Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΤι να διαλέξετε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας;

Τι να διαλέξετε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας;

Print Friendly, PDF & Email

Δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο;

Όλοι οι γονείς αδιαμφισβήτητα θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους…

Είναι ανθρώπινο…

Παλιά το καλύτερο σχολείο ήταν το αυτό που ήταν κοντά στο σπίτι και ήταν το δημόσιο. Τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο με τα πόδια, έκαναν παρέα με τα παιδιά της γειτονιάς και το μόνο που πρόσεχαν ήταν οι κακές παρέες.

Σήμερα, όμως, που οι πολιτικοί όλων των προηγούμενων ετών δημιούργησαν ένα ανεπαρκές εκπαιδευτικό σύστημα στο δημόσιο, με ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και εκπαιδευτικούς με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία τα πράγματα είναι διαφορετικά…

Οι γονείς δουλεύουν και οι δύο και μάλιστα πολλές πολλές ώρες. Οι γονείς νιώθουν τύψεις και προσπαθούν να δώσουν ότι καλύτερο μπορούν για τα παιδιά τους. Έτσι τουλάχιστον νομίζουν… Θέλουν τα παιδιά τους να έχουν καλές επιρροές και να είναι προστατευμένα.


Δημόσιο versus Ιδιωτικό

  • Το κοντινό σχολείο χαρίζει περισσότερο χρόνο στα παιδιά. Άλλο να πηγαίνεις στο σχολείο με τα πόδια, με τους φίλους και άλλο να περιμένεις το σχολικό που προσθέτει και έξτρα κόστος στα δίδακτρα του ιδιωτικού.
  • Μετά το σχολείο τα παιδιά που πάνε σε κοντινό σχολείο γυρίζουν πίσω στο σπίτι γρήγορα. Στα ιδιωτικά απαιτείται έξτρα χρόνος για εξωσχολικά μαθήματα και δραστηριότητες και η κούραση για τα παιδιά είναι μεγαλύτερη.
  • Από την άλλη είναι και η ασφάλεια των παιδιών. Αν οι γονείς μένουν σε καλή περιοχή δεν ανησυχούν. Αν όμως μένουν σε άγριες περιοχές δεν θέλουν τα παιδιά τους να κυκλοφορούν εκεί. Ενώ στο ιδιωτικό υπάρχει ένα προστατευόμενο περιβάλλον. Μήπως, όμως το περιβάλλον αυτό δεν είναι ο πραγματικός καθρέφτης του κόσμου εκεί έξω και το παιδί αργότερα δεν μπορεί να προσαρμοστεί;
  • Είναι τα δημόσια σχολεία γεμάτα από αλήτες και τα ιδιωτικά γεμάτα με φλώρους; Είναι τα δημόσια σχολεία γεμάτα από ναρκωτικά και οι μαθητές δεν έχουν καλή επίδοση και τα ιδιωτικά μόνο βγάζουν πολιτικούς, γιατρούς και δικηγόρους; Όχι, βέβαια! Όποιο παιδί θέλει να μάθει θα μάθει.
  • Αλλά μήπως τα δημόσια σχολεία έχουν κακούς καθηγητές και τα ιδιωτικά καλούς; Μα φυσικά όχι! Όπως υπάρχουν καλοί και κακοί μαθητές παντού, έτσι υπάρχουν καλοί και κακοί καθηγητές παντού.
  • Όσον αφορά την οργάνωση, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία. Οι μέθοδοι εκπαίδευσης, οι εξωσχολικές δραστηριότητες και τα μέσα εκπαίδευσης είναι πολύ περισσότερα στο ιδιωτικό σχολείο και γι΄αυτό φταίνε οι πολιτικοί που εξαθλίωσαν τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα.
  • Όμως, στα ιδιωτικά σχολεία υπάρχει κοινωνικός ρατσισμός και τα παιδιά μπορούν να πάρουν λάθος δρόμο. Υπάρχει ο κίνδυνος το παιδί να χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας και να αναλώνεται σε ανούσια υλικά και όχι ανθρώπινα πράγματα.
  • Αλλά οι ξένοι που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία δεν είναι πρόβλημα; Θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα όπου είναι πλειοψηφία. Όταν όμως υπάρχει αρμονία στην αναλογία των μαθητών τα παιδιά μαθαίνουν να ζουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, να συμβιώνουν, να συνεργάζονται και να σέβονται την διαφορετικότητα του άλλου.

Είναι πραγματικότητα ότι όλοι οι Έλληνες γονείς θα στερηθούν για να κάνουν το χρέος τους και μπορεί να μην έχουν να φάνε, αλλά θα στείλουν το παιδί τους σε ιδιωτικό, γιατί έτσι πιστεύουν πως έκαναν ότι μπορούσαν, άσχετα με το αποτέλεσμα. Άλλοι γονείς δεν κάνουν το χρέος τους και στέλνουν τα παιδιά τους σε δημόσια σχολεία, γιατί πολύ απλά δεν πιστεύουν σε αυτά ή γιατί δεν έχουν να τα στείλουν.

Το επίπεδο της εκπαίδευσης μεταξύ των ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων δεν διαφέρει σημαντικά.

Αν θέλει ένα παιδί να μάθει θα μάθει. Είναι θέμα επιλογής.

Η δημόσια παιδεία είναι βασικό κοινωνικό αγαθό και πρέπει να έχει την καλύτερη ποιότητα!

Γιατί το αξίζουν τα παιδιά μας που διαπρέπουν παντού!

Το χρέος της πολιτείας είναι ηθικό και ανθρώπινο!

Διαβάστε, επίσης,

Να τα λέτε όλα και ότι γίνει

Το bulling

Η διατροφή του μαθητή στο σχολείο

Ύπνος στην εφηβική ηλικία

Σχολικές εξετάσεις με αποτέλεσμα

Σχολική φοβία

Ποια σχολική τσάντα πρέπει να έχουν τα παιδιά

Συμβουλές για τους γονείς των διδύμων

Ο πρωταθλητισμός στην παιδική ηλικία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το σκληρό διάβασμα

Προβλήματα εφηβείας γυναικών

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Έχετε παιδιά και μετακομίζετε συχνά;

Τι βοηθάει περισσότερο στη ζωή το IQ ή η συναισθηματική νοημοσύνη

Γιατί δεν αρέσει στα παιδιά το σχολείο;

Εσείς ανήκετε στην Multitasking γενιά;

Πώς μπορεί να γίνει ανακύκλωση στα σχολεία

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ