Τρίτη, 16 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Η χαμηλή χοληστερόλη μειώνει τη διάρκεια ζωής

Σταματήστε να παίρνετε στατίνες για να ρίξετε τη χοληστερόλη σας

Η υψηλή χοληστερόλη είναι υπεύθυνη για τη μακροζωϊα

-Οι στατίνες

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνα για καρδιακές παθήσεις και για τον πρόωρο θάνατο. Οι στατίνες χρησιμοποιούνται για τη μείωση της LDL χοληστερόλης και τις παίρνουν σχεδόν όλοι οι άνθρωποι πάνω από την ηλικία των 60 ετών.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Nutrition & Metabolism (Απρίλιος 2015) δείχνει ότι σε αυτή την ηλικία η υψηλή χοληστερόλη είναι ευεργετική. Η έρευνα διεξήχθη στην Ιαπωνία και έδειξε ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα της χοληστερόλης είχαν το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις. Η έκθεση αναφέρει, ότι η θνησιμότητα ελττώνεται πολύ με τις υψηλότερες τιμές λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL χοληστερόλης).

-Η χοληστερόλη

Η χοληστερόλη είναι ένα λιποδιαλυτό θρεπτικό συστατικό. Είναι μαλακό και κηρώδες και είναι απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και αναγνωρίζεται ότι οδηγεί σε αθηροσκλήρωση, η χοληστερόλη είναι, επίσης, υπεύθυνη για πολλές σημαντικές βιολογικές λειτουργίες του σώματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς χοληστερόλη. Η χοληστερόλη είναι, επίσης, σημαντική για την παραγωγή των στεροειδών ορμονών. Η χοληστερόλη βοηθά στη μείωση του στρες και μπορεί ακόμη και να είναι μια θεραπεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, γιατί το σώμα χρειάζεται τη χοληστερόλη για να χτίσει το έλυτρο μυελίνης που προστατεύει τα νεύρα.

-Ανεπάρκεια χοληστερόλης

Οι άνθρωποι που έχουν γενετική ανεπάρκεια στη χοληστερόλη έχουν μια ασθένεια που ονομάζεται Σμιθ-Lemli-Opitz ή SLOS. Αυτή η ασθένεια είναι υπολειπόμενη, κι έτσι και οι δύο γονείς πρέπει να έχουν την ασθένεια για να μπορεί να περάσει στα παιδιά. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή ή καθόλου χοληστερόλη πάσχουν από αυτισμό, προβλήματα όρασης, χαμηλότερη ανοσία και αύξηση των λοιμώξεων, και δυσκολία στην πέψη των τροφίμων. Όσοι γεννήθηκαν χωρίς την ικανότητα να φτιάχνουν την χοληστερόλη μπορεί, επίσης, να έχουν φυσικές παραμορφώσεις στα χέρια τους, τα πόδια, ή τα εσωτερικά τους όργανα.

-Ο διαβήτης και η χοληστερόλη

Εκείνοι με διαβήτη τείνουν να έχουν πάρα πολύ κακή χοληστερόλη και όχι καλή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως διαβητική δυσλιπιδαιμία. Εκτός από καρδιακή νόσο, οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς στη αθηροσκλήρωση, στην οποία οι αρτηρίες φράσσονται με το λίπος, μπλοκάροντας τα αιμοφόρα αγγεία και διαταράσσοντας τη ροή του αίματος. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με τη διαβητική δυσλιπιδαιμία, έτσι ώστε οι διαβητικοί πρέπει να γνωρίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και να προσέχουν ιδιαίτερα την διατροφή τους.

-Γιατί είναι τόσο σημαντική η χοληστερίνη;

Η χοληστερόλη απαιτείται από κάθε κύτταρο του σώματος, επειδή είναι μέρος της κυτταρικής μεμβράνης. Η χοληστερόλη επιτρέπει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των διαφόρων χημικών ουσιών. Χωρίς χοληστερίνη, το σώμα σας δεν μπορεί να φτιάξει χολικά οξέα και αυτό οδηγεί σε κακή πέψη. Οι σεξουαλικές ορμόνες, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, φτιάχνονται, επίσης, με τη βοήθεια της χοληστερόλης. Ακόμη και η παραγωγή της βιταμίνης D χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη για την δημιουργία της. Τα κύτταρα του εγκεφάλου χρειάζονται χοληστερίνη. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα ομόλογα της χοληστερόλης με το θείο στο σώμα παράγουν τη θειική χοληστερόλη. Αυτή αραιώνει το αίμα, και επιτρέπεται στο σώμα να αποθηκεύει τα ηλεκτρόνια και να μειώνεται η αρτηριακή σας πίεση όταν περπατάτε ξυπόλητοι. Εξαιτίας αυτού, η θειική χοληστερόλη έχει υποδειχθεί ως πιθανή θεραπεία για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων.

-Η χοληστερόλη που βρίσκεται στα τρόφιμα

Η χοληστερόλη βρίσκεται σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα τρόφιμα με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα είναι επιζήμια για τον οργανισμό και την υγεία της καρδιάς. Τα τρόφιμα με υγιή λίπη είναι τα φυτικά έλαια.

Διαβάστε, επίσης,

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας 

Γιατί δεν πρέπει να τρώτε γκρέιπφρουτ μαζί με τις στατίνες

Νέο φάρμακο για την υπερχοληστερολαιμία

Πρόληψη εμφράγματος

Ποια είναι η καλύτερη στατίνη;

Νόσος των Καρωτίδων

Αθηροσκλήρωση

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Μεταβολικό σύνδρομο

Άνδρες, μήπως το ηθικό είναι πεσμένο;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας

Λόγοι που μυρίζει άσχημα το σπίτι σας. Υπάρχουν μυρωδιές στο σπίτι σας που μπορεί να μην γνωρίζετε καν αν δεν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού....

ΔΗΜΟΦΙΛΗ