Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΤο παθητικό κάπνισμα των παιδιών
Array

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών

Print Friendly, PDF & Email

Οι βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος των γονιών στα παιδιά

Η εισπνοή του καπνού του τσιγάρου κάποιου άλλου (παθητικό κάπνισμα) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας.

Είναι, επίσης, ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά.

Ο καπνός παραμένει στον αέρα. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, ο καπνός από την καύση απελευθερώνεται στον αέρα. Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στον αέρα για έως 2,5 ώρες, ακόμη και με ανοιχτό παράθυρο. Αυτό ισχύει, επίσης και για μικρούς κλειστούς χώρους, όπως τα αυτοκίνητα. 

Οι κίνδυνοι του παθητικού καπνίσματος

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το σώμα, επειδή το παθητικό κάπνισμα περιέχει περισσότερες από 4.000 χημικές ουσίες, πολλές από τις οποίες είναι ερεθιστικές, αλλά και τοξίνες που προκαλούν καρκίνο. Το παθητικό κάπνισμα από τσιγάρα, πούρα, πίπα, χειροποίητα τσιγάρα, ναργιλέ είναι επιβλαβές.
Η συχνή έκθεση στον καπνό των άλλων ανθρώπων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων, ακόμα και αν κάποιος είναι μη καπνιστής. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει, επίσης, τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και καρδιακή ανεπάρκεια. Επίσης, αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

 


Παιδιά και παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα παιδιά:

  • Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ή SIDS) και αυτό είναι δύο φορές πιο πιθανό να συμβεί σε βρέφη των οποίων οι μητέρες καπνίζουν.
  • Επίσης, έχουν κίνδυνο για ανάπτυξη άσθματος και συμβαίνουν συχνές κρίσεις άσθματος σε παιδιά που έχουν ήδη άσθμα.
  • Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναπνευστική δυσλειτουργία, βρογχίτιδα και πνευμονία, αλλά και μηνιγγίτιδα.
  • Το παθητικό κάπνισμα στα παιδιά μπορεί να τους προκαλέσει βήχα και το κρυολόγημα, μέση ωτίτιδα και απώλεια της ακοής.
  • Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ένα μέλος της οικογένειας ή γονέα που καπνίζει είναι τρεις φορές πιο πιθανό να αρχίσουν να καπνίζουν τα ίδια.

 


Γιατί το παθητικό κάπνισμα βλάπτει

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών αρχίζει ήδη από το ενδομήτριο, όταν η γυναίκα καπνίζει.

Ο καπνός που εκπνέει ο καπνιστής είναι το κύριο ρεύμα καπνού και ο καπνός που προέρχεται από την κύρια καύση του τσιγάρου και πηγαίνει κατευθείαν στον αέρα είναι το παράπλευρο ρεύμα. Το παράπλευρο ρεύμα περιέχει μόρια καπνού με μικρότερη διάμετρο από αυτή του κύριου ρεύματος καπνού και τα μικρά αυτά μόρια φθάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στις κυψελίδες του πνεύμονα και προκαλούν βλάβες.

Τα μεταβολικά προϊόντα της νικοτίνης, όπως η κοτινίνη, αλλά και οι καρκινογόνες ουσίες ανιχνεύονται στο αίμα, τη σίελο και τα ούρα των βρεφών και των μεγαλύτερων παιδιών που εξαναγκάζονται σε παθητικό κάπνισμα.

Η νιτροσαμίνη που είναι η πιο καρκινογόνος ουσία του καπνού βρίσκεται σε πενήντα φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση στον καπνό που εισπνέει ακούσια ένας παθητικός καπνιστής σε σχέση με τον καπνό που εισπνέει ο ενεργητικός καπνιστής. Όμως, σε μεγάλες ποσότητες υπάρχουν και άλλα καρκινογόνα, όπως αρσενικό, πολώνιο, φαινόλη και φορμαλδεϋδη.

Για τους καπνιστές το παράπλευρο ρεύμα καπνού είναι ο πιο σημαντικός, αλλά και ο πιο επικίνδυνος τύπος εσωτερικής ρύπανσης του αέρα, γιατί περιέχει τρεις φορές περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα από το κύριο ρεύμα. Αλλά και το διοξείδιο του αζώτου και το υδροκυάνιο είναι αυξημένα.

Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί στα παιδιά και στους ενήλικες ερεθισμό στα μάτια, πονοκέφαλο, δυσφορία, πτέρνισμα, βήχα, συνάχι, ξηρότητα της μύτης, μπούκωμα, συριγμό, βραχνάδα, ναυτία και ζάλη.

Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τα λιπίδια και μειώνει την καλή χοληστερόλη κι έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, όπως συμβαίνει και με το ενεργητικό κάπνισμα.

Το ποσό της νικοτίνης που λαμβάνει ένα παιδί με το παθητικό κάπνισμα, όταν καπνίζουν και οι δυο γονείς, αντιστοιχεί σε αυτό που θα ελάμβανε το παιδί αν κάπνιζε 80 τσιγάρα ετησίως.

Με το παθητικό κάπνισμα μειώνεται ο ρυθμός αναπτύξεως των πνευμόνων κατά 7%, αλλά και η νοσηρότητα των βρεφών και μικρών παιδιών τετραπλασιάζεται σε σχέση με τα βρέφη και παιδιά που οι γονείς τους δεν καπνίζουν (βρογχιολίτιδα, βρογχοπνευμονία, σπαστική βρογχίτιδα, βρογχικό άσθμα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα).

Το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον αποικισμό του μηνιγγιτιδόκοκκου στο ρινοφάρυγγα και αυξάνει η πιθανότητα μηνιγγίτιδας.

Να καπνίζετε σε εξωτερικούς χώρους και να μην επιτρέπετε τα παιδιά σας να εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα.

Διαβάστε, επίσης,

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι παίρνουν Zyban για να κόψουν το κάπνισμα

Επιτρέπεται να καπνίζουν οι έγκυες γυναίκες;

Πόσο σας κοστίζει το κάπνισμα

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

 Κάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Εθισμός στη νικοτίνη

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη βρογχίτιδα

Το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου

Πρόληψη καρκίνου του πνεύμονα με διακοπή καπνίσματος

Πρόληψη καρκίνου πνεύμονος

Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Αθροιστική κεφαλαλγία

Μύθοι για το κάπνισμα

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την χοληστερίνη

Βρογχικό άσθμα

Άσθμα

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ