Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔιατροφήΠώς να μαγειρεύετε το πιο υγιεινό ρύζι

Πώς να μαγειρεύετε το πιο υγιεινό ρύζι

Αφαιρέστε πάνω από το 50% του αρσενικού από το ρύζι  

Αν και το ρύζι καταναλώνεται ευρέως σε όλο τον κόσμο, δυστυχώς, τροφοδοτεί με αρσενικό τον οργανισμό.  

Το μαγείρεμα και το ξέπλυμα του ρυζιού βοηθά στην εξάλειψη ορισμένης ποσότητας του φυσικού αρσενικού, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η προετοιμασία του ρυζιού στον ατμό είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αφαιρεθεί η τοξίνη από το φαγητό σας.

Το αρσενικό είναι ένα ημιμεταλλικό χημικό στοιχείο που βρίσκονται φυσικά στα υπόγεια ύδατα. Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πολύ μικρές ποσότητες αρσενικού, το ρύζι απορροφά τα υψηλότερα επίπεδα της τοξίνης επειδή καλλιεργείται σε μεγάλους, πλημμυρισμένους ορυζώνες.

Τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, αλλά και πάλι οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι το ρύζι πρέπει να ξεπλένεται με ζεστό νερό για να αφαιρείται όσο το δυνατόν περισσότερο αρσενικό πριν από την κατανάλωση.

Εάν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες, το αρσενικό μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση γνωστή ως αρσενίκωση. Η κατάσταση αυτή χαρακτηρίζεται από κοιλιακό άλγος, διάρροια, σκούρα ούρα, ίλιγγο, και παραλήρημα. Σε ακραίες περιπτώσεις, η δηλητηρίαση με αρσενικό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Όταν το αρσενικό στο ρύζι έρχεται σε επαφή με το νερό, γίνεται “κινητό” και φεύγει από το ρύζι.

Αυτή η μέθοδος λειτουργεί ακόμη και όταν ρύζι ξεπλένεται με νερό που περιέχει, επίσης, υψηλά επίπεδα αρσενικού. Η αύξηση της ποσότητας του νερού με το οποίο ξεπλένεται το ρύζι αυξάνει, επίσης, την εξάντληση του αρσενικού.

Ο ατμός απομακρύνει περίπου 60 έως 70 τοις εκατό του αρσενικού. 

Διαβάστε, επίσης,

Γιαπωνέζικη συνταγή για ανιγήρανση

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Γενετικά τροποποιημένο ρύζι

Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Αρσενικό

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ