Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΨυχιατρικήΕσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Πώς θα καταλάβετε αν έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη

Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην φυσιολογική θλίψη και την κατάθλιψη;

Θλίψη

Αρνητικά αισθήματα θλίψης, στενοχώριας και απογοήτευσης είναι συχνά σε όλους τους ανθρώπους. Αισθανόμαστε απογοήτευση μετά από μια αποτυχία ή θλίψη μετά από ένα χωρισμό ή μια απώλεια. Τα αρνητικά αυτά αισθήματα είναι φυσιολογικά και δεν επηρεάζουν σημαντικά τη δυνατότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις καθημερινές μας υποχρεώσεις. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι είναι και χρήσιμα στο βαθμό που μας βοηθούν να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες αδυναμίες του χαρακτήρα μας. Η θλίψη μας σκληραγωγεί και μας εκπαιδεύει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δυναμικά τις αντιξοότητες που μπορεί να προκύψουν αργότερα στη ζωή μας. Η αυτογνωσία που προκύπτει μέσα από τις αρνητικές εμπειρίες μας βοηθά να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξουμε τον εαυτό μας ώστε να αποφεύγουμε στο μέλλον τις αρνητικές συνέπειες των ανώριμων συμπεριφορών.

Κατάθλιψη

Όταν η θλίψη αντί να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου γίνεται πιο έντονη και διαρκεί περισσότερο από δύο εβδομάδες εμποδίζοντας τις φυσιολογικές δραστηριότητες της ομαλής ζωής, όπως είναι η δουλειά, η διατροφή, ο ύπνος και οι στενές μας σχέσεις τότε είναι πιθανόν να υποφέρουμε από κατάθλιψη και να χρειαζόμαστε τη βοήθεια κάποιου ειδικού για να την αντιμετωπίσουμε. Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάθλιψη δεν είναι η παρουσία των αρνητικών αισθημάτων αλλά η μεγάλη ένταση και η μακρά τους διάρκεια.

Για να φτάσει η κακή διάθεση μέχρι την κατάθλιψη δεν θέλει και πολύ!!!


Τι μπορείτε να κάνετε για να μην γίνει η θλίψη κατάθλιψη

Στη χώρα μας το 14%-16% των Ελλήνων πάσχει από μία τουλάχιστον ψυχική διαταραχή, με πιο συχνές τις αγχώδεις διαταραχές. 

Σε ότι αφορά τον παγκόσμιο πληθυσμό, το 14,9% πάσχει από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, το 6,4% από κατάθλιψη και το 4,6% από αίσθημα ανεξήγητης κόπωσης και καταβολής.

Πού οδηγούν βέβαια όλα αυτά; Στην κατάχρηση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων!!!

Οι γιατροί συνταγογραφούν πολύ συχνά αντικαταθλιπτικά σκευάσματα.

Όμως το να παίρνει κάποιος αντικαταθλιπτικά χάπια σαν καραμέλες είναι λανθασμένη!!!

Τα αντικαταθλιπτικά συνδέονται με πλήθος παρενεργειών, όπως η εξάρτηση και η σεξουαλική δυσλειτουργία.

Εκτός κι αν ένα άτομο πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή, γεγονός που θα οδηγήσει το γιατρό να του συνταγογραφήσει φάρμακα, οι κίνδυνοι από τη λήψη τέτοιων σκευασμάτων είναι μεγαλύτεροι από τα όποια οφέλη.

Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανεβάσετε την πεσμένη σας διάθεση:

Αντικαταθλιπτικές στρατηγικές που θα σας φτιάξουν την διάθεση και δεν θα χρειαστεί να πάρετε αντικαταθλιπτικά φάρμακα: 

  • Γεμίστε το τραπέζι σας με θαλασσινά

Τα θαλασσινά περιέχουν σε αφθονία δύο είδη ω-3 λιπαρών οξέων, το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Στους ανθρώπους, τα υψηλά επίπεδα DHA συνδέονται και με υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης του εγκεφάλου, την αύξηση των οποίων στοχεύουν τα αντικαταθλιπτικά χάπια. Παράλληλα, όπως, η έλλειψη DHA συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης. Όποιος δεν καταναλώνει ψάρια και θαλασσινά αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους κι ευερεθιστότητας. Μπορείτε να καταναλώνετε ψάρια, όπως ο σολομός και ο κολιός, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, διαφορετικά φροντίστε να λαμβάνετε ένα συμπλήρωμα με ω-3. Είναι σημαντικό το συμπλήρωμα να περιέχει αναλογία ΕΡΑ και DHA της τάξεως του 2 προς 1, αφού το ΕΡΑ φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επίδραση από το DHA στη διάθεση και τη συμπεριφορά. Χρειάζεται όμως υπομονή. Απαιτούνται 8-12 εβδομάδες για να αισθανθείτε βελτίωση.

  • Φτιάξτε τη διάθεσή σας με θεϊκά αρώματα

Ο δρόμος προς την καλή του διάθεση περνά από τα ρουθούνια μας. Δεν είναι τυχαίο ότι άτομα που περιμένουν στην αίθουσα αναμονής οδοντιατρείου έχουν λιγότερο άγχος και καλύτερη διάθεση όταν η αίθουσα μυρίζει άρωμα πορτοκαλιού ή λεβάντας. Ψεκαστείτε με ένα άρωμα που περιέχει νότες εσπεριδοειδών ή γιασεμιού, προτού ξεκινήσετε για το γραφείο ή για κάποιο ραντεβού.  Η διάθεσή σας θα ανέβει πολύ γρήγορα!!!

  • Θέστε ένα στόχο και πραγματοποιήστε τον

Το να θέτετε συνεχώς υψηλότερους στόχους δεν σας προκαλεί στρες, αντιθέτως λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης του άγχους. Τα άτομα που θέτουν στόχους είναι λιγότερο αγχώδη, νιώθουν καλύτερα με τον εαυτό τους κι βρίσκουν περισσότερο νόημα στη ζωή τους σε σύγκριση με τους πιο χύμα τύπους. Το να θέτετε στόχους βελτιώνει τη διάθεση αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχίας, γεγονός που οδηγεί στο να θρέφετε  καλύτερα αισθήματα τόσο για τον εαυτό σας όσο και γενικότερα για τη ζωή. Η EMEDI σας συμβουλεύει να θέτετε μικρούς, εφικτούς στόχους κάθε φορά και να χρησιμοποιείτε διαφορετικές οδούς, ώστε να φτάσετε σε αυτούς. Για παράδειγμα, θα ήταν καλύτερο να θέσετε ως στόχο το να πηγαίνετε τρεις φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο από το να αποφασίσετε γενικώς και αορίστως ότι πρέπει να χάσετε 10 κιλά. Αν πάλι δεν καταφέρετε να πάτε κάποια μέρα στο γυμναστήριο, τότε υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι δεν θα φάτε παχυντικές τροφές για βράδυ. Χρειάζεται να θέτετε στόχους που μπορείτε να πετύχετε, έτσι ώστε να χαίρεστε κάθε φορά που έχετε φτάσει στην επιτυχία του καθενός από αυτούς.

  • Πιείτε γάλα γιατί είναι αντικαταθλιπτικό

Το γάλα είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για την παραγωγή της σεροτονίνης που είναι νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης. Είναι επόμενο λοιπόν τα χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης να συμπίπτουν και με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης. Ωστόσο ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παραγάγει τρυπτοφάνη από μόνος του. Γι’ αυτό και το αμινοξύ λαμβάνεται από τροφές όπως το γάλα, το οποίο περιέχει τρυπτοφάνη σε αφθονία. Να πίνετε τρία ποτήρια πλήρες γάλα των 250 ml ημερησίως, τα οποία μεταφράζονται σε 0,6 γραμμάρια τρυπτοφάνης, ποσότητα ικανή να σας ανεβάσει τη διάθεση εάν συνδυαστεί με διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη. Το γιαούρτι, το τυρί, τα πουλερικά, τα αυγά, οι μπανάνες και τα φιστίκια αποτελούν, επίσης, καλές πηγές τρυπτοφάνης. Οι συνδυασμοί αυτών των τροφών πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στο διαιτολόγιό σας, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης και βελτίωση της διάθεσης.

  • Κάντε διάδρομο στο γυμναστήριο

Ένας διάδρομος γυμναστικής μπορεί να γίνει το μονοπάτι προς την ευτυχία. Η τακτική άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα των επινεφριδίων, τα οποία εκλύουν ουσίες όπως η νοραδρεναλίνη, η σεροτονίνη, η β-ενδορφίνη και η ντοπαμίνη. Όλες αυτές οι ουσίες βελτιώνουν τη διάθεση. Το τρέξιμο, το γρήγορο περπάτημα ή οποιαδήποτε άλλη άσκηση τόνωσης του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως ο διάδρομος, επί μισή ώρα την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα, καθώς και η άσκηση με ενδιάμεσα διαλείμματα είναι πολύ αποδοτικά.

  • Κάντε σεξ

Η στρατηγική του σεξ βοηθά στην έκκριση της ωκυτοκίνης, που είναι η ορμόνη της καλής διάθεσης, που μειώνει το φόβο, μειώνει την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ωκυτοκίνη εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδά της στον οργανισμό σας 1-2 λεπτά μετά τον οργασμό και τα επίπεδά της επανέρχονται στο φυσιολογικό μέσα σε 10 λεπτά από τον οργασμό. Μετά το σεξ, μην παραλείψετε να αγκαλιαστείτε με την ή τον σύντροφό σας. Η ωκυτοκίνη δεν εκλύεται μόνο κατά τη διάρκεια της συνουσίας ή του αυνανισμού, αλλά και όταν δύο άτομα αγγίζονται. Όσο περισσότερο αγκαλιάζεστε τόσο περισσότερη ωκυτοκίνη εκλύει ο οργανισμός σας και τόσο καλύτερα νιώθετε.

  • Δώστε ώθηση στην τεστοστερόνη σας

Τα μειωμένα επίπεδα της τεστοστερόνης μπορούν να στοιχίσουν ακριβά στη διάθεσή σας. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες με χαμηλότερα επίπεδα ελεύθερης τεστοστερόνης στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης σε σύγκριση με συνομηλίκους τους, που έχουν υψηλότερα επίπεδα της αντρικής ορμόνης. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε εναπόθεση λίπους, σε ευερεθιστότητα και σε πτώση της σεξουαλικής διάθεσης. Με βάση αυτά τα στοιχεία είναι λογικό το ότι οι άντρες με χαμηλή τεστοστερόνη βρίσκονται σε κατάθλιψη. Προκειμένου να καταφέρετε να διατηρήσετε υψηλά τα επίπεδα της τεστοστερόνης σας, να λαμβάνετε το 30% των θερμίδων σας ημερησίως από υγιεινά λιπαρά, όπως τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία περιέχονται στις ελιές, στο ψάρι, στους ξηρούς καρπούς και το αβοκάντο.

  • Να τραβάτε φωτογραφίες

Οι φωτογραφίες μπορούν να ξεκλειδώσουν την κακή σας διάθεση φέρνοντας στο νου παλαιότερες, πιο χαρούμενες, μνήμες. Όταν νιώθετε νοσταλγία αυξάνεται η αυτοεκτίμησή σας, οι κοινωνικοί δεσμοί και τα θετικά συναισθήματα. Αλλάξτε το wallpaper στον υπολογιστή σας ή στο iPhone σας με μία φωτογραφία των παιδιών σας ή των τελευταίων διακοπών σας.

  • Να κοιμάστε καλά

Ο ύπνος αποτελεί το καλύτερο προληπτικό όπλο ενάντια στο στρες. Τα άτομα με διαταραχές του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, έχουν πενταπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσα περνούν ήσυχες νύχτες. Οι πάσχοντες από υπνική άπνοια έχουν γενικώς αποτελεσματικότητα ύπνου που δεν ξεπερνά το 65%-85% και αυτό μεταφράζεται στο ότι, εάν πάσχετε από άπνοια του ύπνου, οι επτά ώρες που υποτίθεται ότι κοιμάστε είναι ουσιαστικά πέντε ώρες και μάλιστα μη ποιοτικού ύπνου. Εάν έχετε πλαδαρή κοιλιά, ροχαλίζετε σαν τρένο ή ξυπνάτε συχνά κουρασμένοι, πρέπει να κάνετε έλεγχο για υπνική άπνοια. 

  • Κάντε ηλιοθεραπεία

Η έλλειψη ηλιακού φωτός μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βιταμίνης D και τα επίπεδα βιταμίνης D είναι 14% χαμηλότερα σε άτομα με κατάθλιψη. Χρειάζεται να εκτεθείτε αρκετή ώρα στον ήλιο, για να γίνουν οι αντιδράσεις που οδηγούν στη σύνθεση της βιταμίνης D. Αν δεν σας βλέπει πολύ ο ήλιος πρέπει να λαμβάνετε 1.000 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D καθημερινά, καθώς είναι δύσκολο να συνθέσετε τις ποσότητες βιταμίνης που χρειάζεστε μέσω αποκλειστικά της διατροφής.  Ζητήστε να εξετάσετε τα επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στο αίμα σας.

  • Πάρτε βότανα που καταπολεμούν την κατάθλιψη

-To ΣΑΦΡΑΝ είναι γνωστό σε όλους για την αντιμετώπιση μελαγχολιών και ήπιων μορφών κατάθλιψης. Υπάρχει ξκαι σε μορφή σταγόνων υψηλής συμπύκνωσης και φτιάχνει πολύ την διάθεση. Το απόσταγμα σαφράν, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση μελαγχολιών και ήπιων μορφών κατάθλιψης. Μπορείτε να πίνετε 6 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό, τρεις φορές ημερησίως, πριν το φαγητό.

-Το ΒΑΛΣΑΜΟΧΟΡΤΟ χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Πάνω από 30 κλινικές δοκιμές έχουν μελετήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του για την κλινική κατάθλιψη. Το βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum ή υπερικόν το διάτρητο) παράγει στα κίτρινα άνθη του ουσίες, όπως η υπερικίνη, που χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως ήπιο ηρεμιστικό. Το βαλσαμόχορτο έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες, προστατεύει την κάρδια από καρδιαγγειακές ασθένειες, ενισχύει τη διανοητική λειτουργία και την πνευματική διαύγεια, συμβάλει στην μείωση της χοληστερίνης και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Θεωρείται ότι ενεργεί ως φυσική μορφή αναστολέα επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI). Η Σεροτονίνη είναι υψηλότερη στην αρχή της ημέρας, ώστε λαμβάνοντας βαλσαμόχορτο το βράδυ θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό. Έχει αποτελέσματα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι η αυξημένη ευαισθησία στο φως του ήλιου για το δέρμα και τα μάτια, ζάλη, γαστρεντερικά συμπτώματα, ξηροστομία, αλλεργικό εξάνθημα, και κόπωση. Δεν πρέπει να λάβετε βαλσαμόχορτο ταυτόχρονα με τη λήψη ενός θεραπείας με SSRI της κατάθλιψης  ή ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ημικρανία. Δεν πρέπει να το λαμβάνετε την ίδια στιγμή με ορισμένα αντιπηκτικά, αντισυλληπτικά από του στόματος, ορισμένα φάρμακα καρδιάς, ορισμένα αντι-HIV φάρμακα και μερικά άλλα φάρμακα. Δεν πρέπει να λάβετε βαλσαμόχορτο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

-Το ΒΟΤΑΝΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ενισχύει το ανοσοποιητικό και μελετάται από ερευνητές του AIDS. Μπορεί να ενεργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και παρέχει πολύτιμη ανακούφιση σε εκείνους που υποφέρουν από άγχος, ένταση και στρες. Αν και δεν συνιστάται για σοβαρή κλινική κατάθλιψη, μπορεί να βοηθήσει στην περιστασιακή που δεν απαιτεί επαγγελματική θεραπεία.

– Η ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ περιλαμβάνει οκτώ φυσικές ουσίες αντικαταθλιπτικές.

– Το ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ είναι ένα βότανο που περιέχει έλαιο εσπεριδοειδών. Λέγεται να προκαλεί χαλάρωση και ανακούφιση του άγχους

– Το ΕΛΑΙΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ  θεραπεύει τη θλίψη και την κατάθλιψη. Βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι ανακουφίζει από την μελαγχολία και άλλες συναισθηματικές διαταραχές.

– Η ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ είναι πολύ καλό βότανο για την αϋπνία και την κατάθλιψη.

Διαβάστε, επίσης,

Μυρωδιές που ανακουφίζουν αμέσως από το άγχος

Γιατί πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό

Διατροφή για ευτυχία

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Θεραπεία της κατάθλιψης με ασπιρίνη

Βάμμα για το στρες και την αϋπνία

 Η Ροντιόλα είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Να τραγουδάτε γιατί κάνει καλό στην υγεία

Τα πεπτίδια για την κατάθλιψη

Λίγα λεπτά αρκούν για την υγεία

Διώξτε την κατάθλιψη με βαλσαμόχορτο

Η θεραπευτική δύναμη του χορού

Botox και κατάθλιψη

Ψυχώσεις και επαγγέλματα

Πρόχειρο φαγητό και κατάθλιψη

Ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων

Eποχιακή συναισθηματική διαταραχή

Όλοι οι Έλληνες έχουν ψυχικές διαταραχές

Συμπτώματα που δείχνουν ότι πάσχετε από κατάθλιψη

Κάντε ψυχοθεραπεία με τον σκύλο σας

Κάντε αποτοξίνωση με ηλιοθεραπεία

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ