσεις και τα συμπτώματα του εντέρου τους συνήθως βελτιώνονται.

Άλλες επιλογές διαχείρισης του στρες περιλαμβάνουν:

-Ασκήσεις χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός ή η βιοανάδραση

-Τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα

-Τεχνικές αναπνοής

-Ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τους στρεσογόνους παράγοντες που ενεργοποιούν τα συμπτώματα (διατροφή, δραστηριότητα, στρες, συναισθήματα, σκέψεις.

  • Η διατροφή για το ευερέθιστο έντερο

Το έλαιο δυόσμου και οι φυτικές ίνες είναι καλές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η διατροφή επηρεάζει τις ρυθμικές συσπάσεις του παχέος εντέρου. Φυσιολογικά οι συσπάσεις ξεκινούν 30-60 λεπτά μετά από ένα γεύμα. Σε ένα άτομο με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου η ανάγκη για αφόδευση μπορεί να έρθει νωρίτερα και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, κράμπες και διάρροια.

Τα τρόφιμα που συχνά πυροδοτούν τα συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου

-Γαλακτοκομικά
-Καφεΐνη
-Λιπαρά τρόφιμα
-Λαχανικά, όπως τα φασόλια ή το μπρόκολο, που προκαλούν αέρια
-Τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες και η φρουκτόζη
-Δημητριακά (Σιτάρι)
-Αλκοόλ


Συμβουλές για το ευερέθιστο έντερο:

  • Να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ειδικά αν έχετε διάρροια. 
  • Κάντε το τεστ δυσανεξίας στις τροφές για να μάθετε τα τρόφιμα που σας πειράζουν.
  • Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες συχνά βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων και στους δύο ασθενείς που έχουν δυσκοιλιότητα, καθώς και σε εκείνους που έχουν διάρροια. Το ψωμί ολικής αλέσεως και τα δημητριακά, τα φρούτα, και τα λαχανικά είναι καλές πηγές φυτικών ινών. Ξεκινώντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να σας προκαλέσει αέρια και φούσκωμα για μερικές εβδομάδες. Τα συμπληρώματα φυτικών ινών όπως το πίτουρο, το ψύλλιο, ή το πολυκαρβόφιλο (20-30 γραμμάρια / ημέρα) μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και μπορεί επίσης να μειώσουν και τη διάρροια.
  • Τρώτε μικρότερα γεύματα. Τα μεγάλα γεύματα μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και διάρροια. Η κατανάλωση προβιοτικών, όπως το γιαούρτι ή τα συμπληρώματα Αcidophilus & Lactobacillus, όταν λαμβάνονται δύο έως τρεις φορές την ημέρα εξαφανίζουν τα συμπτώματα. Η προσθήκη “καλών” βακτηρίων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου και να εμποδίσει τα παθογόνα βακτήρια από το να προσκολληθούν στο τοίχωμα του εντέρου.
  • Βότανα, όπως το χαμομήλι, το τζίντζερ, η μέντα και ο δυόσμος θεραπεύουν τα συμπτώματα. Το Changjitai είναι ένα κινέζικο βότανο, που μειώνει τα συμπτώματα διάρροιας.
  • Η τακτική άσκηση, όπως το περπάτημα, μπορεί να μειώσει το άγχος και να αυξήσει την κινητικότητα του εντέρου.
  • Το θεραπευτικό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων του στρες.
  • Ο υπνωτισμός είναι μια άλλη εναλλακτική θεραπεία  για την θεραπεία συνδρόμου του ευρέθιστου εντέρου. Η ύπνωση επιφέρει βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου, μειώνει τον πόνο και την κοιλιακή διάταση, και αυξάνει την ευημερία και η ανακούφιση είναι μεγαλύτερης διάρκειας.
  • Η χειροπρακτική θεραπεία σε άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μέσω της σπονδυλικής στήλης μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα σε μερικούς ανθρώπους, γιατί έχει θετική επίδραση στα νεύρα που συνδέονται με την εντερική οδό.
  • Μερικοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση των συμπτωμάτων από το διαλογισμό και την βιοανάδραση ή με άλλες θεραπείες χαλάρωσης.
  • Τέλος, ο βελονισμός παρέχει σημαντική ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο, γιατί βοηθά στη λύση των μυϊκών σπασμών  και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου.

Διαβάστε, επίσης,

Μοριακή διατροφή

Η δυσανεξία στις τροφές

Εκκολπωματική νόσος

Καλπροτεκτίνη κοπράνων

Αν έχετε σπαστική κολίτιδα

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Μελατονίνη

Φυτικός άνθρακας για τα φουσκώματα

Χειροπρακτική

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Βελονισμός για το ευερέθιστο έντερο

Τα καλύτερα βότανα για τις στομαχικές διαταραχές

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Φτιάξτε μόνοι σας αρωματικό ελαιόλαδο

Το μινθέλαιο

Μήπως έχετε φούσκωμα μετά το φαγητό;

Μέντα

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Δυόσμος

Οι καλύτερες συνταγές βοτάνων για τη δυσκοιλιότητα

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Αποκτήστε επίπεδη κοιλιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σύκα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ανανά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μπανάνα

Ισοθερμιδική βασική δίαιτα υψηλή σε φυτικές ίνες

Όλα τα κόλπα για να σταματήσετε τη διάρροια

Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά

Δυσκοιλιότητα σε ογκολογικούς ασθενείς

Τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ