Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία
Array

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Βιοδείκτες υγείας για να εξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο γερνάτε

Υπάρχει τρόπος να εξετάσετε και να καθορίσετε τον τρόπο με τον οποίο γερνάτε.

Οι βιοδείκτες είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στο αίμα. 

Οι παρακάτω είναι βιοδείκτες σχετικοί με τη γήρανση και δείχνουν πόσο υγιείς είσαστε καθώς μεγαλώνετε.

Γενικά, για μια πλήρη εκτίμηση της υγείας σας θα πρέπει να ελέγξετε το ενδοκρινικό σας σύστημα και τον μεταβολισμό, την καρδιοαγγειακή σας κατάσταση, την ηπατική, νεφρική και μυϊκή σας λειτουργία, τα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων και των θρεπτικών στοιχείων, την φλεγμονή, την γενική αίματος, την γενική ούρων και τέλος, το μήκος τελομερούς.

Δεν χρειάζεται να κάνετε τον έλεγχο των βιοδεικτών σε μία αιμοληψία, αλλά αν υπήρχε ένα τεστ που θα τα περιελάμβανε όλα θα είχατε μια σαφή εικόνα για την υγεία σας και για τον τρόπο που γερνάει το σώμα σας.


Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Τρανσαμινάση της αλανίνης-ALT: Δίνει μια γενική εικόνα της καταστάσεως του συκωτιού.

Λευκωματίνη: Είναι μια πρωτεϊνη που κατασκευάζεται απο το συκώτι και εξετάζει την συνθετική ικανότητα της λειτουργίας του ήπατος. Επίσης, σε παθήσεις των νεφρών παρατηρούνται μειωμένα επίπεδα, γιατί η λευκωματίνη διαρρέει στα ούρα. Μειωμένα επίπεδα λευκωματίνης παρατηρούνται και σε υποσιτισμό, όταν η διατροφή είναι φτωχή σε πρωτεϊνες και σε ηπατικές παθήσεις.

Ασπαρτική αμινοτρανσφεράση-AST: Είναι ένα ένζυμο που βρίσκεται στους ιστούς του συκωτιού, των μυών και της καρδιάς. Αυξημένα επίπεδα AST μπορεί να εμφανιστούν μετά από έμφραγμα και σε παθήσεις του ήπατος και των μυών.

Αλκαλική φωσφατάση-ALP: Εκλύεται στο αίμα από το συκώτι, τους χοληφόρους πόρους, τον πλακούντα και τα οστά. Τα επίπεδά της εμφανίζονται αυξημένα σε παθήσεις που προκαλούν βλάβες του ήπατος, των χοληφόρων ή των οστών.

Ολική χολερυθρίνη: Είναι το κίτρινο προϊόν του καταβολισμού της αιμοσφαιρίνης, που είναι το μόριο που μεταφέρει οξυγόνο μέσα στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα επίπεδα χολερυθρίνης είναι αυξημένα σε ανθρώπους με ηπατικές παθήσεις ή με απόφραξη των χοληφόρων πόρων, όπως στους χολόλιθους.

Ουρία: Δείχνει τον καταβολισμό των πρωτεϊνών και εξουδετερώνεται από τους νεφρούς. Αυξημένη ουρία μπορεί να υπάρχει από κάποια νεφρική πάθηση ή από μειωμένη ροή αίματος προς τα νεφρά, όπως σε υπεραιμική καρδιακή ανεπάρκεια, αφυδάτωση ή αιμορραγία από την γαστρεντερική οδό. Μειωμένα επίπεδα υπάρχουν σε ηπατική ανεπάρκεια, υποσιτισμό ή χρήση αναβολικών στερεοειδών.

Κρεατινίνη: Δημιουργείται από τον μεταβολισμό των μυών και εξουδετερώνεται από τα νεφρά. Επειδή η κρεατινίνη εκλύεται με σταθερό ρυθμό, ανάλογα με τη μυϊκή μάζα, το επίπεδό της στο αίμα είναι καλή ένδειξη της λειτουργίας των νεφρών. Συνήθως, τα επίπεδα της κρεατινίνης αυξάνουν με την ηλικία. Επίσης, τα επίπεδα της κρεατινίνης μπορεί να αυξηθούν παροδικά, ως συνέπεια μυϊκής βλάβης.

Κρεατοφωσφοκινάση: Είναι ένα ένζυμο που αυξάνεται σε βλάβη των σκελετικών ή των καρδιακών μυών.

Φερριτίνη: Ο καλύτερος δείκτης των αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα σας.

γ-γλουταμινική τρανσφεράση-γGT: Είναι ένα ένζυμο του ήπατος και τα επίπεδα αυξάνονται σε περίπτωση ηπατικής βλάβης.

Γλοβουλίνη: Οι πρωτεϊνες αυτές παράγονται στο συκώτι ή σχηματίζονται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι γλοβουλίνες είναι οι κύριοι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών των αντισωμάτων και παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Τα υψηλά επίπεδα γλοβουλίνης αποτελούν ένδειξη νεφρικής ή ηπατικής πάθησης, αυτοάνοσης νόσου, μόλυνσης, καρκίνου η χρόνιας φλεγμονής. Τα χαμηλά επίπεδα γλοβουλίνης αποτελούν ένδειξη δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, υποσιτισμού ή κακής διατροφής, ηπατικών ή νεφρικών παθήσεων ή αιματολογικών διαταραχών.

Γαλακτική δεϋδρογενάση: Αυτή ενδέχεται να είναι αφύσικα υψηλή σε περίπτωση εμφράγματος και ηπατικών παθήσεων, αλλά και σε άλλες ασθένειες. Η LDH παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή παραγωγή των κυττάρων.

Πρωτεϊνες: Τα επίπεδα αυτά χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των επιπέδων των θρεπτικών ουσιών, των συνθετικών λειτουργιών του ήπατος, των νεφρικών συνδρόμων, της δυσαπορρόφησης και των καρκίνων. Τα επίπεδα των πρωτεϊνών μπορεί να εμφανίζονται αυξημένα λόγω αφυδάτωσης, εμέτων και διάρροιας. Τα επίπεδα των λευκωμάτων μπορεί να είναι μειωμένα σε περίπτωση νεφρωσικού συνδρόμου, κατακράτηση άλατος, εγκαυμάτων, σοβαρής αιμορραγίας, εγκυμοσύνης, εντερικής δυσαπορρόφησης και έλλειψης πρωτεϊνών.

Ουρικό οξύ: Το ουρικό οξύ είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό στοιχείο. Υπερπαραγωγή ουρικού οξέος συμβαίνει σε υπερβολικό κυτταρικό καταβολισμό ή αδυναμία των νεφρών να αποβάλλουν το ουρικό οξύ. Αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος υπάρχουν σε περίπτωση ουρικής αρθρίτιδος, παθήσεων των νεφρών, αφυδάτωσης, χρήσης διουρητικών, αλκοολισμού, δηλητηρίασης από μόλυβδο, λεμφώματος, λευχαιμίας, λοιμώδους μονοπυρήνωσης, οξείας φλεγμονής, οξέωσης, υπερπαραθυρεοειδισμού, υποθυρεοειδισμού, σαρκοείδωσης, χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας.

Διαβάστε, επίσης,

 Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Πώς να ζήσετε μέχρι τα βαθιά γεράματα

Να τρώμε ή να μην τρώμε για να μην γεράσουμε;

Καταπολεμήστε τα γηρατειά

Πώς να παραμείνετε για πάντα νέοι

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το καρδιοαγγειακό σας σύστημα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ