Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΚαρδιολογίαΤσιρότα κλείνουν τρύπες στην καρδιά

Τσιρότα κλείνουν τρύπες στην καρδιά

Πώς θεραπεύονται οι τρύπες στην καρδιά 

 

Πολλές τρύπες στην καρδιά δεν χρειάζονται θεραπεία.

Εκείνες που χρειάζονται συχνά επισκευάζονται κατά τη βρεφική ή παιδική ηλικία. 

Μερικές φορές οι ενήλικες με τρύπες στην καρδιά, αν αναπτύξουν προβλήματα, απαιτείται να κάνουν θεραπεία. Το ίδιο και κάποιοι ενήλικες με τραύματα στην καρδιά.

Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος, την τοποθεσία και το μέγεθος της τρύπας. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν την ηλικία του παιδιού, το μέγεθος, και τη γενική υγεία.

  • Θεραπεία σε μεσοκολπική επικοινωνία

Αν ένα παιδί έχει μια μεσοκολπική επικοινωνία, οι συνήθεις εξετάσεις γίνονται για να φανεί αν κλείνει από μόνη της η τρύπα. Περίπου οι μισές επικοινωνίες  με την πάροδο του χρόνου κλείνουν, και περίπου το 20 τοις εκατό κλείνουν εντός του πρώτου έτους της ζωής.

Εάν μια μεσοκολπική επικοινωνία απαιτεί θεραπεία, γίνεται καθετηριασμός ή χειρουργείο για να κλείσει την τρύπα (2-5 ετών).

Σήμερα οι γιατροί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον καθετηριασμό για να κλείσουν την μεσοκολπική επικοινωνία (ASDs secundum). Χορηγείται αναισθησία και στη συνέχεια, ο γιατρός εισάγει έναν καθετήρα (λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα) σε μια φλέβα στη βουβωνική χώρα (άνω μηρό) και περνάει ο σωλήνας μέχρι το διάφραγμα της καρδιάς. Μια συσκευή που αποτελείται από δύο μικρούς δίσκους ή μια συσκευή που μοιάζει με ομπρέλα είναι συνδεδεμένος με τον καθετήρα. Όταν ο καθετήρας φθάσει το διάφραγμα, η συσκευή ωθείται έξω από τον καθετήρα. Η συσκευή τοποθετείται έτσι ώστε να συνδέεται στην οπή μεταξύ των κόλπων, στερεώνεται στη θέση του και ο καθετήρας αποσύρεται από το σώμα. Μέσα σε 6 μήνες, φυσιολογικός ιστός αναπτύσσεται πάνω από τη συσκευή και η συσκευή κλεισίματος δεν χρειάζεται να αντικατασταθεί καθώς το παιδί μεγαλώνει. Οι γιατροί συχνά χρησιμοποιούν ηχοκαρδιογραφία (ECHO), διοισοφάγιο  και η στεφανιογραφία για να τους καθοδηγήσει στο πέρασμα του καθετήρα στην καρδιά και στο κλείσιμο του ελαττώματος. Ο καθετηριασμός είναι πολύ πιο εύκολος από ό, τι η χειρουργική επέμβαση και η ανάκαμψη είναι ταχύτερη και ευκολότερη. Η επιτυχία είναι μεγάλη. 9 στους 10 ασθενείς θεραπεύονται.

Σπάνια, ένα ελάττωμα είναι πολύ μεγάλο για να κλειστεί με καθετήρα και η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη. Η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς γίνεται γενικά για την επισκευή μεγάλου πόρου (primum ASDs). Πριν από την επέμβαση, το παιδί παίρνει αναισθησία και στη συνέχεια, γίνεται μια τομή στο στήθος και το ελάττωμα κλείνεται με ένα ειδικό αυτοκόλλητο που καλύπτει την τρύπα. Μηχανική παράκαμψη καρδιάς-πνευμόνων χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ώστε ο χειρουργός να μπορεί να ανοίξει την καρδιά. Η μηχανή αναλαμβάνει τη δράση άντλησης της καρδιάς και το αίμα κινείται μακριά από την καρδιά. Η πρόγνωση για τα παιδιά είναι εξαιρετική. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά περνούν 3-4 μέρες στο νοσοκομείο, πριν πάνε στο σπίτι. Επιπλοκές, όπως η αιμορραγία και η μόλυνση, είναι πολύ σπάνιες. Σε μερικά παιδιά, η εξωτερική επένδυση της καρδιάς μπορεί να πάθει φλεγμονή (περικαρδίτιδα). Η φλεγμονή προκαλεί συλλογή υγρού  γύρω από την καρδιά μερικές εβδομάδες μετά την επέμβαση, αλλά αυτή θεραπεύεται.

  • Θεραπεία σε μεσοκοιλιακή επικοινωνία

Τα παιδιά που έχουν ελαττώματα μεσοκοιλιακού διαφράγματος και δεν έχουν συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να παρακολουθούνται. Εάν απαιτείται θεραπεία γίνεται διατροφή και χειρουργική επέμβαση ή καθετηριασμός. 

Μερικά βρέφη που έχουν μεσοκοιλιακή επικοινωνία δεν μεγαλώνουν και δεν αναπτύσσονται ή το σωματικό τους βάρος είναι στάσιμο. Τα βρέφη συνήθως, αυτά έχουν μεγάλη μεσοκοιλιακή επικοινωνία, κουράζονται εύκολα κατά τη διάρκεια της σίτισης. Οι γιατροί συνιστούν, συνήθως, επιπλέον διατροφή ή ειδική διατροφή για αυτά τα βρέφη υψηλής θερμιδικής αξίας. Μερικά βρέφη χρειάζονται σωλήνα σίτισης. Ένας μικρός σωλήνας εισάγεται στο στόμα και μετακινείται προς τα κάτω μέσα στο στομάχι και η τροφή δίνεται μέσω του σωλήνα. 

Οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν τη χειρουργική επέμβαση για να κλείσουν μεγάλες μεσοκοιλιακές επικοινωνίες που προκαλούν συμπτώματα, που επηρεάζουν την αορτική βαλβίδα, ή δεν έχουν κλείσει όταν το παιδί είναι 1 έτους. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση νωρίτερα εάν το παιδί δεν κερδίζει το βάρος και αν απαιτούνται φάρμακα για τον έλεγχο των συμπτωμάτων της καρδιακής ανεπάρκειας. Σπάνια, οι μεσαίου μεγέθους μεσοκοιλιακές επικοινωνίες προκαλούν διεύρυνση των θαλάμων της καρδιάς που αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση μετά τη βρεφική ηλικία. Οι περισσότερες επικοινωνίες που απαιτούν χειρουργείο επισκευάζονται στο πρώτο έτος της ζωής. Οι γιατροί χρησιμοποιούν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και patches για να κλείσουν τις επικοινωνίες.

Σήμερα, δεν γίνονται, συνήθως, ανοιχτές επεμβάσεις. Πρόσφατα αναπτύχθηκε μια νέα τεχνική. Τοποθετείται ένα επίθεμα ή τσιρότο στο όργανο στόχο χάρη σε μια ειδική κόλλα, με τη βοήθεια δύο μικρών μπαλονιών και ενός καλωδίου οπτικής ίνας που εκπέμπει υπεριώδες φως. Γίνεται ένα μικροσκοπικό άνοιγμα στο σώμα και εισάγεται το σύστημα στον ασθενή. Η συσκευή τοποθετηθεί το επίθεμα στο σωστό σημείο της οπής και το σταθεροποιεί με την πίεση δύο μπαλονιών και τελικά το υπεριώδες φως σταθεροποιεί την κόλλα του επιθέματος. H μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επικοινωνίες και τραύματα.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγειακά νοσήματα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα καρδιοαγγγειακά νοσήματα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης, 

Ανοικτός κολποκοιλιακός πόρος

Προγεννητικός έλεγχος

Κυάνωση

Τι είναι το φύσημα στα παιδιά

Σύνδρομο Noonan

Πότε γίνεται μηχανική στήριξη καρδιάς

Χρήσιμες πληροφορίες για τις συγγενείς καρδιοπάθειες

Πνευμονική Υπέρταση

Τετραλογία του Fallot

Παιδιά με καρδιοπάθειες

Τι είναι το φύσημα στα παιδιά

Η τεχνική της ακρόασης των φυσημάτων στα παιδιά

Nanopatch που επιδιορθώνει τις καρδιακές βλάβες

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ