Εσείς θα φάτε χοιρινό φέτος; Το χοιρινό πάντα έχει τις τιμητικές του τις γιορτές, αλλά πια είναι η διατροφική του αξία;
Τα έθιμα και οι παραδόσεις υποδεικνύουν, ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα να σφάζουν το χοίρο.
Με αυτόν φτιάχνουν παστό, λούζες, λουκάνικα και υπάρχει όλο το χειμώνα χοιρινό κρέας.
Το πανάρχαιο ελληνικό έθιμο των χοιροσφαγίων συνδέεται με τη λατρεία του Διονύσου και της Δήμητρας, ενώ, στις Απόκριες συνδέεται με την εορτή της εαρινής ισημερίας.
Το γουρουνόπουλο με την τραγανή ξεροψημένη πέτσα είναι σύμβολο ευωχίας.
Η μεγαλοπρέπεια της γουρουνοπούλας αναπαριστάται καλύτερα στις ταβέρνες της Κυπαρισσίας…
Είναι υγιεινό το χοιρινό κρέας;
Το χοιρινό κρέας ανήκει στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος, όπου η υπερβολική κατανάλωσή του έχει κατηγορηθεί ότι αυξάνει την χοληστερόλη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μεταξύ των Ευρωπαϊκών λαών, οι Έλληνες κατατασσόμαστε πρώτοι στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Το χοιρινό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο, περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και είναι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία.
-Πρωτεΐνες και αμινοξέα στο χοιρινό κρέας
100 γρ. χοιρινό φιλέτο μας δίνουν 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες αποτελούν βασικό δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσότερων ορμονών του οργανισμού. Είναι ιδιαίτερα σημαντικές κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία, αφού χρησιμοποιούνται για τη δόμηση νέου ιστού, είναι απαραίτητες στην περίοδο της εγκυμοσύνης, αλλά και στους ηλικιωμένους. Επίσης, προτιμούνται από τους αθλητές και είναι απαραίτητες στους ανθρώπους που αναρρώνουν μετά από χειρουργική επέμβαση. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ | ΧΟΙΡΙΝΟ |
Φαινυλαλανίνη | 4,1 |
Ισολευκίνη | 4,9 |
Λευκίνη | 7,5 |
Μεθειονίνη | 2,5 |
Θρεονίνη | 5,1 |
Τρυπτοφάνη | 1,4 |
Βαλίνη | 5,9 |
Λυσίνη | 7,8 |
Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη.
Το χοιρινό κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και πιο συγκεκριμένα στις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Μια μερίδα χοιρινού κρέατος περιέχει κατά μέσο όρο το 37% των καθημερινών ημερήσιων αναγκών, για τις βιταμίνες Β1, Β6 και Β12. Το χοιρινό κρέας είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές της βιταμίνης Β1 (θειαμίνης).
-Σίδηρος – Ψευδάργυρος – Σελήνιο στο χοιρινό κρέας
Το χοιρινό αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου με την καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα. Το χοιρινό κρέας περιέχει, επίσης, πολύ σελήνιο. Το σελήνιο εμποδίζει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, βοηθά στην σωστή λειτουργία του θυρεοειδή και τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ | ΧΟΙΡΙΝΟ |
ΣΙΔΗΡΟΣ (mg) | 1.0 |
ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ (mg) | 42,4 |
ΣΕΛΗΝΙΟ (mg) | 12 |
-Λιπαρά οξέα στο χοιρινό
Τα λίπη παρέχουν στο σώμα μας ενέργεια. Τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ τα ακόρεστα λιπαρά, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να είναι σε θέση να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Το χοιρινό περιέχει περισσότερα ακόρεστα λιπαρά και λίγα κορεσμένα λιπαρά. Το χοιρινό περιέχει, επίσης, ορατό λίπος όπου μπορεί να αφαιρεθεί μετά το μαγείρεμα. Η περιεκτικότητα σε λίπος ποικίλλει όχι μόνο ανάλογα με το είδος του ζώου, αλλά και με το κομμάτι του κρέατος. Όσον αφορά το χοιρινό, το φιλέτο (ψαρονέφρι) ή διάφορα κομμάτια από το μπούτι περιέχουν ελάχιστο λίπος. Αντίθετα, οι χοιρινές μπριζόλες, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά μπορεί να περιέχουν έως και 50% λίπος ενώ η περιεκτικότητα του λίπους αυξάνεται ακόμη περισσότερο, πάνω από το 50% σε κορεσμένο λίπος, στις πανσέτες και το μπέικον.
Κομμάτι κρέατος (μαγειρεμένο) | Περιεκτικότητα σε λίπος g/100 g |
Χοιρινό | |
Ψητό Φιλέτο | 3.2 |
Μπριζόλα χωρίς το λίπος | 5.0 |
Κότσι | 18 |
-Θερμίδες που παίρνουμε από το χοιρινό κρέας
Όσον αφορά την θερμιδική απόδοση του χοιρινού, 100 γρ. άπαχου χοιρινού κρέατος μας δίνουν περίπου 105 θερμίδες. Σημασία, όμως, δεν έχουν οι θερμίδες, αλλά τα λιπαρά. Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος, το χοιρινό είναι καλή επιλογή, διότι περιέχει λίγες θερμίδες και λιπαρά.
Οφέλη για τη υγεία από το χοιρινό
- Προσφέρει υψηλό βαθμό κορεσμού και υψηλά ποσά ενέργειας
- Βοηθά στην καλή υγεία του δέρματος, των ματιών του νευρικού συστήματος και της πνευματικής απόδοσης
- Περιέχει λίπος με περισσότερα ακόρεστα λιπαρά οξέα
- Έχει μικρά ποσοστά χοληστερόλης
- Προσφέρει μεγάλη ποικιλία γεύσεων
- H κατανάλωσή του μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και της πίεσης του αίματος, ανάλογα με τη συχνότητα κατανάλωσης και της ποσότητας του χοιρινού.
Χοιρινό | |
ΜΕΤΑΛΛΑ | Πλούσιο σε:
• Ψευδάργυρο • Σελήνιο • Φώσφορο • Κάλιο • Χαλκό Καλές ποσότητες σε: • Σίδηρο • Μαγνήσιο Ίχνη σε: • Ασβέστιο |
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ | Εμπλουτισμένο σε:
• Βιταμίνη Β12 • Βιταμίνη Β6 • Νιασίνη • Ριβοφλαβίνη • Παντοθενικό οξύ Μικρές ποσότητες σε: • Βιταμίνη Ε • Βιταμίνη Α |
ΘΕΡΙΔΕΣ ΑΝΑ 100 ΓΡ. | 105Κcal |
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ | • Κορεσμός και ενέργεια
• Καλή υγεία δέρματος/ματιών/ νευρικού συστήματος/πνευματικής απόδοσης • Ακόρεστα λιπαρά οξέα • Χαμηλή χοληστερόλη • Ποικιλία γεύσεων |
Τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα βιολογικά τρόφιμα για την υγεία σας
Διαβάστε, επίσης,
Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα
Τα χοιροσφάγια των Χριστουγέννων
Το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων τσιγαρίδες
Χριστουγεννιάτικο γουρουνόπουλο
Το πιο νόστιμο και υγιεινό σουβλάκι
Τα πιο νόστιμα μπιφτέκια σχάρας
Κολλαγόνο για υγεία και ομορφιά
Οι απώλειες βιταμινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα
Τροφές που σας αρέσουν και βοηθούν να χάσετε λίπος
Τι πρέπει να προσέχουν οι χορτοφάγοι
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ
Πεντανόστιμα διαιτητικά χοιρινά μπιφτέκια
Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά
Πίνακες by diatrofi.gr