Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤα νέα υγιεινά σφραγίσματα δοντιών

Τα νέα υγιεινά σφραγίσματα δοντιών

Βιοδραστικό Γυαλί – Το μέλλον στα σφραγίσματα των δοντιών

 

Ο υδράργυρος στα σφραγίσματα, είναι γνωστό ότι προκαλεί τοξικότητα, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους οδοντιάτρους.

Ειδικές σύνθετες ρητίνες χρησιμοποιούνται σήμερα από πολλούς οδοντιάτρους που είναι ασφαλέστερες.

Όμως, το βιοδραστικό γυαλί είναι όχι μόνο το ασφαλέστερο, αλλά παρέχει στα δόντια και ορισμένα από τα μέταλλα που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν αυτά που χάθηκαν με τη φθορά των δοντιών.

Η βιοδραστική ύαλος είναι ένα  βιοϋλικό με αντιδραστική επιφάνεια και χρησιμοποιείται εκτενώς στα υλικά εμφυτευμάτων στο ανθρώπινο σώμα για την επισκευή και την αντικατάσταση νοσούντων ή κατεστραμμένων οστών.

Την παράταση της ζωής των σφραγισμάτων υπόσχονται τα υβρίδια των πολυμερών του βιοδραστικού γυαλιού που έχουν τη δυνατότητα να είναι σκληρά, και να κάνουν συγκλίνουσα αποδόμηση των βιοδραστικών ανοργάνων και των πολυμερών συστατικών τους.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Dental Materials, και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Το βιοδραστικό γυαλί, είναι ένα είδος θρυμματισμένου γυαλιού που είναι σε θέση να αλληλεπιδρά με το σώμα και έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των οστών. Αυτό το είδος του γυαλιού θα χρησιμοποιηθεί στην οδοντιατρική για τα σφραγίσματα των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα που προκαλούν κοιλότητες καταπολεμούνται με αυτό το είδος του γυαλιού και είναι λιγότερο πιθανό να αποικίσουν σε αυτά τα σφραγίσματα.

Η βιοδραστική ύαλος γίνεται με ενώσεις, όπως οξείδιο του πυριτίου, οξείδιο του ασβεστίου και οξείδιο του φωσφόρου, και μοιάζει με γυαλί σε μορφή σκόνης. Αυτό λέγεται “βιοδραστικό” επειδή το σώμα μπορεί να αντιδράσει σε αυτό, σε αντίθεση με άλλα βιοϊατρικά προϊόντα που είναι αδρανή. Η βιοδραστική ύαλος είναι πολύ σκληρή και άκαμπτη, και μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένα από τα αδρανή υλικά πληρώσεως υάλου που σήμερα αναμιγνύονται με τα πολυμερή για να φτιαχτούν τα σύγχρονα οδοντιατρικά σφραγίσματα.

Σχεδόν όλα τα σφραγίσματα θα χρειαστούν αντικατάσταση γιατί η τερηδόνα πλήττει την διεπαφή του σφραγίσματος και του δοντιού, και αυτή ονομάζεται δευτερογενής τερηδόνα. Το δόντι κυριολεκτικά διαβρώνεται και απιονίζεται εσωτερικά.

Η βιοδραστική ύαλος μπορεί να βοηθήσει να παραταθεί η ζωή των σφραγισμάτων και όπως έδειξαν οι μελέτες το βάθος της διείσδυσης στη διεπαφή των βακτηρίων είναι πολύ μικρότερο όταν υπάρχει αυτό το νέο υλικό. Το βιοενεργό γυαλί επιβραδύνει τη δευτερογενή τερηδόνα, και επίσης παρέχει κάποια ανόργανα συστατικά από αυτά που έχουν χαθεί με τη φθορά των δοντιών.  

Η αντιμικροβιακή δράση της βιοδραστικής υάλου οφείλεται, εν μέρει, στην απελευθέρωση των ιόντων όπως ασβεστίου και φωσφορικά που έχουν τοξική επίδραση στα στοματικά βακτηρίδια και εξουδετερώνουν το τοπικό όξινο περιβάλλον.

Τα σύνθετα υλικά θα περιέχουν έως και 15 τοις εκατό βιοενεργό γυαλί, κατά βάρος, και θα έχουν μηχανικές ιδιότητες ανώτερες από τα σφραγίσματα που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Διαβάστε, επίσης, 

Οι πεταλίδες μας χαρίζουν το ισχυρότερο βιολογικό υλικό

Όλα τα κόλπα για τον πονόδοντο

Φθόριο και υγεία

Υπερβαρικό Οξυγόνο

Άργυρος και υγεία

Εσείς τρίζετε τα δόντια σας;

Μήπως έχετε μαύρα σφραγίσματα;

 Η περιοδοντίτιδα έχει μεγάλη σχέση με την αθηροσκλήρωση

Επικίνδυνη ουσία σε αντικείμενα γενικής χρήσεως

Παγκοσμιοποίηση και καρκίνος

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα

Ανακουφιστείτε από τη χρόνια δυσκοιλιότητα. Οι περισσότεροι ασθενείς με δυσκοιλιότητα την αντιμετωπίζουν, επιτυχώς, με μερικά απλά βήματα. Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως λιγότερες από τρεις κενώσεις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ