Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΩτορινολαρυγγολογίαΑμυγδαλεκτομή με σύγχρονες μεθόδους

Αμυγδαλεκτομή με σύγχρονες μεθόδους

Print Friendly, PDF & Email

Πότε πρέπει να γίνεται αμυγδαλεκτομή

Αμυγδαλεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία στην οποία κάθε αμυγδαλή απομακρύνεται από κάθε μία εσοχή στην πλευρά του φάρυγγα που ονομάζεται βόθρος αμυγδαλής.

Η επέμβαση πραγματοποιείται σε επανειλημμένα επεισόδια οξείας αμυγδαλίτιδας, σε αποφρακτική άπνοια ύπνου, σε ρινική απόφραξη των αεραγωγών, σε έντονη δύσπνοια, σε ροχαλητό, ή σε περιαμυγδαλικό απόστημα.

Για τα παιδιά, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, συνήθως, αφαιρούνται, με μια διαδικασία που ονομάζεται αδενοειδεκτομή (με ή χωρίς αμυγδαλεκτομή). Αδενοειδεκτομή δεν γίνεται σε ενήλικες στους οποίους οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις είναι συνήθως υποτυπώδεις.

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται λιγότερο συχνά σήμερα… Επειδή, οι αμυγδαλές είναι μέρος του αμυντικού συστήματος του οργανισμού, η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνεται υπολογίζοντας τα οφέλη και τους κινδύνους.

Η αμυγδαλεκτομή μπορεί να ενδείκνυται όταν ο ασθενής έχει υποτροπιάζουσες λοιμώξεις οξείας αμυγδαλίτιδας. Καθώς το μέγεθος των αμυγδαλών φθάνει στο μέγιστο στα 3 έτη και στη συνέχεια υποχωρεί σταδιακά, η αμυγδαλεκτομή, συνήθως, καθυστερείται, εκτός και αν απαιτείται διαφορετικά. Επτά ή περισσότερες περιπτώσεις σε ένα χρόνο, πέντε ή άνω ετησίως για δύο χρόνια, ή τρεις ή περισσότερες ετησίως για τρία χρόνια είναι οι απόλυτες ενδείξεις για αμυγδαλεκτομή.

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται όταν συμβαίνουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις (τουλάχιστον 7 επεισόδια κατά το προηγούμενο έτος ή τουλάχιστον 5 επεισόδια ανά έτος για 2 χρόνια ή τουλάχιστον 3 επεισόδια ανά έτος για 3 χρόνια) και συνοδεύεται με πονόλαιμο και ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα: θερμοκρασία > 38.3oC, αυχενική λεμφαδενοπάθεια, θετική δοκιμή για τον Α και B αιμολυτικό στρεπτόκοκκο. Η αμυγδαλεκτομή, επίσης,  πραγματοποιείται σε εκείνους που υποφέρουν χρονίως από αμυγδαλίτιδα.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αμυγδαλεκτομή:

Προσεκτική αναμονή και παρακολούθηση σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ειδικά αν συνέβησαν λιγότερες από 7 το προηγούμενο έτος ή λιγότερες από 5 ανά έτος κατά τα τελευταία 2 έτη ή λιγότερες από 3 ανά έτος κατά τα τελευταία 3 χρόνια. Συνήθως, συνεκτιμάται αν το παιδί αναγκάζεται να πάρει πολλά αντιβιοτικά, αν έχει αλλεργία σε αυτά, αν ανεβάζει ψηλό πυρετό, αν έχει αφθώδη στοματίτιδα, φαρυγγίτιδα και αδενίτιδα, ή περιαμυγδαλικό απόστημα.

Σε άπνοια ύπνου και υπερτροφία των αμυγδαλών, συζητούνται προβλήματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν μετά την αμυγδαλεκτομή, όπως η καθυστέρηση της ανάπτυξης, η κακή σχολική επίδοση, η ενούρηση, και τα προβλήματα συμπεριφοράς. Είναι απαραίτητο να ενημερωθούν οι ασθενείς ότι η άπνοια ύπνου μπορεί να επιμείνει ή να επαναληφθεί μετά από την αμυγδαλεκτομή και μπορεί να απαιτήσει επιπλέον διαχείριση.

Μεγάλη σημασία έχει η διαχείριση του πόνου και η αντιμετώπιση της αιμορραγίας μετά την αμυγδαλεκτομή.

Η αμυγδαλεκτομή είναι μετρίως αποτελεσματική στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας του πονόλαιμου.

Ενδείξεις αμυγδαλεκτομής:

 • Ασυνήθιστα υπερτροφικές αμυγδαλές
 • Υπνική άπνοια που οφείλεται σε υπερτροφικές αμυγδαλές
 • Οξεία αμυγδαλίτιδα (επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις)
 • Χρόνια αμυγδαλίτιδα με έντονο πόνο στο λαιμό
 • Περιαμυγδαλικό απόστημα
 • Πέτρες αμυγδαλών πίσω μέρος του λαιμού
 • Δυσκολία στην κατάποση λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών
 • Δυσκολία στην αναπνοή λόγω υπερτροφικών αμυγδαλών

 


Επιπλοκές αμυγδαλεκτομής

Μία μόνο δόση του κορτικοστεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη χορηγείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης για την πρόληψη του μετεγχειρητικού εμέτου, του  μετεγχειρητικου πόνου και της έγκαιρης σίτισης.

Μια πρόσφατη μελέτη αναφέρει ότι η αμυγδαλεκτομή σε μικρά παιδιά (0-7 ετών) σχετίζεται με αύξηση του σωματικού βάρους  μετά το χειρουργείο. 

Τα ποσοστά νοσηρότητας που σχετίζονται με την αμυγδαλεκτομή είναι 2% έως 4% και οφείλονται σε μετεγχειρητική αιμορραγία, απόφραξη των αεραγωγών, ή  επιπλοκές από την αναισθησία.

 


Η χειρουργική διαδικασία της αμυγδαλεκτομής

Η αμυγδαλεκτομή γίνεται με νυστέρι, με ηλεκτροκαυτηρίαση ή λέιζερ. Η αιμορραγία σταματά με την ηλεκτροκαυτηρίαση, την απολίνωση με ράμματα, και την τοπική χρήση της θρομβίνης, που είναι μια πρωτεΐνη που επάγει την πήξη του αίματος.

Το νυστέρι είναι το προτιμώμενο χειρουργικό εργαλείο πολλών για τα αυτιά, τη μύτη και το λαιμό, αλλά υπάρχουν και πιο σύγχρονες μέθοδοι:

 • Εκτομή με την κλασσική μέθοδο: Η αφαίρεση των αμυγδαλών γίνεται με τη χρήση μιας λαβίδας και ψαλιδιών και με μια θηλιά από σύρμα που αποκαλείται «παγίδα». Η διαδικασία απαιτεί ο ασθενής να υποβληθεί σε γενική αναισθησία, οι αμυγδαλές αφαιρούνται εντελώς και τα υπολείμματα ιστών καυτηριάζονται. Ο ασθενής θα φύγει με ελάχιστη μετεγχειρητική αιμορραγία.
 • Ηλεκτροκαυτηρίαση: Η ηλεκτροκαυτηρίαση χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να διαχωρίσει τους ιστούς των αμυγδαλών και βοηθά στη μείωση της απώλειας αίματος. Η θερμότητα της ηλεκτροκαυτηρίασης(400 ° C) μπορεί να οδηγήσει σε θερμική βλάβη στους περιβάλλοντες ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη δυσφορία κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου.
 • Καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες: Γίνεται ελαφρά νάρκωση ή τοπική αναισθησία. Μετά την μέθοδο με ραδιοσυχνότητες, ουλές συμβαίνουν εντός των αμυγδαλών με αποτέλεσμα να μειώνονται σε μέγεθος σε μία περίοδο αρκετών εβδομάδων. Η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί αρκετές φορές. Τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνικής είναι η ελάχιστη ταλαιπωρία,  και η άμεση επιστροφή στην εργασία ή το σχολείο. Ο ιστός των αμυγδαλών παραμένει μετά τη διαδικασία, αλλά είναι λιγότερο υπερτροφικός. Η διαδικασία αυτή συνιστάται για τη θεραπεία των διογκωμένων αμυγδαλών και όχι για τη χρόνια ή υποτροπιάζουσα αμυγδαλίτιδα.
 • Κρυοαφαίρεση: Η κρυοαφαίρεση λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με τη διαθερμία. Η διαφορά  είναι ότι γίνεται με χαμηλότερη θερμοκρασία από τη διαθερμία. Η κρυοπηξία χρησιμοποιεί πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την αφαίρεση των αμυγδαλών. Μια συσκευή χρησιμοποιείται για να παγώσει τις αμυγδαλές πριν από την αφαίρεση τους. Αυτή η ψυχρή θερμοκρασία έχει το πλεονέκτημα της ελαχιστοποίησης της αιμορραγίας.
 • Αμυγδαλεκτομή με ραδιοσυχνότητες και χρήση αλατούχου διαλύματος: Αυτή η διαδικασία συνδυάζει τις ραδιοσυχνότητες με τη χρήση ενός αλατούχου διαλύματος ιονισμένου χωρίς τη χρήση θερμότητας. Καθώς η ενέργεια μεταφέρεται στον ιστό, ιοντική διάσταση συμβαίνει. Ο μηχανισμός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αφαιρέσει ολόκληρη την αμυγδαλή ή μέρος μόνο της αμυγδαλής. Γίνεται με γενική αναισθησία στο χειρουργείο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις υπερτροφικές αμυγδαλές και τις χρόνιες ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Η τεχνική αυτή έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο πόνο, ταχύτερη επούλωση και λιγότερη μετεγχειρητική φροντίδα. Θεωρείται ότι υπάρχει περισσότερη αιμορραγία πιθανώς λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας που μπορεί να είναι ανεπαρκής για να κλείσει τα  αιμοφόρα αγγεία, αν και οι επιπλοκές είναι πολύ λιγότερες από ότι με την κλασσική μέθοδο.
 • Αμυγδαλεκτομή με υπερήχους: Αυτή η ιατρική συσκευή χρησιμοποιεί υπερηχητική ενέργεια 55kHz. Η δόνηση μεταφέρει ενέργεια στον ιστό, και γίνεται κοπή και πήξη. Γίνεται ακριβής κοπή με ελάχιστη θερμική βλάβη.
 • Θερμική μέθοδος: Μια νέα τεχνολογία που χρησιμοποιεί καθαρή θερμική ενέργεια. Με τη μέθοδο αυτή οι ασθενείς έχουν ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο και οίδημα (πρήξιμο), καθώς και αιμορραγία. Είναι η ανώδυνη αμυγδαλεκτομή.
 • Λέιζερ διοξειδίου του άνθρακα: Γίνεται με τοπική αναισθησία πάνω από κάθε αμυγδαλή και η διαδικασία επαναλαμβάνεται 8-10 φορές. Κάθε συνεδρία, περίπου 20 λεπτά. Λόγω της απαίτηση για πολλαπλές συνεδρίες, μπορεί να κοστίσει περισσότερο. 
 • Μικροχειρουργική: Γινεται με συνεχή αναρρόφηση κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Γίνεται εκτομή μερική και ένας φυσικός βιολογικό επίδεσμος αφήνεται στη θέση πάνω από τους μυς του φάρυγγα, για πρόληψη φλεγμονής και μόλυνσης. Η διαδικασία αυτή έχει λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και πιο γρήγορη ανάρρωση, και λιγότερες επιπλοκές. Η  μερική αμυγδαλεκτομή προτείνεται για την υπερτροφία αμυγδαλών και όχι για τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις.

Μετεγχειρητική φροντίδα της αμυγδαλεκτομής

 • Ο πόνος στο λαιμό θα εξακολουθεί να υπάρχει περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί 7 με 10 ημέρες και απαιτείται σωστή ενυδάτωση  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεδομένου ότι η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τον πόνο στο λαιμό και αυτό να μειώσει ακόμη περαιτέρω την πρόσληψη υγρών.
 • 7-11 ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση, αιμορραγία μπορεί να συμβεί όταν οι εφελκίδες αρχίζουν να πέφτουν. Ο συνολικός κίνδυνος της αιμορραγίας είναι περίπου 1% -2%. Είναι υψηλότερος ο κίνδυνος σε ενήλικες, ιδιαίτερα σε άνδρες ηλικίας άνω των 70 και τα τρία τέταρτα των περιστατικών αιμορραγίας συμβαίνουν την ίδια ημέρα με τη χειρουργική επέμβαση. Περίπου το 3% των ενηλίκων ασθενών αναπτύσσουν σημαντική αιμορραγία  η οποία μερικές φορές απαιτεί επανεγχείριση.
 • Για τον πόνο δίνεται έχει ακεταμινοφαίνη με κωδεΐνη ή ισχυρότερα ναρκωτικά αναλγητικά ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αν και η επίδρασή τους επί των αιμοπεταλίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της μετεγχειρητικής αιμορραγίας. 

Η αμυγδαλεκτομή φαίνεται να είναι πιο επώδυνη σε ενήλικες από ότι στα παιδιά.

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε πέτρες στις αμυγδαλές;

Διογκωμένος κακοήθης λεμφαδένας τραχήλου

Οι βασικές αρχές της θεραπείας του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου

Δυσγευσία

Προστασία από λοιμώδη ενδοκαρδίτιδα

Καρκίνος παγκρέατος

Κρεατάκια

Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη

Οι ειδικές κάλτσες για τους κιρσούς κάνουν και για το ροχαλητό

Αεροπορικά ταξίδια και υπνική άπνοια

Συμβουλές για να παίρνετε τον καλύτερο ύπνο

Τι να κάνετε για να μην νιώθετε υπνηλία

Tι να κάνετε για το ροχαλητό

Σύνδρομο αποφρακτικής άπνοιας στον ύπνο

Σταματήστε να ροχαλίζετε με τη βοήθεια του κινητού

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ