Τα οφέλη από το ρόδι στην υγεία
Η πούνικα η κοκκώδης ή κοινή ροδιά ή πουνίκη ή ροϊά ή ρογδιά ή ρωβηά ή Punica granatum ανήκει στην οικογένεια των Πουνικίδων.
Είναι πολύκλαδος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δένδρο που φτάνει τα 7 μέτρα ύψος. Έχει φύλλα αντωοειδή και προμήκη με μικρό μίσχο. Τα άνθη της είναι κατακόκκινα και βρίσκονται στα ακραία κλαδιά της. Χωρίζονται σε γόνιμα, που δίνουν καρπό και σε άγονα που πέφτουν μετά την άνθηση. Ο καρπός είναι μεγάλος ωοειδής με δερματώδες περίβλημα που προστατεύει τους πολυάριθμους κοκκινωπούς και σαρκώδεις κόκκους που έχουν γλυκιά και όξινη σάρκα που περιβάλλει το σπέρμα. Ανθίζει την άνοιξη και καλλιεργείται για τον καρπό της.
Τα ρόδια είναι πετρόροβα και λεπτόροβα ανάλογα με το κάλυμμα των σπερμάτων τους, υπάρχουν γλυκές και όξινες ποικιλίες. Οι όξινες είναι πιο καλές για τους διαβητικούς και περιέχουν λιγότερα σάκχαρα και δημιουργούνται αν το μόσχευμα για το δένδρο φυτρώσει ανάποδα, δηλαδή αν ριζώσει το πάνω μέρος του κλαδιού και όχι η πλευρά τομής του με το μητρικό δένδρο.
Το ρόδι συμβολίζει την γονιμότητα και το σπάνε στην είσοδο του σπιτιού το νέο έτος
Χρήσιμα μέρη ροδιάς
Τα άγονα άνθη, ο καρπός και η φλούδα του, τα σπέρματα του καρπού, ο φλοιός της ρίζας και των κλαδιών και τα φύλλα της που ξεραίνονται στη σκιά και φυλάσσονται.
Δραστικές ουσίες ροδιάς
Τα φρούτα περιέχουν σάκχαρα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο.
Τα άνθη, τα φύλλα και οι φλούδες του καρπού περιέχουν δεψικές ουσίες, οργανικά οξέα, μανίτη, ρητίνη, κερί, λιπαρές ουσίες, κάλιο και φώσφορο.
Ο φλοιός του κορμού και της ρίζας περιέχει αλκαλοειδή, την πελλιετρίνη, ιζοελλιετρίνη, μεθυλοπελλιετρίνη και ψευδοπελλιετρίνη, οργανικά οξέα, ρητίνη, κερί, λιπαρές ουσίες, μανίτη και δεψικές ουσίες. Η πελλιετρίνη και ιζοπελλιετρίνη έχουν ταινιοκτόνες ιδιότητες σε δόση 0,4 γραμμάρια, και σκοτώνονται οι ταινίες και χρησιμοποιούνται στη φαρμακοβιομηχανία για ταινιοκτόνα φάρμακα.
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρόδια
-Ρόδια
- Τα ρόδια είναι γευστικά, δροσιστικά, τονωτικά, κατάλληλα για έντονη πνευματική εργασία γιατί ο φώσφορος που περιέχουν τονώνει το νευρικό σύστημα.
- Είναι αιμοκαθαρτικά και κάνουν για αποτοξίνωση.
- Όταν τα ρόδια τρώγονται με τα σπέρματα καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα γιατί ενεργοποιούν τα έντερα.
- Το λάδι από τα κουκούτσια ροδιών βοηθούν σε ορμονικές δυσλειτουργίες του οργανισμού.
- Χρησιμοποιείται για να παρασκευαστούν κόλλυβα και κρασιά. Οι σπόροι ροδιού είναι καλοί με τσικουδιά, την περίοδο που στήνονται τα καζάνια για την απόσταξη των στροφιλιών,
–Χυμός ροδιών
- Ο χυμός των ροδιών είναι δροσιστικός και κατάλληλος για πυρετό, φλογώσεις, ευστόμαχος και αφροδισιακός. Καταπολεμά και τις φλογώσεις του ουροποιητκού συστήματος.
- Ο χυμός τους καταπολεμά την ευκοιλιότητα.
- Ο χυμός ροδιού αντικαθιστά την οδοντόπαστα στην περιποίηση κι τον καθαρισμό των δοντιών.
- Ο χυμός όταν λαμβάνεται με άδειο στομάχι καταπολεμά τις αμοιβάδες στο έντερο. Πρέπει να μείνετε νηστικοί για μια ώρα ακόμη, μετά να πάρετε ένα καθαρτικό ή τρεις κουταλιές ελαιόλαδο και ν φύγουν τα νεκρά παράσιτα.
- Στο μάτι ο χυμός ροδιού καθαρίζει την όραση, καταπολεμά τη φλόγωση, τους ερεθισμούς και το κοκκίνισμα των ματιών.
- Όταν ο χυμός ροδιού δουλευτεί με ίση ποσότητα ελαιόλαδου καθαρίζει το πρόσωπο από τις πανάδες και τα στίγματα και καταπολεμά τις ρυτίδες.
- Ο χλιαρός χυμός ροδιού βοηθά σε πονόλαιμο και πυώδη αμυγδαλίτιδα.
- Αν δέσετε το χυμό ροδιού σε σιρόπι με ζάχαρη το χρησιμοποιείτε όταν δεν έχει ρόδια.
-Άνθη ροδιάς
- Μαζεύετε τα άγονα άνθη που δεν δένουν καρπό, τα απλώνετε σε σκιερό μέρος και τα φυλάτε και τα διατηρείτε για αρκετά χρόνια. Την εποχή της ανθοφορίας χρησιμοποιείτε και φρέσκα.
- Με εξωτερικές και εσωτερικές πλύσεις χρησιμοποιούνται σε λευκόρροια και αιμορροϊδες και πυώδη αμυγδαλίτιδα.
- Επίσης, χρησιμοποιούνται για τη βλενόρροια με αφέψημα.
Αφέψημα
Βράζετε για λίγα λεπτά 5 ξηρά άνθη για κάθε ποτήρι νερού, σουρώνετε και προσθέτετε φύλλα μέντας και πίνετε 3 ποτήρια. Χρησιμοποιείται για εσωτερικές και εξωτερικές πλύσεις. Καλό για τους ίδιους λόγους είναι και το αφέψημα φύλλων ροδιάς και φλούδας ροδιών.
Αφέψημα φύλλων ροδιάς
Βράζετε 2 χούφτες φύλλα ροδιάς σε 4 ποτήρια νερό, για λίγα λεπτά και σουρώνετε.
Αφέψημα φλούδας καρπών ροδιάς
Βράζετε 5 κομμάτια φλούδας για κάθε ποτήρι νερό, και πίνετε 3 ποτήρια.
Τα άνθη ροδιάς δίνουν ωραίο κόκκινο χρώμα για υφάσματα. Το ίδιο και η φλούδα. Δίνει ανεξίτηλο και λαμπερό χρώμα.
-Φλοιός κορμού και ρίζας
Ο φλοιός μαζεύεται από τα νεαρά κλαδιά και τις ρίζες ροδιάς, καθαρίζεται και κόβεται σε μικρά κομμάτια και ξηραίνεται, σε σκιερό, καλά αεριζόμενο μέρος και φυλάγεται.
Όταν το χρησιμοποιήσετε το φουσκώνετε για 24 ώρες σε κρύο νερό και το βράζετε σε αναλογία 40 γραμμάρια για 4 ποτήρια νερό.
Χρησιμοποιείται για εντερικές διαταραχές και διάρροια. Λαμβάνεται και σε κλίσματα για άμεσα αποτελέσματα.
Περιέχει πελλιετρίνη και ιζοελλιετρίνη που σκοτώνουν τις ταινίες. Οι δεψικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν ζάλη και έμετο. Μια ώρα μετά το αφέψημα απαιτείται καθαρτικό για να αποβληθούν οι νεκρές ταινίες. Καλύτερα να γίνεται κλίσμα.
Αφέψημα
Φουσκώνετε για 24 ώρες 40 γραμμάρια ψιλοκομμένη φλούδα σε 4 ποτήρια νερό και βράζετε, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα.
Δυνατό αφέψημα
Σε 2 ποτήρια νερό φουσκώνουν για 24 ώρες 60 γραμμάρια φλοιού. βράζετε και μένει ένα ποτήρι και πίνετε νηστικοί το πρωί, δρα για μια ώρα και κάνετε κλίσμα για να φύγουν τα σκουλήκια. Μπορεί να προκαλεσει ζαλάδα, ναυτία, έμετο και κράμπες. Μπορείτε να βάλετε χυμό λεμονιού και φύλλα μέντας.
Έμβρεγμα
Αφήνετε 2 κουταλιές της σούπας ξηρό φλοιό σε σκόνη να φουσκώσει σε ένα ποτήρι νερό για 10 ώρες και πίνετε σε δυο δόσεις σε μια μέρα για να καταπολεμήσετε τις γαστρεντερικές διαταραχές.
Διαβάστε, επίσης,
Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα
www.emedi.gr