Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΒότανα για την δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο
Array

Βότανα για την δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο

Εναλλακτικά βοηθήματα βοτανοθεραπείας για τις δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος

 

Η δυσπεψία, το ευερέθιστο έντερο, αλλά και η ελκώδης κολίτιδα μπορούν να αντιμετωπισθούν με βότανα

Οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση ενός τροφίμου μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων ή ενός τύπου, όπως παγωμένο, αλλά και σε παρατεταμένο άγχος, όπως σε εξετάσεις, διαγωνίσματα, μελέτη, οικογενειακά και αισθηματικά προβλήματα κ.ά)

Τα συμπτώματα της δυσπεψίας είναι πόνος και δυσφορία στο πάνω μέρος της κοιλιάς, το φούσκωμα, τα ρεψίματα, η ανορεξία, η ναυτία και οι καούρες. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά από μια φυσιολογική κένωση.

Τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι πόνος στην κοιλιά, εφίδρωση, άλγος στο υπογάστριο και εναλλαγή διάρροιας και δυσκοιλιότητας. Τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετα από τις πολλές και διακεκομμένες κενώσεις.

Διαβάστε, επίσης,

Δυσπεψία

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Νόσος του Crohn

Ελκώδης κολίτιδα

 


Αφεψήματα για την δυσπεψία και το ευερέθιστο έντερο

  • Έγχυμα μάραθου

Ο μάραθος έχει μαλακτική και χαλαρωτική δράση. Ο μάραθος ανακουφίζει τον πόνο και είναι καλός και για τους κολικούς στα μωρά.

Βάλτε 1/2 κουταλάκι έως 2 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε μισό ποτήρι νερό και να το πίνετε 3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

  • Αφέψημα μελισσόχορτου

Είναι καλή επιλογή για όσους έχουν συχνό πόνο στο στομάχι όταν στενοχωριούνται ή έχουν άγχος.

Βάλτε 1/2 κουταλάκι έως 2 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε 1 ποτήρι το πρωί και 1 το βράδυ πριν το φαγητό,

  • Έγχυμα γλυκάνισου

Οι σπόροι του γλυκάνισου είναι σπασμολυτικοί και καθαρτικοί.

Βάλτε 1/2 κουταλάκι έως 2 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε μισό ποτήρι νερό και να το πίνετε 3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό. Αν δεν θέλετε να πιείτε αφέψημα μπορείτε να μασήσετε  από 6-20 σπόρους γλυκάνισου μετά το γεύμα

  • Αφέψημα αγκινάρας

Τα φύλλα της άγριας αγκινάρας είναι χωνευτικά

Βάλτε 1/2 κουταλάκι έως 2 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε 1 ποτήρι 3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

  • Αφέψημα πικραλίδας

Οι ρίζες και τα φύλλα της πικραλίδας δρουν μαλακτικά και διευκολύνουν την πέψη

Βάλτε 1/4 κουταλάκι έως 1 κουταλιά της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ένα ποτήρι νερό και πίνετε 1 ποτήρι 3 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

  • Έγχυμα μέντας

Αυξάνει τις εκκρίσεις των πεπτικών υγρών και χαλαρώνει τους μυς του εντέρου και είναι καλό για τις καούρες, ανακουφίζει τον πόνο του εντέρου, τον τυμπανισμό και τις καούρες.

Βάλτε 2 κουταλάκι έως 3 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ένα λίτρο νερό και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

  • Αφέψημα δυόσμου

Δρα χαλαρωτικά και ανακουφίζει από το αίσθημα καύσου

Βάλτε 2 κουταλάκι έως 3 κουταλιές της σούπας ανάλογα με την ηλικία και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ένα λίτρο νερό και πίνετε 1 ποτήρι 2 φορές την ημέρα πριν το φαγητό.

Διαβάστε, επίσης,

Αποτελεσματικές θεραπείες για το ευερέθιστο έντερο

Διατροφή για όσους έχουν έντονα γαστρεντερικά προβλήματα

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Τα καλύτερα βότανα για τις στομαχικές διαταραχές

Μήπως έχετε πολλά ρεψίματα;

Αλγινικά φάρμακα για την δυσπεψία

Μήπως έχετε βαρύ στομάχι;

Μήπως έχετε πόνο στο στομάχι;

Μάθετε αν η σόδα κάνει καλό στην πέψη

Τα επικίνδυνα φαγητά για τις καούρες

Αντιόξινα

Δυόσμος

Τροφές φάρμακα

Εκκολπωματική νόσος

www.emedi.gr

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών

Ασύρματος έξυπνος επίδεσμος για την επούλωση χρόνιων πληγών. Ταχύτερη επούλωση των πληγών με έναν έξυπνο ηλεκτρονικό επίδεσμο Ο ασύρματος έξυπνος επίδεσμος παρακολουθεί την επούλωση πληγών,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ