Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΛοιμωξιολογίαΠαρασίτωση από Blastocystis hominis

Παρασίτωση από Blastocystis hominis

Η βλαστοκύστωση είναι αιτία διάρροιας, κοιλιακού πόνου και άλλων γαστρεντερικών προβλημάτων

Η Blastocystis hominis είναι ένα μικροσκοπικό παράσιτο που βρίσκεται μερικές φορές στα κόπρανα υγιών ανθρώπων, καθώς και στα κόπρανα αυτών που έχουν διάρροια, κοιλιακό πόνο ή άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Η μόλυνση με Blastocystis ονομάζεται βλαστοκύστωση.

Η Blastocystosis αναφέρεται σε μία ιατρική πάθηση που προκαλείται από μόλυνση με Blastocystis. Η Blastocystis είναι ένα πρωτόζωο, μονοκύτταρο παράσιτο που κατοικεί στο γαστρεντερικό σύστημα του ανθρώπου και άλλων ζώων. Πολλοί διαφορετικοί τύποι Blastocystis υπάρχουν, και μπορούν να μολύνουν ανθρώπους, ζώα, πουλιά, τρωκτικά, αμφίβια, ερπετά, ψάρια, ακόμα και κατσαρίδες.

Ορισμένοι υπότυποι Blastocystis μπορεί να προκαλέσουν συμπτωματική λοίμωξη, ή μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι όταν συνδυάζονται με άλλους τύπους λοίμωξης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Blastocystis απλά κατοικεί στην πεπτική οδό χωρίς να προκαλεί βλάβη.

Δεν υπάρχουν αποδεδειγμένες θεραπείες για τη blastocystosis, και η μόλυνση συνήθως αυτοϊάται.

Ωστόσο, εάν τα σημεία και τα συμπτώματα δεν βελτιώνονται πρέπει να χορηγηθούν φάρμακα.


Σημεία και συμπτώματα βλαστοκύστωσης

 • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
 • Ναυτία
 • Κοιλιακές κράμπες και κοιλιακό άλγος
 • Φούσκωμα
 • Υπερβολικά πολλά αέρια (μετεωρισμός)
 • Πρωκτικός κνησμός
 • Απώλεια της όρεξης
 • Απώλεια βάρους
 • Κόπωση
 • Αέρια του στομάχου
 • Δερματικό εξάνθημα 
 • Πονοκέφαλος
 • Κατάθλιψη
 • Αρθριτικά συμπτώματα και πόνος στις αρθρώσεις 
 • Εντερική φλεγμονή 

Εάν έχετε σημεία και συμπτώματα, όπως διάρροια ή κράμπες, που διαρκούν περισσότερο από τρεις ημέρες, να ανησυχήσετε.

Η μόλυνση Blastocystis συνδέεται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η Blastocystis είναι ένα παράσιτο, ένας μικροσκοπικός μονοκύτταρος οργανισμός (πρωτόζωα).

Πολλά πρωτόζωα κατοικούν στο γαστρεντερικό σωλήνα και είναι ακίνδυνα ή ακόμα και χρήσιμα, άλλοι προκαλούν ασθένεια. Η Blastocystis δεν είναι πάντα επικίνδυνη. Ενώ, πολλοί άνθρωποι φέρουν την Blastocystis δεν έχουν σημεία ή συμπτώματα, ενώ άλλοι έχουν διάρροια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Επειδή, η Blastocystis συνυπάρχει συχνά με άλλους οργανισμούς, δεν είναι σίγουρο ότι αυτό το παράσιτο είναι η αιτία για τα προβλήματα. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς της Blastocystis και δεν παρουσιάζουν κανένα σημείο ή σύμπτωμα  μόλυνσης, ενώ οι άλλοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις.

Πολλοί τύποι πρωτόζωων μπαίνουν στον εντερικό σωλήνα μέσω της στοματοκοπρανικής επαφής, όπως, συμβαίνει όταν ένα άτομο δεν πλένει τα χέρια του σχολαστικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν από την προετοιμασία του φαγητού. Ο επιπολασμός της αυξάνεται  σε χώρους με ανεπαρκή αποχέτευση και κακή προσωπική υγιεινή.

Η Blastocystosis είναι συχνή, και ο καθένας μπορεί να πάρει τη μόλυνση. Μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο, αν ταξιδεύετε ή ζείτε σε χώρους, όπου η υγιεινή είναι ανεπαρκής ή εάν το νερό δεν είναι ασφαλές.

Αν έχετε διάρροια που σχετίζεται με τη Blastocystis, αυτοπεριορίζεται από μόνη της, αλλά μπορεί να χάσετε υγρά, άλατα και ιχνοστοιχεία και μπορεί να πάθετε αφυδάτωση. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην αφυδάτωση. Φτιάξετε ηλεκτρολύτες μόνοι σας για να μην πάθετε αφυδάτωση: 1 λίτρο (περίπου 1 λίτρο) εμφιαλωμένο ή βρασμένο με 6 κουταλάκια του γλυκού  (περίπου 30 χιλιοστόλιτρα)  ακατέργαστης ζάχαρης και 1/2 κουταλάκι του γλυκού (περίπου 2,5 χιλιοστόλιτρα) ιωδιούχο ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι.

Μην παίρνετε αντιδιαρροϊκά φάρμακα για να αποβληθεί το παράσιτο.


Διάγνωση βλαστοκύστωσης

 • Ακόμη και αν Blastocystis είναι παρούσα σε μια εξέταση κοπράνων, μπορεί να μην είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα.
 • Το ιατρικό ιστορικό, τα ταξίδια, και η φυσική εξέταση και οι εργαστηριακές εξετάσεις βοηθούν στη διάγνωση των παρασιτικών νοσημάτων και άλλων μη λοιμωδών αιτιών των γαστρεντερικών προβλημάτων.
 • Άμεση μικροσκόπηση κοπράνων και παρασιτολογική κοπράνων. Μπορεί να απαιτηθούν αρκετά δείγματα κοπράνων από διαφορετικές ημέρες. Πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο και όχι στην κατάψυξη.
 • Καλλιέργεια κοπράνων ανιχνεύει μόνο το 83% των ατόμων που έχουν μολυνθεί σε σύγκριση με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). 
 • Ενδοσκόπηση. Εάν έχετε συμπτώματα, αλλά η εξέταση κοπράνων δεν αποκαλύπτει την αιτία απαιτείται κολονοσκόπηση.
 • Γενικές εξετάσεις αίματος για έλεγχο φλεγμονής και αφυδάτωσης.
 • Διάγνωση-από-αποκλεισμό: Ορισμένοι γιατροί κάνουν διάγνωση της λοίμωξης από Blastocystis αποκλείοντας όλες τις άλλες αιτίες, όπως τη  μόλυνση από άλλους οργανισμούς, τις τροφικές δυσανεξίες, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, κ.α. Αυτή η μέθοδος απαιτει ενδοσκόπηση και κολονοσκόπηση.
 • Εξέταση αντισωμάτων ορού.
 • Εξέταση αντισωμάτων κοπράνων: IgA αντισώματα προς τη Blastocystis
 • Γενετική ανάλυση των κοπράνων: Τεχνικές που επιτρέπουν στο DNA της Blastocystis να απομονωθεί από δείγματα κοπράνων.
 • Χρώση με Ανοσοφθορισμό: Μια κηλίδα IFA αναγκάζει τα κύτταρα με Blastocystis όταν προβάλλονται κάτω από ένα μικροσκόπιο, να λάμπουν καθιστώντας η διαγνωστική μέθοδος πιο αξιόπιστη.
 • Αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης: PCR


Παθογένεια παρασίτωσης από Blastocystis hominis

Οι παρακάτω μηχανισμοί είναι υπεύθυνοι για τη λοίμωξη από Blastocystis:

 • Διάσπαση του φραγμού: Η Blastocystis έχει την ικανότητα να μεταβάλλει τη διάταξη των F-ακτίνης στα εντερικά επιθηλιακά κύτταρα. Τα νημάτια ακτίνης είναι σημαντικαάστη σταθεροποίηση των στενοσυνδέσεων που με τη σειρά τους σταθεροποιούν το φράγμα, το οποίο είναι ένα στρώμα κυττάρων, μεταξύ των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων και του εντερικού περιεχομένου. Το παράσιτο προκαλεί τα νημάτια ακτίνης να κάνουν αναδιάταξη, και έτσι να θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία φραγμού και διάρροια.
 • Διεισδυτικότητα
 • Τροποποίηση της ανοσίας: Η Blastocystis έχει αποδειχθεί ότι κάνει τα κύτταρα του να παράγουν φλεγμονώδεις κυτοκίνες ιντερλευκίνη-8 και GM-CSF. Η ιντερλευκίνη-8 παίζει ένα ρόλο στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Έκκριση πρωτεασών: Η Blastocystis εκκρίνει μια πρωτεάση που διασπά τα αντισώματα που παράγονται και εκκρίνονται μέσα στον αυλό του γαστρεντερικού σωλήνα. Αυτά τα αντισώματα, που είναι γνωστά ως ανοσοσφαιρίνη Α (IgA), συνθέτουν το ανοσοποιητικό σύστημα άμυνας του ανθρώπινου εμποδίζοντας την ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών στο σώμα και με την εξουδετέρωση των τοξινών που εκκρίνονται από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Με διάλυση των αντισωμάτων, επιτρέπεται η ανάπτυξη της  Blastocystis στο ανθρώπινο έντερο. Σε απάντηση των πρωτεασών που εκκρίνονται από τη Blastocystis, τα εντερικά κύτταρα ξενιστές σηματοδοτούν μια σειρά γεγονότων που πρέπει να πραγματοποιηθούν, οδηγώντας τελικά στην αυτοκαταστροφή των κυττάρων ξενιστών – ένα φαινόμενο γνωστό, ως απόπτωση. 
 • Άλλοι εκκριτικοί μηχανισμοί: Ο οργανισμός εκκρίνει διάφορες νευρολογικά δραστικές χημικές ουσίες, όπως  σεροτονίνη και ουσία Ρ.

Θεραπεία βλαστοκύστωσης

 • Τα φάρμακα για τη θεραπεία της λοίμωξης από Blastocystis είναι το αντιβιοτικό μετρονιδαζόλη (Flagyl), η σουλφαμεθοξαζόλη και η τριμεθοπρίμη, τετρακυκλίνη, δοξυκυκλίνη, καθώς και τα αντιπρωτοζωικά φάρμακα, ιωδοκινόλη  ή νιταζοξανίδη, πενταμιδίνη και παρομομυκίνη και η miconazole και η quinacrine.
 • Το προβιοτικά  Saccharomyces boulardii είναι αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων Blastocystis. 

Πρόληψη βλαστοκύστωσης σε μη υγιεινά μέρη

 • Προσέξτε τι τρώτε

Αποφύγετε τα τρόφιμα από πλανόδιους πωλητές.

Αποφύγετε το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του παγωτού.

Να αποφεύγετε τα ωμά ή μαγειρεμένα κρέατα, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Φάτε τα τρόφιμα που είναι καλά μαγειρεμένα και σερβίρονται ζεστά.

Προτιμάτε τα φρούτα και λαχανικά που μπορείτε να ξεφλουδίσετε μόνοι σας, όπως οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα αβοκάντο. Μην τρώτε άπλυτα σταφύλια και μούρα.

Μην πίνετε νερό μη εμφιαλωμένο. Αν πρέπει να πίνετε τοπικό νερό, βράστε το για τουλάχιστον τρία λεπτά και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

Αποφύγετε τα παγάκια ή τους χυμούς φρούτων που γίνονται με νερό της βρύσης.

Προσοχή στις φέτες φρούτων που μπορεί να έχουν πλυθεί με μολυσμένο νερό.

Μην κολυμπάτε σε νερό που μπορεί να έχει μολυνθεί.

Κράτα το στόμα σου κλειστό τη διάρκεια του ντους.

Να πίνετε μόνο εμφιαλωμένα ποτά. Σκουπίστε το δοχείο ή μπουκάλι πριν πιείτε.

Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για να βουρτσίζετε τα δόντια σας.

Χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο ή βρασμένο νερό για τις βρεφικές τροφές.

Πίνετε μόνο ζεστά ροφήματα, όπως καφέ ή το τσάι.

Μια άλλη προσέγγιση είναι να απολυμαίνεται χημικά το νερό με ιώδιο ή χλώριο. Μπορείτε να αγοράσετε ταμπλέτες.

 • Λάβετε προφυλάξεις για να μην μεταδώσετε το παράσιτο σε άλλους

Εάν έχετε Blastocystis ή άλλη γαστρεντερική λοίμωξη, η καλή προσωπική υγιεινή θα σας βοηθήσει να μην την μεταδώσετε σε άλλους.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό συχνά, ειδικά μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό. Τρίψτε με σαπούνι, τα βρεγμένα χέρια  για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν το ξέπλυμα. Αν σαπούνι και νερό δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το οινόπνευμα.

Πλύνετε καλά τα χέρια σας μετά την αλλαγή πάνας, ειδικά εάν εργάζεστε σε ένα κέντρο παιδικής μέριμνας, ακόμα και αν φοράτε γάντια.


Μετάδοση και τους παράγοντες κινδύνου 

Οι άνθρωποι με μόλυνση από Blastocystis από το πόσιμο νερό ή την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί με περιττώματα από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή ζώο μπορεί να τα μεταδώσουν. Η μετάδοση γίνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, από τους ανθρώπους σε άλλους ανθρώπους, από άνθρωπο σε ζώα και από τα ζώα στα ζώα.

Οι παράγοντες κινδύνου για μόλυνση με Blastocystis:

Διεθνή ταξίδια: Τα ταξίδια στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

Στρατιωτική θητεία: Αρκετές μελέτες έχουν εντοπίσει υψηλά ποσοστά μόλυνσης στο στρατιωτικό προσωπικό.

Η κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού από πηγάδια.

Μολυσμένα τρόφιμα: Η μόλυνση των φυλλωδών λαχανικών έχει ενοχοποιηθεί ως πιθανή πηγή μετάδοσης της λοίμωξης από Blastocystis, καθώς και άλλα γαστρεντερικά πρωτόζωα.

Παιδικές εγκαταστάσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις λοιμώξεις

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Φασιολοψίαση

Φιλαρίαση

Η σχιστοσωμίαση

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

Σύνδροµο δυσαπορρόφησης εντέρου

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Καλά-Αζάρ

Εχινoκοκκίαση

Ελονοσία

Γαστρεντερίτιδα

Τι να κάνετε αν πάθετε γαστρεντερίτιδα στις διακοπές

Μάθετε όλα τα μυστικά του σκόρδου

Τι είναι τα προβιοτικά

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Κολονοσκόπηση

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος

Παθήσεις προστάτη και κατώτερου ουροποιητικού συστήματος. Οι πιο συχνές είναι η υπερπλασία προστάτη, η προστατίτιδα και ο καρκίνος προστάτη Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ