Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΟ σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής
Array

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη! Έχουν πολλές παρενέργειες!

 

 

 

 

Τα κλασσικά συμπτώματα του διαβήτη είναι συχνουρία, πολυουρία, νυκτουρία, ξηροστομία, πολυδιψία, αύξηση της όρεξης και συνεχής πείνα, θόλωση της όρασης, κόπωση, υπνηλία, απώλεια βάρους, ξαφνική και αθέμιτη, λοιμώξεις δέρματος, αργή επούλωση πληγών, μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις, ξηρότητα δέρματος, πονοκέφαλος, μουδιάσματα στα χέρια και στα πόδια, σεξουαλική δυσλειτουργία, κολπίτιδες σε γυναίκες

Αν έχετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα κάντε έλεγχο για διαβήτη…


Τι ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα εκτός από το φαγητό;

 

Το σάκχαρο στο αίμα  μεταφέρεται σε όλο το σώμα ως μέσο για να θρέψει τα κύτταρα και δώσει ενέργεια. Το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει φυσιολογικά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά σε ένα άτομο με  αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη, το σάκχαρο στο αίμα μπορεί να ανέβει ή να κατέβει σε επικίνδυνο σημείο.

Συνήθως, τα τρόφιμα που τρώμε διασπώνται και μετατρέπονται σε γλυκόζη έτσι ώστε να δώσουν ενέργεια. Μετά το γεύμα το σάκχαρο στο αίμα αυξάνει και το φαγητό που τρώμε καθορίζει το πόσο υψηλή θα είναι η τιμή και πόσο γρήγορα θα πέσει. Για παράδειγμα, αν τρώτε κάτι που περιέχει ζάχαρη, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια ξαφνική αύξηση του σακχάρου που ακολουθείται από μια μεγάλη πτώση. Αν τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα διατηρηθούν σε φυσιολογικά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα τρόφιμα που τρώτε είναι υπεύθυνα για τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, αλλά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που το απορυθμίζουν:

 • Τα φάρμακα, ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να συμβάλουν στη αιχμές του σακχάρου στο αίμα, όπως τα φάρμακα για το άσθμα, ορισμένα αντικαταθλιπτικά και κορτικοστεροειδή.
 • Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα. Όσοι κοιμούνται μόνο τέσσερις έως έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν πολύ μικρότερη ανοχή στη γλυκόζη, διότι ο ύπνος  μειώνει την κορτιζόλη που είναι η ορμόνη του στρες.
 • Η κακή στοματική υγιεινή και η ασθένεια των ούλων είναι μια επιπλοκή του διαβήτη. Οι λοιμώξεις που ξεκινούν από τα ούλα μπορούν να ταξιδεύουν μέσω του αίματος και ως μέσο άμυνας το σώμα θα αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα. Ακόμα κι αν δεν έχετε διαβήτη, η καλή υγιεινή του στόματος είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας.
 • Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη σωστή διαχείριση του διαβήτη, και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης για 24 ώρες. Ο αθλητισμός και η άσκηση ακόμα κι αν είναι μόνο 10 με 15 λεπτά την ημέρα βοηθούν στο διαβήτη. Να μετράτε τα επίπεδα σακχάρου σας, πριν και μετά την άσκηση και να μην παραλείπετε τα ενδιάμεσα γεύματα, γιατί υπάρχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας. Το σώμα αντιδρά στην σεξουαλική επαφή, όπως ακριβώς και στην άσκηση. Όπως το σάκχαρο πέφτει στη διάρκεια της άσκησης και μετά από αυτή, λόγω της αυξημένης ανάγκης σε ενέργεια (γλυκόζη) από τους μυς και τους ιστούς, έτσι γίνεται και κατά τη σεξουαλική επαφή. Γι’ αυτό πρέπει να εξετάζετε το σάκχαρό σας πριν από τη σεξουαλική επαφή, να τρώτε κάτι πριν και μετά την σεξουαλική πράξη και να αποφύγετε τις ακροβατικές σεξουαλικές στάσεις.

Η επιτυχημένη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη

Η επιτυχημένη διαχείριση του διαβήτη εξαρτάται από τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και τη σωματική δραστηριότητα.

Οι βασικοί κανόνες της διατροφής για άτομα με διαβήτη:

-Απαραίτητο είναι ένα κατάλληλα σχεδιασμένο διαιτολόγιο, ώστε με τον κανόνα ”μικρά και συχνά γεύματα κάθε 3 ώρες” να ελέγχεται ο διαβήτης.

-Πρέπει να γίνεται σωστός καταμερισμός υδατανθράκων σε όλα τα γεύματα.

-Απαιτείται υγιεινή διατροφή. 

-Η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη, η στέβια και η σουκραλόζη επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να απολαμβάνουν προϊόντα που παλαιότερα ήταν απαγορευτικά γι’ αυτούς.

-Η άσκηση θεωρείται απαραίτητη για τη σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος.

-Η παρακολούθηση του σακχάρου του αίματος καθημερινά βοηθάει τους διαβητικούς να κρατούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα χαμηλά, ώστε να μην εμφανίζεται γλυκόζη στα ούρα (≥ από 160 mg/dl σάκχαρο αίματος), γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του διαβήτη στην καρδιά, στα αγγεία, στα μάτια, στους νεφρούς και στο νευρικό σύστημα κ.α.

-Οι διαβητικοί πρέπει να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Η απώλεια βάρους σε παχύσαρκους μπορεί από μόνη της να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.


Οι κατηγορίες των φαρμάκων για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

 • Διγουανίδια

Η μετφορμίνη προκαλεί ενεργοποίηση AMP κινάσης και μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ. Δεν προκαλεί αύξηση βάρους, δεν προκαλεί εύκολα υπογλυκαιμία και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά νοσήματα. Όμως, προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και κοιλιακές κράμπες, γαλακτική οξέωση, έλλειψη βιταμίνης Β12 και αντενδείκνυνται σε χρόνια νεφρική νόσο, οξέωση, υποξία και αφυδάτωση.

 • Σουλφονυλουρίες 2ης γενεάς (Γλιβενκλαμίδη, Γλιπιζίδη, Γλικαζίδη, Γλιμεπιρίδη)

Προκαλούν αποκλεισμό καναλιών K-ATP στην πλασματική μεμβράνη των β-κυττάρων του παγκρέατος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση έκκρισης ινσουλίνης και τη μείωση του καρδιοαγγειακού κινδύνου. Όμως, προκαλούν υπογλυκαιμία, αύξηση βάρους, μικρή διάρκεια συντήρησης των γλυκαιμικών στόχων και αμβλύνουν την ισχαιμική προετοιμασία του μυοκαρδίου.

 • Μεγλιτινίδες ή γλινίδες (Ρεπαγλινίδη, Νατεγλιδίνη)

Προκαλούν αποκλεισμό καναλιών K-ATP στην πλασματική μεμβράνη των β-κυττάρων του παγκρέατος και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση έκκρισης ινσουλίνης. Μειώνουν τον κίνδυνο της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και υπάρχει ευελιξία στη δοσολογία. Όμως, προκαλούν υπογλυκαιμία, αύξηση βάρους, και αμβλύνουν την ισχαιμική προετοιμασία του μυοκαρδίου και απαιτούν συχνή δοσολογία.

 • Θειαζολιδινενδιόνες ή γλιταζόνες (Πιογλιταζόνη, Ροσιγλιταζόνη)

Προκαλούν ενεργοποίηση του μεταγραφικού παράγοντα PPAR-γ και έτσι αυξάνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη. Δεν προκαλούν υπογλυκαιμία, προκαλούν αύξηση της HDL-C, έχουν μεγάλη διάρκεια διατήρησης των γλυκαιμικών στόχων, προκαλούν μείωση των τριγλυκεριδίων, ιδίως η πιογλιταζόνη και μείωση των καρδιοαγγειακών συμβαμάτων, ιδίως η πιογλιταζόνη. Όμως, προκαλούν αύξηση βάρους, οίδημα, αύξηση βάρους, καρδιακή ανεπάρκεια, κατάγματα, αύξηση LDL-C, ιδίως η ροσιγλιταζόνη, αύξηση εμφράγματος μυοκαρδίου, ιδίως η ροσιγλιταζόνη και αύξηση του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, ιδίως η πιογλιταζόνη.

 • Αναστολείς α-γλυκοσιδάσης (Ακαρβόζη, Μιγλιτόλη, Βογλιβόζη)

Αναστέλλουν την εντερική α-γλυκοσιδάση και επιβραδύνουν την εντερική απορρόφηση υδατανθράκων. Δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες, προκαλούν μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και μείωση των καρδιοαγγειακών συμβαμάτων. Όμως, έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, όπως μετεωρισμό και διάρροια και απαιτούν συχνή δοσολογία.

 • Αναστολείς DPPP-4 (Βιλνταγλυπτίνη, Σαξαγλιπτίνη, Λιναγλυπτίνη, Αλογλυπτίνη)

Αναστέλλουν την ενεργότητα του DPP-4, αυξάνοντας τη συγκέντρωση ενεργών ινκρετίνων (GLP-1, GIP) κι έτσι προκαλούν αύξηση της έκκρισης ινσουλίνης που είναι γλυκοεξαρτώμενη και μειώνουν την έκκριση γλυκαγόνης που είναι  γλυκοεξαρτώμενη. Δεν προκαλούν υπογλυκαιμίες και έχουν καλή ανοχή. Όμως, έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c), προκαλούν κνίδωση και αγγειοοίδημα και παγκρεατίτιδα.

 • Δευσμευτικά χολικών αλάτων (Κολεσεβελάμη)

Δεσμεύουν τα χολικά οξέα στην εντερική οδό, αυξάνοντας την παραγωγή ηπατοχολικών οξέων και ενεργοποίηση του υποδοχέα (FXR) στο ήπαρ, προκαλούν μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ και αύξηση των επιπέδων ινκρετίνης. Δεν προκαλούν υπογλυκαιμία και μειώνονται τα επίπεδα LDL-C. Όμως, έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και προκαλούν δυσκοιλιότητα, αύξηση τριγλυκεριδίων, μείωση της απορρόφησης των φαρμάκων.

 • Ανταγωνιστές ντοπαμίνης 2 (Βρωμοκρυπτίνη ταχείας αποδεύσμευσης). 

Προκαλούν ενεργοποίηση ντοπαμινεργικών υποδοχέων και γίνεται υποθαλαμική ρύθμιση μεταβολισμού και αύξηση ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Δεν προκαλούν υπογλυκαιμία και μειώνουν τα καρδιοαγγειακά συμβάντα. Όμως, έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, προκαλούν ζάλη και συγκοπή, κόπωση και ρινίτιδα.

 • Ανταγωνιστές GLP-1 υποδοχέων (Εξενατίδη, Εξενατίδη βραδείας αποδέσμευσης, Λιραγλουτίδη)

Προκαλείται ενεργοποίηση GLP-1 υποδοχέα και μείωση έκκρισης γλυκαγόνης, επιβραδύνει τη γαστρική κένωση και προκαλεί αύξηση του κορεσμού. Προκαλεί μείωση της μεταγευματικής υπεργλυκαιμίας και μείωση του βάρους. Όμως, έχει μέτρια αποτελεσματικότητα στην γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και έμετος, υπογλυκαιμία, εκτός αν η δόση ινσουλίνης μειωθεί ταυτόχρονα, είναι ενέσιμο κι απαιτεί συχνή δοσολογία. Η λιραγλουτίδη κατηγορείται για μυελοειδή καρκονο θυρεοειδούς, παγκρεατίτιδα και καρκίνο του παγκρέατος.

 • Ινσουλίνη (Human NPH, Human Regular, Lispro, Aspart, Glulisine, Glargine, Detemir, Premixed

Προκαλεί ενεργοποίηση υποδοχέων ινσουλίνης, αύξηση διάθεσης γλυκόζης και μείωση της παραγωγής γλυκόζης στο ήπαρ. Ευρεία αποτελεσματικότητα και μείωση καρδιοαγγειακού κινδύνου. Όμως, προκαλεί υπογλυκαιμία, αύξηση βάρους και έχει μιτογόνο δράση και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, είναι ενέσιμο και χρειάζεται εκπαίδευση και είναι κοινωνικό ”στίγμα”.


Σταματήστε να παίρνετε χημικά φάρμακα για το σακχαρώδη διαβήτη! Έχουν πολλές παρενέργειες!

Ποια συμπληρώματα διατροφής πρέπει να παίρνουν οι διαβητικοί;

Τα συμπληρώματα διατροφής για τους διαβητικούς πρέπει να επηρεάζουν θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποτρέπουν τη δημιουργία επιπλοκών στο νευρικό σύστημα, κατά τη διάρκεια του διαβήτη.

Αυτά τα συμπληρώματα πρέπει να τα παίρνουν όχι μόνο όσοι έχουν διαβήτη, αλλά και όσοι έχουν μειωμένη ανοχή γλυκόζης.

Επίσης, πρέπει να τα παίρνουν οι παχύσαρκοι για να μειώσουν το βάρος τους.

Ο διαβήτης είναι πολύ συχνή ασθένεια, που επιδεινώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Οι επιπλοκές του διαβήτη είναι οφθαλμολογικά προβλήματα, όπως παθήσεις της ωχράς, προβλήματα στα νεφρά, όπως νεφροπάθεια ή προβλήματα στα νεύρα, όπως διαβητική νευροπάθεια.

Η διαβητική νευροπάθεια αρχίζει μετά από πολλά χρόνια και οι νευρικές ίνες των αισθήσεων της αφής και του πόνου, κυρίως στα κάτω άκρα, αλλά και στα άνω υφίστανται βλάβη. Έτσι, υπάρχει μείωση της ευαισθησίας του δέρματος στα εξωτερικά ερεθίσματα, ένα αίσθημα ανησυχίας, πόνος και μούδιασμα στα πόδια. Η απώλεια της δυνατότητας να γίνει αισθητός ο πόνος είναι επικίνδυνη, γιατί σε παραμελημένο τραύμα, μπορεί να συμβεί σοβαρή βλάβη στα κάτω άκρα.

Οι ιδιότητες που πρέπει να έχουν τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου:

-Να βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

-Να βοηθούν στους πόνους, το αίσθημα ανησυχίας και το μούδιασμα στα πόδια, που είναι σημεία επιπλοκών του διαβήτη

-Να βοηθούν στην αύξηση της δράσης της ινσουλίνης και στην χρήση της γλυκόζης από τα κύτταρα

-Να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα

-Να δρουν σαν αντιοξειδωτικά, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες και να προστατεύουν το νευρικό σύστημα


Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής που είναι κατάλληλα για τους διαβητικούς είναι αυτά που περιέχουν βιταμίνη C, καρνοσίνη, χρώμιο, βανάδιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σελήνιο, άλφα λιποϊκό οξύ, ω-3 λιπαρά οξέα και εκχυλίσματα κανέλας. 

•           Άλφα λιποϊκό οξύ: Προστατεύει τους ιστούς από τη βλάβη του οξειδωτικού stress κι έτσι γίνεται πρόληψη της δημιουργίας επιπλοκών και κυρίως, της διαβητικής νευροπάθειας. Το άλφα λιποϊκό οξύ μπορεί να ταξινομηθεί μαζί με τις βιταμίνη C και την βιταμίνη Ε, ως πρώτης γραμμής άμυνα έναντι των ελευθέρων ριζών. Δρα ως συνένζυμο στον κύκλο του Krebs και στην παραγωγή της κυτταρικής ενέργειας. Το άλφα λιποϊκό οξύ χρησιμοποιείται για την θεραπεία της περιφερικής νευροπάθειας, που είναι μία συνήθης επιπλοκή του διαβήτη. Επιταχύνει την αφαίρεση της γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος, εν μέρει ενισχύοντας την λειτουργία της ινσουλίνης, και μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μία υποκείμενη αιτία για πολλές περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου και παχυσαρκίας. Επίσης, το άλφα λιποϊκό οξύ ενισχύει την απορρόφηση των συστατικών της διατροφής, της μετατροπής τους στα κύτταρα και στους ιστούς σε χρησιμοποιούμενη μορφή και συνεργάζεται με τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά στα λιπώδη και υδαρή μέρη της μεμβράνης του κυττάρου. Η διαβητική νευροπάθεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Οφείλεται στην οξείδωση από τη δράση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Ο μηχανισμός που είναι υπεύθυνος στη διαβητική νευροπάθεια είναι η ενδογενής αλληλεπίδραση φυσικών ουσιών του οργανισμού (πολυόλη, σορβιτόλη, μυο-ινοσιτόλη) στα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η αλληλεπίδραση αυτή οδηγεί στην κακή λειτουργία των μιτοχονδρίων των κυττάρων και στη συσσώρευση ελεύθερων ριζών οξυγόνου στα κύτταρα. Η οξείδωση των κυττάρων του νευρικού συστήματος καταλήγει σε οξειδωτικό stress των νεύρων. Η οξείδωση, εάν δεν αντιμετωπιστεί και γίνει χρόνια, αναφέρεται ως διαβητική νευροπάθεια, που ουσιαστικά είναι μια σοβαρή επιπλοκή του σακχαρώδους διαβήτη. Το άλφα λιποϊκό οξύ είναι η θεμέλια ενδογενής αντιοξειδωτική ουσία η οποία βελτιώνει τη λειτουργία των κυττάρων, μειώνει την οξείδωση και εμποδίζει το οξειδωτικό stress, αποτρέποντας τα πολύ ενοχλητικά συμπτώματα της διαβητικής νευροπάθειας. Σημαντικότερο όλων είναι η προφύλαξη που προσφέρει σε όλους τους διαβητικούς ώστε να αποφύγουν τις δυσάρεστες επιπλοκές της διαβητικής νευροπάθειας. 

•             Βιταμίνη C

Έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου και στην διατήρηση της ακεραιότητας και της λειτουργικότητας των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των ιστών του σώματος. Θεωρείται ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό που παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη είναι 62 % χαμηλότερες για τα άτομα που έχουν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα σε σύγκριση με εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτής της βιταμίνης. 

•          Βανάδιο

Το βανάδιο είναι ένα μη απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο. Περιέχεται σε τροφές όπως τα μανιτάρια, το σπανάκι, ο μαϊντανός, τα οστρακοειδή. Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης μεταγευματικά και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Το βανάδιο υπό την μορφή βαναδικών ιόντων καταστέλλει την αντλία νατρίου στα κύτταρα. In vitro τα βαναδυλικά ιόντα μπορούν να μιμηθούν την επίδραση της ινσουλίνης πάνω στην οξείδωση της γλυκόζης από τα κύτταρα. 

•             Ασβέστιο και μαγνήσιο

Το μαγνήσιο κατέχει σημαντικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Η υπομαγνησιαιμία είναι πολύ συχνή στα άτομα με διαβήτη. Πολλά από τα ένζυμα που συμμετέχουν στο μεταβολισμό της γλυκόζης χρειάζονται το μαγνήσιο ως συμπαράγοντα, οπότε η έλλειψη αυτού μπορεί να επηρεάσει την όλη διαδικασία. Η πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται αντίστροφα με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 με έναν δοσο-εξαρτώμενο τρόπο, και η υποκατάσταση του μαγνησίου από το στόμα βελτιώνει την ινσουλινοευαισθησία και τον μεταβολικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη. Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου απαντώνται συχνά και σε άτομα με διαβήτη τύπου 1. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 με χαμηλά επίπεδα μαγνησίου είναι περισσότερο επιρρεπή σε αμφιβληστροειδοπάθεια και νευροπάθεια λόγω του διαβήτη. Τονίζεται ότι οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να ελέγχουν τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο τα επίπεδα μαγνησίου τους καθώς με τον καιρό τείνουν να μειώνονται. Ακόμη ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται συχνά από άτομα με διαβήτη μπορεί να επηρεάσουν το μαγνήσιο ορού. Τέτοια είναι τα διουρητικά, για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις, όπως οι θειαζίδες και τα διουρητικά της αγκύλης. Αποτελούν τη συχνότερη αιτία υπομαγνησιαιμίας σε ασθενείς με διαβήτη (50% των ασθενών με χρόνια χρήση φουροσεμίδης έχει χαμηλά επίπεδα μαγνησίου). Στο σώμα μας υπάρχει ένα κανάλι μαγνησίου που βοηθά στη διατήρηση του μαγνησίου. Τα φάρμακα αυτά επηρεάζουν την απορρόφηση του μαγνησίου, αυξάνοντας τις απώλειες στα ούρα. Οι θειαζίδες μπορεί επίσης να συμβάλουν στην υπεργλυκαιμία. Ωστόσο, είναι διαθέσιμα και διουρητικά τα οποία «συντηρούν» το μαγνήσιο (σπειρονολακτόνη και αμιλορίδη). Οι σουλφονυλουρίες, επίσης, που είναι φάρμακα που διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης σε ασθενείς που παίρνουν μαγνήσιο ή αντιόξινα που περιέχουν υδροξείδιο του μαγνησίου, ταυτόχρονα με τη λήψη σουλφονυλουρίας, αυξάνεται η απορρόφηση του φαρμάκου, με αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες για υπογλυκαιμία. Τέλος, οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, για την υψηλή αρτηριακή πίεση π.χ. νιφεδιπίνη, αμλοδιπίνη, φελοδιπίνη κλπ, δρουν μειώνοντας την είσοδο ασβεστίου στα κύτταρα. Το μαγνήσιο μπορεί να δράσει με τον ίδιο τρόπο. Λαμβάνοντας μαγνήσιο με αυτά τα φάρμακα μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο του μεταβολικού συνδρόμου, όπως και να μειώσουν την αυξημένη πίεση του αίματος, το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα, το υπερβολικό σωματικό λίπος γύρω από τη μέση και την υψηλή χοληστερόλη. Οι γυναίκες που λαμβάνουν μαγνήσιο (310 έως -320 mg ανά ημέρα) και ασβέστιο (1000- -1200 mg ανά ημέρα)  έχουν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου. Στους άνδρες απαιτούνται 386 mg μαγνησίου και πάνω από 1224 mg ανά ημέρα ασβεστίου για να μειωθεί ο κίνδυνος του μεταβολικού συνδρόμου. 80 τοις εκατό του πληθυσμού έχει έλλειψη ασβεστίου και μαγνησίου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ο συνδυασμός της κοιλιακής παχυσαρκίας, της δυσανεξίας στη γλυκόζη, της υπέρτασης και δυσλιπιδαιμίας που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο, ορισμένες μορφές καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. Οι Eυρωπαίοι άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο τείνουν να έχουν περίμετρο μέσης από 94 εκατοστά και οι γυναίκες πάνω από 80 εκατοστά.

 • Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό, που θεωρείται ότι έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Υψηλά επίπεδα σεληνίου έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης αρκετών μορφών καρκίνου. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα υψηλά επίπεδα σεληνίου στον οργανισμό μπορεί να σχετίζονται με κατά 25% περίπου μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 3600 γυναίκες και 3500 άνδρες. Κατά την περίοδο συλλογής των αρχικών στοιχείων (1982-1987) κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε σακχαρώδη διαβήτη και σε όλους μετρήθηκαν τα επίπεδα σεληνίου στους όνυχες των δακτύλων των κάτω άκρων. Στο τέλος της μελέτης (2008), 780 άτομα είχαν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Τα υψηλότερα επίπεδα σεληνίου στα νύχια σχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, ενώ η αρνητική συσχέτιση μεταξύ επιπέδων σεληνίου στον οργανισμό και κινδύνου εμφάνισης διαβήτη φάνηκε να είναι γραμμική. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Diabetes Care. O ρόλος του συμπληρώματος σεληνίου είναι να εξισορροπεί τις ενζυμικές ενεργότητες της γλυκόζης-6-φωσφατάσης, της γαλακτική αφυδρογονάσης και τη φωσφορυλάσης γλυκογόνου, καθώς και να αποκαθιστά τα επίπεδα γλυκογόνου εντός των φυσιολογικών ορίων που τροποποιούνται κατά τη διάρκεια του διαβήτη. Το σελήνιο έχει το ρόλο της ινσουλίνης κατά τη διάρκεια του διαβήτη και ομαλοποιεί τις μεταβολές των δραστηριοτήτων των ενζύμων που μεταβολίζουν τη γλυκόζη και επίσης βελτιώνει την πρόσληψη γλυκόζης και τον μεταβολισμό της από το ήπαρ.

•           Χρώμιο

 Το χρώμιο βοηθά στη βελτίωση του ελέγχου των λιπιδίων και της γλυκόζης και αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιδιαβητικών φαρμάκων, όταν αυτά είναι απαραίτητο να λαμβάνονται. Οι διαβητικοί έχουν πάντα μειωμένα επίπεδα χρωμίου στο αίμα και πρέπει να το παίρνουν συμπληρωματικά. Η διαβητική νευροπάθεια είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που παρουσιάζεται σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Το χρώμιο, πιστεύεται ότι δουλεύει παράλληλα με την ινσουλίνη για να προάγει την πρόσληψη της γλυκόζης από τα κύτταρα. Η βιολογική σημασία του χρωμίου ήρθε στο φως στα τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ανακαλύφθηκε ότι η μαγιά της μπύρας μπορεί να αποτρέψει τη, σχετιζόμενη με την ηλικία, μείωση της ικανότητας διατήρησης φυσιολογικών επίπεδων γλυκόζης στο αίμα ποντικιών. H μαγιά του χρωμίου είναι μια εξαιρετική βιοδιαθέσιμη πηγή χρωμίου, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηρίξει την υγιή ανοχή γλυκόζης και βοηθά στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το Χρώμιο εμπλέκεται τόσο στην ρύθμιση του σακχάρου όσο και στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Η έλλειψη του χρωμίου προκαλεί διαταραχή στην ανοχή της γλυκόζης, απώλεια βάρους και νευροπάθειες. Η σύνδεση του μορίου της ινσουλίνης με τον υποδοχέα της στη κυτταρική μεμβράνη, γίνεται μέσω ενός τρισθενούς οργανικού συμπλέγματος, μέρος του οποίου είναι το χρώμιο.

•             Μαγγάνιο

Το μαγγάνιο, όπως και το χρώμιο εμπλέκεται στην απορρόφηση της γλυκόζης. Το μαγγάνιο είναι απαραίτητο συμπλήρωμα στα άτομα που πάσχουν από διαταραχή σακχάρου, κυρίως γιατί κρατά απομακρυσμένο το ενδεχόμενο υπογλυκαιμικών κρίσεων. Ανεπάρκεια μαγγανίου, εμφανίζουν μερικές φορές οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, σχιζοφρένεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και αρτηριοσκλήρυνση.

•             Πικρό πεπόνι – Momordica charantia ext

Το εκχύλισμα του πικρού πεπονιού χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες από τους παραδοσιακούς θεραπευτές στην Κίνα και στην Ινδία ως μια φυσική θεραπεία για το διαβήτη. Θεωρείται ότι βελτιώνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων στο σώμα. Η δραστική του ουσία, η charantin-σαρατίνη, είναι ιδανική για την μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ικανή από μόνη της να δημιουργήσει υπογλυκαιμική κίνηση και τάση. Η ουσία αυτή αποτελείται από φυσικά στεροειδή τα οποία μιμούνται την δράση της ινσουλίνης μέσα στο σώμα. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο περιοδικό Carcinogenesis, δείχνει ότι ο χυμός του πικρού πεπονιού περιορίζει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων του παγκρέατος να μεταβολίσουν τη γλυκόζη, με αποτέλεσμα τη μείωση της πηγής ενέργειας των κυττάρων και τελικά την εξόντωσή τους. Τα ενεργά συστατικά του είναι η σαρατίνη, η βισίνη και το πολυπεπτίδιο-π. Οι μηχανισμοί δράσης περιλαμβάνουν μια αύξηση στην έκκριση ινσουλίνης, την χρησιμοποίηση της γλυκόζης από τους ιστούς, την οξείδωση της γλυκόζης και την μείωση της γλυκονεογέννεσης που γίνεται στο ήπαρ. Είναι βέβαιο, ότι το φυτό Momordica charantia, έχει θετική δράση στον γλυκαιμικό έλεγχο.

•             Κανέλα – Cinnamomum zeylanicum

Η θεραπευτική ιδιότητα της κανέλας είναι ότι μπορεί να μειώσει τη γλυκόζη του αίματος, τα τριγλυκερίδια και την LDL- χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Το εκχύλισμα κανέλας υποστηρίζει την απορρόφηση γλυκόζης μέσα στα κύτταρα κι έτσι βοηθά να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης και λιπιδίων στο αίμα. Η ενεργός ουσία στην κανέλα, η ουσία MHCP που ανήκει στις πολυφαινόλες μιμείται την ινσουλίνη, ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταπολεμά τις κρίσεις βουλιμίας. Επίσης, η κανέλα βρέθηκε ότι μπορεί να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που είναι βλαβερές για το DNA, που είναι χημικές ενώσεις οι οποίες παράγονται κατά το φυσιολογικό μεταβολισμό και είναι αυξημένες στους διαβητικούς. Η κανέλα ενδείκνυται και σε καταστάσεις τυμπανισμού και σε δυσπεψία, κολικούς και μετεωρισμό, αλλά και σε ναυτία. Η κανέλα καλύτερα να μην είναι είναι σε σκόνη, αλλά σε δυναμοποιημένο εκχύλισμα βιολογικής κανέλας (μη ακτινοβολημένης).

•              Ιερός Βασιλικός – TULSI

Τα φύλλα του “ιερού βασιλικού” ρυθμίζουν τόσο τα επίπεδα του σακχάρου όσο και των λιπιδίων στο αίμα και είναι αποτελεσματικά στην θεραπεία του διαβήτη. Σύμφωνα με κλινική μελέτη  η μέτρια λήψη του βοτάνου αυτού μπορεί να συντελέσει σε μία μείωση έως και 20 τοις εκατό στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Επίσης, ο ιερός βασιλικός έχει θετική επίδραση στα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης νηστείας. Ο ιερός βασιλικός ενισχύει τη λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος και διευκολύνει την έκκριση ινσουλίνης.

•              Μύρτιλλα-ΒΙLBERRY 

Το μύρτιλλο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά στα φρούτα και τα φύλλα του, τις ανθοκυανίνες, που βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών στα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Το μύρτιλλο μπορεί να μειώσει και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Τα μύρτιλλα περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό, τη μυρτιλλίνη, η οποία έχει παρόμοια δράση με την ινσουλίνη, βοηθώντας να μειωθεί η γλυκόζη. Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητα γλυκοζοειδών και ιδιαίτερα νεομυρτυλίνης, είναι ένα ευεργετικό ρόφημα, που βοηθά στην αντιμετώπιση του προβλήματος της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, καθώς και σε προβλήματα που συνδέονται με τα νεφρά, τη χοληδόχο κύστη και το πάγκρεας.

Παραγγείλετε την καλύτερη φόρμουλα για τη ρύθμιση σακχάρου

GLUCOPROTECTIVE 90caps

•              Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα από ιχθυέλαιο

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα όταν είναι μοριακής απόσταξης για να γίνει ο διαχωρισμός από τα επιβαρυντικά συστατικά, όπως βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα,  όταν είναι υψηλής δραστικότητας, υψηλής συγκέντρωσης, όταν έχουν καθαρότητα φαρμακευτικού βαθμού και είναι από ψάρια μικρά ανοιχτής θάλασσας, χωρίς εξάνια, δηλαδή αλκάνια, άκυκλους κορεσμένους υδρογονάνθρακες, που έχουν τοξικότητα νευροπαθητική, όταν είναι χωρίς PCB’S Polychlorinated biphenyls ή αλλιώς πολυχλωριωμένα διφαινύλια που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό όπου ζουν τα ψάρια, γλουτένη και βαρέα μέταλλα είναι πολύ καλά συμπληρώματα διατροφής για τον διαβήτη, αλλά και την υψηλή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, αλλά και για την κατάθλιψη, και προστατεύουν από την αθηροσκλήρωση και διατηρούν τις αρτηρίες ελαστικές. Τα Ω-3 λιπαρά τα βρίσκουμε, κυρίως, στο ψάρι, αλλά και στα φύκια, γαρίδες, κάποια φυτά και σπόρους. Τα Ω-3 συγκαταλέγονται στα πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά. Η σημαντική διαφορά μεταξύ των φυτικής προέλευσης Ω3 και των ιχθυελαίων είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας σε χαμηλό ρυθμό μετατροπής (ΕΡΑ 0.2-8% και DHA 0.05%.). Τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνουν τη σύνθεση λιποπρωτεινών πολύ χαμηλής πυκνότητας VLDL από το συκώτι, και συμβάλλουν στη γρήγορη απομάκρυνσή τους από το αίμα, μειώνουν το βαθμό πηκτικότητας του αίματος και αποτρέπουν την δημιουργία θρόμβων. Τα ω-3 εμπλέκονται άμεσα στη σύνθεση των καλών εικοσανοειδών, σε αντίθεση με τα ω-6 που εμπλέκονται στη σύνθεση των κακών. Τα εικοσανοειδή είναι από τις πιο ισχυρές ορμόνες και συντίθενται απ’ όλα τα κύτταρα του σώματος. Δρουν σαν μεσολαβητές και εκκρίνονται για να ελέγχουν το εξωτερικό περιβάλλον και να ενημερώνουν το κύτταρο για το τι συμβαίνει σε αυτό. Επίσης, ρυθμίζουν τη γλυκόζη στο αίμα και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό. Η ανεπάρκεια των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων επιφέρει διάφορα συμπτώματα όπως κόπωση, κακή μνήμη, ξηρό δέρμα, προβλήματα στην καρδιά, κατάθλιψη και κακή κυκλοφορία του αίματος.

•             Καρνοσίνη

Η καρνοσίνη είναι ένα διπεπτίδιο που αποτελείται από τα αμινοξέα L-histidine και beta-alanine. Σε φυσιολογικές καταστάσεις βρίσκεται στους μύες, στον εγκέφαλο και σε πολλούς ιστούς του σώματος σε μεγάλη συγκέντρωση. Καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα καρνοσίνης στον οργανισμό μας αρχίζουν να φθίνουν, καθιστώντας αναγκαία την αναπλήρωσή τους. Είναι ένα 100% φυσικό αντιοξειδωτικό με πολυάριθμους βιολογικούς ρόλους. Η καρνοσίνη είναι πολύ καλή για τους διαβητικούς, καθώς μειώνει τον κίνδυνο βλάβης στα νεφρά. Η καρνοσίνη έχει την αξιοσημείωτη ικανότητα να αναζωογονεί τα κύτταρα που προσεγγίζουν τη γήρανση (φτάνοντας στο όριο των κυτταρικών τους διαιρέσεων) αποκαθιστώντας την κανονική εμφάνιση και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους. Οι διαβητικοί, παρουσιάζουν αυξημένη ποσότητα ΑGE Glucose, Advanced Glycation End Products προϊόντων, μιας που τα AGE αναπτύσσονται κατά τις περιόδους υπεργλυκαιμίας. Τα ΑGE έχουν ενοχοποιηθεί για μια πλειάδα ασθενειών όπως οι χρόνιες φλεγμονώδεις νόσοι, όπως αρθρίτιδα, αθηροσκλήρωση, νεφροπάθειες καθώς και έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η γλυκοζυλίωση έχει σαν αποτέλεσμα την μετατροπή πρωτεϊνών και σακχάρων σε δομές μη εκμεταλλεύσιμες από το σώμα, το οποίο τελικά υποσιτίζεται και γερνά, και  την άνοδο του σακχάρου στο αίμα (διαβήτης). Η καρνοσίνη είναι χρήσιμη σε σχηματισμό τελικών προϊόντων προχωρημένης γλύκανσης (AGEs), στη συσσώρευση κατεστραμμένων πρωτεϊνών, σε καρδιαγγειακές καταστάσεις, για το διαβήτη και τις επιπλοκές του και έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριελιά

Λούπινα

Δεν παίζει ρόλο μόνο το φαγητό στην απορρύθμιση του σακχάρου

Συμβουλές για διαβητικούς που κάνουν συχνά ταξίδια

Οι διαβητικοί παθαίνουν υπογλυκαιμία μετά το σεξ

Επιθέματα ινσουλίνης

Πότε να κάνετε έλεγχο για διαβήτη

Αυτοκόλλητο για τη μέτρηση σακχάρου στο αίμα

Η καλύτερη αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας στο διαβήτη

Το σιρόπι από σφένδαμο είναι φάρμακο

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά είναι καλύτερα για την πρόληψη του διαβήτη

Χρήσιμα αφεψήματα για τους διαβητικούς

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί

Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη

Οι καλύτεροι μετρητές σακχάρου

Αναλώσιμα Διαβήτη

Μεταυπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία

Πρόληψη υπογλυκαιμίας

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Η νέα ινσουλίνη

Ταινίες εξέτασης ούρων

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τους διαβητικούς

Χειρουργική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τι είναι η καμπύλη σαχκάρου

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Μεταβολικό σύνδρομο

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Διαβητικό πόδι

Διαιτολόγιο για διαβητικούς

Λιραγλουτίδη

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Μετφορμίνη

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Το Actos αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο ουροδόχου κύστεως

Το πικρό πεπόνι κάνει καλό στην υγεία

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις χρόνιες ασθένειες

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Ρύζι κόκκινης μαγιάς για τη χοληστερίνη

Συμπληρώματα διατροφής για διαβητικούς

Συμπληρώματα διατροφής για ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου

Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Λιραγλουτίδη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο βενζόη

Αιθέριο έλαιο βενζόη. Τα οφέλη από το αιθέριο έλαιο βενζόης ή μοσχολίβανου στην υγεία και οι εφαρμογές της στην ιατρική Αιθέριο έλαιο βενζόη ή μοσχολίβανο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ