Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΠρώιμα συμπτώματα ηπατικής βλάβης

Πρώιμα συμπτώματα ηπατικής βλάβης

Πώς θα καταλάβετε έγκαιρα ότι το συκώτι σας έχει βλάβη;

Το ήπαρ είναι το μεγαλύτερο συμπαγές όργανο στο ανθρώπινο σώμα και είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αίματος, τη δημιουργία της χολής, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη και για την αποθήκευση του γλυκογόνου, που είναι μια μορφή ζάχαρης που παράγει ενέργεια.

Το συκώτι είναι σημαντικό και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταστραφεί. Δίνοντας προσοχή και αναγνωρίζοντας τα προειδοποιητικά σημάδια βλάβης του ήπατος, θα προλάβετε την καταστροφή του.

Πρώιμα συμπτώματα ηπατικής βλάβης

-Το δέρμα σας είναι κιτρινισμένο
Ένα από τα πρώτα σημια της ηπατικής βλάβης είναι ο αποχρωματισμός του δέρματος. Ένα κατεστραμμένο ήπαρ δεν είναι σε θέση να φιλτράρει σωστά τις τοξίνες και συσσωρεύεται χολερυθρίνη, που κιτρινίζει το δέρμα σας. Η χολερυθρίνη είναι μια μορφή χολοχρωστικής. Η χολή παράγεται από το ήπαρ και βοηθά στην πέψη. Όταν το συκώτι σας έχει υποστεί βλάβη, δεν μπορεί να αφαιρέσει την χολερυθρίνη, και ως εκ τούτου, αυτή συλλέγεται στο αίμα σας. Όταν η χολερυθρίνη ρέει μέσα στο αίμα, το δέρμα σας αρχίζει να κιτρινίζει. Το κιτρίνισμα μπορεί να αφορά και τα νύχια σας και τις άκρες των δακτύλων σας, καθώς επίσης και τα μάτια σας.

-Συμβαίνουν αλλαγές στα κόπρανα και τα ούρα σας
Θα πρέπει να εξετάζετε τα ούρα και τα κοπράνά σας. Εάν είτε είναι αποχρωματισμένα ή έχουν αλλαγές στη συνοχή, θα μπορούσατε να πάσχετε από ηπατική ανεπάρκεια. Αν τα ούρα είναι σκούρα στο χρώμα και αφρώδη, ή τα κόπρανά σας είναι ανοιχτόχρωμα και ρευστά πρέπει να ανησυχήσετε.

-Είστε φουσκωμένοι
Εάν παρατηρήσετε ότι το στομάχι σας έχει ξαφνικά φουσκώματα και είναι πρησμένο, τότε μπορεί να έχετε πρόβλημα με το συκώτι σας.

-Νιώθετε πόνο στην κοιλιά
Αν αρχίσετε να έχετε κράμπες στην κοιλιά σας ή έναν απότομο και οξύ πόνο, θα μπορούσατε να πάσχετε από προβλήματα στο συκώτι σας. Όταν το ήπαρ δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θα έπρεπε, μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά σας. Εάν αισθάνεστε ότι ο πόνος είναι πιο έντονος στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς σας, να ανησυχήσετε πολύ.

-Αν έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τάση για έμετο
Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μπορεί να έχετε πρόβλημα στο συκώτι σας. Ένα κατεστραμμένο ήπαρ μπορεί να ωθήσει τα πεπτικά υγρά να παλινδρομήσουν στον οισοφάγο σας και να νιώθετε οξύτητα και δυσπεψία. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική δυσπεψία μπορεί να οδηγήσει σε εμετούς.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με κολλιτσίδα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Ιογενείς ηπατίτιδες

Χρήσιμες πληροφορίες για την ηπατίτιδα C

Τέρμα οι βιοψίες ήπατος στην χρόνια ηπατική νόσο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μαρούλια

Κυστική ίνωση

Κάντε αποτοξίνωση στο συκώτι σας

Μοριακός έλεγχος ιογενών ηπατίτιδων

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Έλεγχος για ηπατίτιδα 

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος; 

Γαϊδουράγκαθο

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Οι λοιμώξεις που προκαλούν καρκίνο

Lycopodium Clavatum

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ