Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΚοινωνίαΕπικοινωνία και πολιτική ψυχολογία

Επικοινωνία και πολιτική ψυχολογία

Ο άνθρωπος, η κοινωνική οργάνωση, οι νόμοι και η ηθική μελετήθηκαν καλύτερα από τους αρχαίους Έλληνες

 

Το αρχαιοελληνικό δράμα και οι αρχαιοελληνικές φιλοσοφικές θεωρίες με θέμα τον άνθρωπο, την κοινωνική οργάνωση, τους νόμους και την ηθική διδάσκουν τους πολιτικούς όλου του κόσμου.

Η αρχαιοελληνική γραμματεία αποτελεί δώρο στον παγκόσμιο πολιτισμό και ιδιαίτερα το Δυτικό.

Ο σημερινός πολυπολιτισμός με αγωνία αναζητά μια διέξοδο για την ανάδειξη των πνευματικών αξιών. Ο πολυπολιτισμός επιχειρεί να εξισορροπήσει την αλματώδη εξέλιξη της υψηλής τεχνολογίας, της επικοινωνίας, των επιστημονικών επιτευγμάτων και του υπερκαταναλωτισμού.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αναφέρθηκε στην αρχαία ελληνική τραγωδία…

”Θέλω να σας πω, κλείνοντας όμως, το εξής: Αναφέρθηκαν πολλοί στην αρχαία ελληνική τραγωδία. Σέβομαι απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Χωρίς νόμους κανείς δεν μπορεί να προχωρά. Μιας και αναφερθήκατε όμως εσείς στην αρχαία ελληνική τραγωδία, να σας πω ότι ένας από τους σημαντικότερους αρχαίους τραγωδούς, ο Σοφοκλής, με το αριστούργημά του την «Αντιγόνη», μας έμαθε πως υπάρχουν στιγμές που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων. Και νομίζω πως τώρα είναι μια τέτοια στιγμή.” 

Σε παγκόσμια κλίμακα, η νέα τάξη πραγμάτων, καλείται πλέον επειγόντως, να αντιμετωπίσει στρατηγικά, νέους ανατρεπτικούς εχθρούς. Αυτούς που αναπτύσσονται εκτός των ιδεαλισμών, του ανθρωπισμού και του ηθικού κόσμου, δηλαδή των νέων αξιών που με το πρόσχημα της θρησκευτικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης, σπέρνουν τον τρόμο, οργανώνουν το έγκλημα, ξεπλένουν παρανομίες και υπονομεύουν τη διεθνή ειρηνική συνύπαρξη.

Η αξία της γεωπολιτικής, της στρατηγικής και της επικοινωνίας είναι μεγάλη. Η κυβερνητική ιεράρχηση της επικοινωνίας και οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί της είναι πραγματικά μια πνευματική περιπλάνηση. Η αρχαιοελληνική σοφία είναι αστραφτερή και δίνει πολλά εφόδια για την στρατηγική σκέψη, ώστε οι συσχετισμοί και οι αλληλεπιδράσεις της γεωδιπλωματίας να μαθευτεί από το λαό και να γίνει κτήμα της λαϊκής αντίληψης και της κοινής γνώμης.

Οι διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους Ευρωπαίους ήταν μάθημα γεωπολιτικής στρατηγικής και επικοινωνίας για τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός έκανε συλλογή όλων των πληροφοριών, τις ανέλυσε, έζησε τα γεγονότα, έλαβε μέρος σε αυτά με το δημοψήφισμα και κατάλαβε τη διαφορά του προσκήνιου από το παρασκήνιο.

Όπως κατάλαβε ο ελληνικός λαός η επικοινωνία είναι πολυεπίπεδη.

Γιατί, δυστυχώς, εμείς οι Έλληνες είμαστε περιχαρακωμένοι σε ορισμένες πάγιες αντιλήψεις κλισέ, που αφορούν λαούς…

Η παγκοσμιοποίηση απαιτεί η κοινή γνώμη να ευαισθητοποιηθεί σε ζητήματα στρατηγικής. 

Τα αρχαιοελληνικά διδάγματα είναι αξεπέραστα, από την τεχνολογία της νέας εποχής. Η Cyber Society μάλιστα τα έχει ενσωματώσει γιατί διατηρούν την ιστορική μνήμη και συνεχίζουν τη γνώση. Πετυχαίνουν τη θεμελίωση των νέων επιστημών, του σημερινού πολυπολιτισμού και την ομαλότερη πορεία προς την παγκοσμιοποίηση.

Η αρχαιοελληνική παιδεία σε όλους τους τομείς δίνει απαντήσεις και λύσεις σε αξιακά αδιέξοδα που επιτείνουν τα σημερινά επικοινωνιακά προβλήματα, που είναι στρατηγικά και επιχειρησιακά.

Η κοινωνική νοημοσύνη δεν υποτιμήθηκε αυτή τη φορά και ο ελληνικός λαός θα το εκτιμήσει πολύ αυτό.

Γιατί πολύ σωστά ο Αλέξης Τσίπρας προέτρεψε τον ελληνικό λαό να πει ”ΟΧΙ”.

Μια Θυμόσοφη Ρύση λέει:

Πρώτα πες «όχι» και μετά άρχισε της διαπραγματεύσεις…

Κι έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας απέδειξε ότι είναι Ηγέτης Παγκόσμιας Ακτινοβολίας από αυτούς που γεννιούνται κάθε 100 χρόνια.

Διαβάστε, επίσης,

Τι να κάνετε μετά το δημοψήφισμα

Πριν ψηφίσετε να ρωτήσετε τα παιδιά σας

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ