Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΜη χρησιμοποιείτε ταλκ είναι καρκινογόνο

Μη χρησιμοποιείτε ταλκ είναι καρκινογόνο

Print Friendly, PDF & Email

Να μην χρησιμοποιείτε τάλκη πούδρα

Το ταλκ ή ο τάλκης (ορυκτό) που χρησιμοποιείται για τα μωρά αυξάνει τον κίνδυνο των γυναικών που διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών κατά 33%.

Ο Δρ Ντάνιελ Cramer που είναι επιδημιολόγος, πιστεύει ότι τουλάχιστον 10.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών ως άμεσο αποτέλεσμα από τη χρήση ταλκ σε καθημερινή βάση.

Ήδη από το 1982, οι μελέτες έχουν δείξει μια σύνδεση μεταξύ της σκόνης ταλκ των μωρών και του καρκίνου των ωοθηκών σε γυναίκες. Τα ευρήματα έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν ταλκ σε σκόνη έχουν 300 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο.

Όταν χρησιμοποιείτε ταλκ σε σκόνη πρέπει να αποφεύγετε την επαφή με τα μάτια και την εισπνοή. Τα σωματίδια σκόνης από το ταλκ μπορεί να παραμείνουν στο δέρμα και να ταξιδέψουν στις ωοθήκες σας. Το ταλκ προκαλεί φλεγμονή και αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθούν τα καρκινικά κύτταρα.

Το ταλκ είναι καθαρμένο, φυσικό, ενυδατωμένο πυριτικό μαγνήσιο που περιέχει και μικρό ποσοστό πυριτικού αργιλίου.

Ο τάλκης ή talc είναι πυριτικό ορυκτό του μαγνησίου με χημικό τύπο Mg3Si4O10(OH)2. Περιέχει, επίσης, και ίχνη σιδήρου και αργιλίου.

Είναι το μαλακότερο από όλα τα ορυκτά, χαράσσεται εύκολα με το νύχι και αφήνει λευκή γραμμή όταν συρθεί επάνω σε χαρτί. Η αφή του είναι, πολλές φορές, λιπαρή. Οι (σπάνιοι) κρύσταλλοί του είναι φυλλώδεις και κάμπτονται εύκολα, δεν παρουσιάζουν, ωστόσο, καμία ελαστικότητα. Παραλλαγή του τάλκη είναι ο στεατίτης.

Ανευρίσκεται σε σχιστολίθους (ταλκικοί σχιστόλιθοι) και αποτελεί δευτερογενές ορυκτό μεταμόρφωσης χαμηλών θερμοκρασιών μαγνησιούχων και σιδηρούχων ορυκτών, συστατικών των υπερβασικών πετρωμάτων. Σχετίζεται με ακτινόλιθο, τρεμολίτη, σερπεντίνη, δολομίτη και ασβεστίτη. Απαντά, επίσης, σε πρασινοσχιστόλιθους επιφανειακής μεταμόρφωσης κατά την σερπεντινίωσή τους και σε μεταμόρφωση πυριτικών δολομιτών.

Η βασική του χρήση είναι η κατασκευή φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, όπου χρησιμοποιείται ως έκδοχο. Επειδή είναι απρόσβλητος από οξέα και υψηλές θερμοκρασίες, δεν αναφλέγεται, έχει μικρή θερμική και ηλεκτρική αγωγιμότητα, χρησιμοποιείται, επίσης, στην βιομηχανία χάρτου, κεραμικών, ελαστικών και μονωτικών. Χρησιμεύει, επίσης, στην κατασκευή χρωμάτων.

Αυτό το ορυκτό χρησιμοποιείται ως παχυντικός παράγοντας και λιπαντικό.

Είναι συστατικό σε κεραμικά, βαφές και υλικά στέγης. και αποτελεί βασικό συστατικό σε πολλά καλλυντικά.

Είναι γνωστό και σαν Γαλλική κιμωλία.

Χρησιμοποιείται και ως προσθετικό τροφών, σαν ουσία απελευθέρωσης φαρμάκου ή σαν λιπαντικό στην παρασκευή δισκίων.

Τα όρια επαγγελματικής έκθεσης σε αναπνευστική σκόνη ταλκη είναι στα 2 mg / m3 σε οκτώ ώρες εργασίας. Σε επίπεδα 1000 mg / m3, η εισπνοή τάλκης θεωρείται άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή και την υγεία. 

Επιτρέπεται σαν αναμεικτικό προσθετικό. Το πυριτικό μαγνήσιο χρησιμοποιείται ως αντιπηκτικός παράγοντας στο επιτραπέζιο αλάτι σε συγκεντρώσεις μικρότερες από 2%. Να καταναλώνετε, μόνο ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.

Χρησιμοποιώντας ταλκ για το μωρό σας είναι ακόμη χειρότερο από ό, τι να το χρησιμοποιείτε για τον εαυτό σας. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής έχει προειδοποιήσει τους γονείς για τη χρήση ταλκ. Η σκόνη του είναι εύκολα αερομεταφερόμενη και μπορεί να εισπνευστεί από τα βρέφη και να στεγνώσει τους βλεννογόνους τους. Έτσι, επιδρά στην αναπνοή και μπορεί να οδηγήσει σε συριγμό. Ορισμένα κρούσματα πνευμονίας σε βρέφη έχουν, επίσης, συνδεθεί τη χρήση ταλκ.

Για τα μωρά, το καλύτερο υποκατάστατο είναι ένας συνδυασμός από ½ φλιτζάνι σκόνη αραρούτι που αναμειγνύεται με 1 κουταλάκι χαμομηλιού για να βοηθήσει να θεραπεύσει μια πληγή.

Όσον αφορά τους ενήλικες, είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουν την ίδια εναλλακτική λύση για να έχουν μαλακό δέρμα.

Η υπερβολική εισπνοή ταλκ προκαλεί πνευμονικές παθήσεις, όπως, πνευμονοκοννίαση.

H xρήση τάλκης προκαλεί καρκίνο, κυρίως, καρκίνο των ωοθηκών και καρκίνο των πνευμόνων. 

Ο τάλκης που περιέχει αμίαντο ταξινομείται ως παράγοντας της ομάδας 1 (καρκινογόνος για τον άνθρωπο).

Η χρήση τάλκης στο περίνεο ταξινομείται ως ομάδα 2Β (πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο).

Η χρήση τάλκης που δεν περιέχει αμίαντο ταξινομείται ως ομάδα 3 (μη ταξινομήσιμη ως προς την καρκινογένεση στον άνθρωπο).

Η συχνή συνύπαρξη εναποθέσεων τάλκης με αμίαντο μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση του ορυχείου τάλκη με λευκό αμίαντο, γεγονός που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία όταν διασκορπίζεται στον αέρα και εισπνέεται.

Τα κατάλληλα βιολογικά καλλυντικά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά καλλυντικά

Διαβάστε, επίσης,

Ταλκ για τις μυκητιάσεις

Οι ερεθισμοί των μωρών από τις πάνες

Εκτίμηση του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών

Βλεννώδες κυσταδενοκαρκίνωμα των ωοθηκών

Στρωματικοί όγκοι ωοθήκης

Πρόληψη καρκίνου ωοθηκών

Όγκοι ωοθηκών από γεννητικά κύτταρα

Καρκίνος ωοθηκών

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστός δακρυϊκός πόρος

Στους ενήλικες ένας κλειστός δακρυϊκός πόρος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό, μόλυνση ή πιο σπάνια σε όγκο. Όταν έχετε κλειστό δακρυϊκό πόρο, τα δάκρυά σας...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ