Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜήπως έχετε πέτρες στις αμυγδαλές;
Array

Μήπως έχετε πέτρες στις αμυγδαλές;

Όσοι έχουν πέτρες στις αμυγδαλές έχουν κακοσμία αναπνοής

Οι πέτρες αμυγδαλών ή λιθίαση αμυγδαλών, ICD-10 J35.8, είναι ασβεστοποιημένο υλικό στις κρύπτες των αμυγδαλών. Αποτελούνται κυρίως από ασβέστιο, αλλά μπορεί να περιέχουν και άλλα μέταλλα φωσφόρου και μαγνησίου, καθώς επίσης και αμμωνία και ανθρακικό. 

Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες της δυσοσμίας του στόματος (άσχημη αναπνοή).

10% του πληθυσμού, σε νεαρούς ενήλικες και σπάνια σε παιδιά.


Σημεία και συμπτώματα λιθίασης αμυγδαλών

Μπορεί να μην υπάρχει κανένα σύμπτωμα, ή μπορεί να υπάρχει κακή αναπνοή, ή πόνος κατά την κατάποση.

Εμφανίζεται πιο συχνά σε ενήλικες από ό, τι στα παιδιά.

Ανακαλύπτονται τυχαία στις ακτινογραφίες ή τις αξονικές τομογραφίες.

Άλλα συμπτώματα είναι η μεταλλική γεύση και ο βήχας.

Η δυσοσμία του στόματος, η οποία συχνά συνοδεύει μια λοίμωξη των αμυγδαλών, ο πονόλαιμος, η άσχημη γεύση στο πίσω μέρος του λαιμού, η δυσκολία στην κατάποση, ο πόνος στο αυτί, και το πρήξιμο των αμυγδαλών και η αίσθηση ξένου σώματος στο πίσω μέρος του λαιμού είναι συχνά.


Ταξινόμηση λιθίασης αμυγδαλών

Οι πέτρες αμυγδαλών είναι αποτιτανώσεις που σχηματίζονται στις κρύπτες των αμυγδαλών υπερώας. Είναι επίσης γνωστό ότι σχηματίζονται στο λαιμό και στην οροφή του στόματος. Οι αμυγδαλές είναι ρωγμές όπου τα βακτηρίδια και άλλα υλικά, όπως τα  νεκρά κύτταρα και η βλέννα, μπορούν να παγιδευτούν και να ασβεστοποιηθούν. Αυτό εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από χρόνια φλεγμονή στις αμυγδαλές ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας. Οι λίθοι από άλατα ασβεστίου, όπως ο υδροξυαπατίτης ή το ανθρακικό ασβέστιο, τα οξαλικά και άλλα άλατα μαγνησίου ή ρίζες που περιέχουν αμμώνιο, μακροσκοπικά έχουν λευκό ή κιτρινωπό χρώμα, και είναι συνήθως μικρού μεγέθους.


Διαφορική διάγνωση λιθίασης αμυγδαλών

Θα γίνει από το περιαμυγδαλικό απόστημα και τους όγκους αμυγδαλών, το ξένο σώμα και  το αποτιτανωμένο κοκκίωμα, την οξεία και χρόνια αμυγδαλίτιδα, την υπερτροφία των αμυγδαλών κ.α.


Παθοφυσιολογία  λιθίασης αμυγδαλών

Επιθήλιο καλύπτει την επιφάνεια του λαιμού ως επένδυση της κρύπτης. Κάτω από την επιφάνεια  βρίσκονται πολυάριθμα οζίδια λεμφικού ιστού. Η συσσώρευση υλικού που συγκρατείται εντός των κρυπτών, μαζί με την ανάπτυξη των βακτηρίων και μυκήτων, σε συνδυασμό με τη χρόνια πυώδη αμυγδαλίτιδα δημιουργεί τις πέτρες.


Διάγνωση  λιθίασης αμυγδαλών

Η ακτινογραφία δείχνει μια ακτινοσκιερή μάζα που μπορεί να μπερδευτεί με ξένα σώματα, με εκτοπισμένα δόντια ή αιμοφόρα αγγεία. Η αξονική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει μη ειδικές αποτιτανωμένες ζώνες στη ζώνη των αμυγδαλών.


Θεραπεία λιθίασης αμυγδαλών

Μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να αφαιρέσουν τις πέτρες στις αμυγδαλές, χρησιμοποιώντας την άκρη της γλώσσας. 

Οι γαργάρες με ζεστό, αλμυρό νερό μπορεί να βοηθήσουν  στην αμυγδαλίτιδα από πέτρες αμυγδαλών. Οι γαργάρες κάθε πρωί και τα ανθρακούχα ποτά επιτρέπουν την διάλυση των λίθων.

Οι μεγαλύτερες πέτρες αμυγδαλών μπορεί να απαιτήσουν την απομάκρυνση με εκσκαφή. Μεγαλύτερες βλάβες μπορεί να απαιτούν τοπική εκτομή, αν και δεν συνιστάται.

Μια άλλη επιλογή είναι να μειωθεί η επιφάνεια (κρύπτες, ρωγμές, κλπ) των αμυγδαλών μέσω λέιζερ και τοπικής αναισθησίας Ένα λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα επιλεκτικά λειαίνει την επιφάνεια των αμυγδαλών. 

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να ενδείκνυται εάν η κακή αναπνοή λόγω της λιθίασης αμυγδαλών πέτρες παραμένει.

Η χρήση οδοντογλυφίδας, οι γαργάρες με ζεστό θαλασσινό νερό, και ακόμη και διάφορες εξειδικευμένες συσκευές για την απομάκρυνση των λίθων χρησιμοποιούνται.

Το στοματικό διάλυμα, το οδοντικό νήμα και το σωστό βούρτσισμα κάνουν πρόληψη. Για να  αφαιρέσετε τους λίθους, χρησιμοποιήστε μια καθαρή μπατονέτα και κάντε απαλό μασάζ.

Το 75% των ατόμων που εμφανίζουν κακοσμία του στόματος, έχουν μικρότερες ή μεγαλύτερες πέτρες στις αμυγδαλές.

Οι αμυγδαλές είναι δομές που μοιάζουν με αδένες στο πίσω μέρος του λαιμού σας. Υπάρχει μία σε κάθε πλευρά. Οι αμυγδαλές είναι κατασκευασμένες από ιστό που περιέχει λεμφοκύτταρα -κύτταρα στο σώμα σας που προλαμβάνουν και καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Πιστεύεται ότι οι αμυγδαλές παίζουν ένα ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και λειτουργούν, όπως τα “δίχτυα”, παγιδεύοντας τα εισερχόμενα βακτηρίδια και τα σωματίδια από ιούς που διέρχονται στο λαιμό σας.

Είναι απαραίτητες οι αμυγδαλές! Μην τις αφαιρείτε χωρίς λόγο.

Συμπερασματικά

Οι αμυγδαλές έχουν γωνίες και σχισμές, όπου τα βακτήρια και άλλα υλικά, συμπεριλαμβανομένων των νεκρών κυττάρων και της βλέννας, μπορεί να παγιδευτούν. Όταν συμβαίνει αυτό, τα υπολείμματα αυτά μπορεί να συμπυκνωθούν σε μια λευκή ουσία που εγκλωβίζεται στην αμυγδαλή.

Οι πέτρες στις αμυγδαλές σχηματίζονται όταν αυτή η παγιδευμένη ουσία σκληραίνει ή ασβεστοποιείται. Αυτό τείνει να συμβαίνει πιο συχνά σε άτομα που έχουν χρόνια φλεγμονή στις αμυγδαλές τους ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αμυγδαλίτιδας.

Διαβάστε, επίσης,

Κακοσμία του στόματος

Σιταρόχορτο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με την φραγκοσυκιά

Φαρυγγίτιδα

Τρόποι για να τονώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Λοιμώδης μονοπυρήνωση

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ