Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΌτι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Η βουλωμένη μύτη είναι συνηθισμένο πρόβλημα για όλους

Η βουλωμένη μύτη, συνήθως, σημαίνει ρινική συμφόρηση ή απόφραξη που δημιουργεί δυσκολία στην αναπνοή! Άλλες αιτίες της ρινικής απόφραξης είναι οι πολύποδες της μύτης, οι όγκοι, οι διογκωμένοι λεμφαδένες, αλλά και τα ξένα αντικείμενα στη μύτη.

Οι αιτίες απόφραξης και ρινικής συμφόρησης:

  • Το κοινό κρυολόγημα
  • Οι δυσμορφίες της μύτης και του ρινικού διαφράγματος που είναι ο χόνδρος και το οστό που χωρίζει τη μύτη σε 2 κοιλότητες. Οι δυσμορφίες αυτές προέρχονται, συνήθως, από τραυματισμό. που έχει προκληθεί και χρόνια πριν, ακόμη και στην παιδική ηλικία. Έτσι το ρινικό διάφραγμα παρεκκλίνει και προκαλεί ρινορραγίες και συχνές ιγμορίτιδες. Οι δυσμορφίες του ρινικού διαφράγματος μπορούν να διορθωθούν με πλαστική, με την οποία ευθυγραμμίζεται το ρινικό διάφραγμα.
  • Οι αλλεργίες προκαλούν αλλεργική ρινίτιδα που είναι η φλεγμονή της μύτης με καταρροή, ακόμη και την άνοιξη και το καλοκαίρι. Η φλεγμονή αυτή προκαλείται από αλλεργία σε ξένες ουσίες, όπως η μούχλα, η γύρη, η σκόνη, τα αρώματα, αλλά και διάφορα φυτά.
  • Η αγγειοκινητική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή με εξάρσεις και υφέσεις και προκαλείται από τα κλιματιστικά και την άσκηση.

 


Πρόληψη για να μην βουλώνει η μύτη σας

  • Να φυσάτε συχνά τη μύτη σας και να την καθαρίζετε.
  • Να κάνετε εισπνοές με ατμούς για να αραιώνουν οι βλέννες και να καθαρίζουν τα ιγμόρεια.
  • Να πίνετε πολύ νερό για να παραμένουν αραιές οι βλέννες.
  • Να κάνετε μπάνιο με ζεστό νερό για να δημιουργούνται πολλοί ατμοί στο μπάνιο σας ή να αφήνετε το καυτό νερό να ρέει για να δημιουργούνται ατμοί.
  • Να χρησιμοποιείτε ρινικά σπρέι ή σταγόνες για 5 ημέρες ή να παίρνετε αποσυμφορητικά από το στόμα.
  • Το αλατόνερο είναι πολύ καλή λύση, όπως και το θαλασσινό νερό.
  • Αν η μύτη σας δεν ξεβουλώσει ή αν έχετε αλλεργία μπορεί να απαιτηθούν αντισταμινικά και αντιφλεγμονώδη από το στόμα ή με εισπνοές.
  • Δυστυχώς η συχνή χρήση των αποσυμφορητικών σπρέι, σταγόνων ή φαρμάκων από το στόμα μπορεί να προκαλέσει εθισμό και να απαιτείται πιο συχνή χρήση τους για να είναι ξεβουλωμένη η μύτη σας. Αν τα σπρέι σας έχουν γίνει συνήθεια ή σας έχουν προκαλέσει ερεθισμό ή κάψιμο ή χρόνια φλεγμονή κόψτε τα και πάρτε αποσυμφορητικά μόνο από το στόμα. Καλό είναι όταν χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά σπρέι ή σταγόνες να τα παίρνετε για το πολύ 5 ημέρες. Το αλατόνερο είναι πιο ασφαλής λύση, όπως και το θαλασσινό νερό.

Προτιμήστε τους φυσικούς τρόπους αποσυμφόρησης της μύτης.

Διαβάστε, επίσης,

Εάν η μύτη σας είναι συνέχεια βουλωμένη

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Το καλύτερο κόλπο για να ξεβουλώσετε τη μύτη σας

Σιταρόχορτο

Το καλοκαίρι η μύτη σας είναι βουλωμένη;

Αν έχετε στραβό ρινικό διάφραγμα

Φυσικοί τρόποι αποσυμφόρησης της μύτης

Κρεατάκια

Εντυπωσιακές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος

Είναι η μύτη σας μπουκωμένη;

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ