Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΔιατροφήΤο ελληνικό Πάσχα είναι γευστικό

Το ελληνικό Πάσχα είναι γευστικό

Το ελληνικό Πάσχα είναι γευστικό. Παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις από όλη την Ελλάδα με τραπεζώματα, παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά πιάτα με αρνάκι και κατσικάκι.

Το Πάσχα στην Ελλάδα απαιτεί τραπεζώματα, παραδοσιακές γεύσεις και τοπικά πιάτα με αρνάκι και κατσικάκι.

Ο οβελίας, η συκωταριά, τα αυγά, η μαγειρίτσα όλα πρωταγωνιστούν…

Παραδοσιακές πασχαλινές γεύσεις από όλη την Ελλάδα

-Λειβαδιά

Από την προηγούμενη ημέρα σκάβονται λάκκοι για το σούβλισμα και σε αυτούς τοποθετούνται κλαριά και ξύλα. Το πρωί ανάβει η φωτιά με το Άγιο Φως και όταν πέσουν τα κάρβουνα μπαίνουν οι σούβλες με τα αρνιά και καθ’ όλη τη διάρκεια ψησίματος το γλέντι έχει πολλά ορεκτικά.

-Θεσσαλία

Η αρνίσια μπόλια φτιάχνεται γεμιστή με εντόσθια και χόρτα, ψημένη σε σάλτσα ντομάτας.

-Ήπειρος

Το τρίμμα με γέμιση από άφθονα αυγά, συκώτι, λάπαθο, ψίχα από ψωμί και τυρί.

-Λαμία

Οι σουφλίτσες με εντόσθια, δηλαδή κοκκινιστοί ντολμάδες με συκώτι και λαχανόφυλλα.

Μακεδονία και Θράκη

Ο τζιγεροσαρμάς ή παπούδα με εντόσθια ζώων με ανοιξιάτικα μυρωδικά (οπωσδήποτε δυόσμο) που τυλίγονται σφιχτά με τη σκέπη του αρνιού (μπόλια).

-Νησιά Αιγαίου

Κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες, με σπανάκι, με μάραθο ή αρνί γεμιστό με ρύζι, φρέσκα χόρτα, μυρωδικά, κεφαλοτύρι, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο, μαϊντανό και τη συκωταριά (λαμπριάτι, πατούδο).

Στη Σίφνο φτιάχνουν μαστέλο το οποίο το βάζουν στον ξυλόφουρνο από το Μεγάλο Σάββατο και το ψήνουν μέχρι το πρωί του Πάσχα. Αμπελόκλαδα στη βάση του σκεύους, ψιλοκομμένος άνηθος και πάνω το κρέας, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί και σφραγίζεται με λαδόκολλα το κρέας. Στην Κάλυμνο φτιάχνουν μουούρι, γεμιστό αρνί και το ψήνουν στον ξυλόφουρνο.

-Νησιά Ιονίου

Στη Ζάκυνθο το βράδυ της Ανάστασης τρώνε σγατζέττο αυγοκομμένο και πρέντζα από χοιρομέρι.

Στην Κέρκυρα το βράδυ της Ανάστασης τρώνε τσιλίχουρδα με χοντροκομμένα εντόσθια, με πηκτή σάλτσα με πολλά ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια φρέσκα, μαϊντανό, άνηθο, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

-Κρήτη

Στην Κρήτη από την Πέμπτη ζυμώνονται καλτσούνια, αυγοκουλούρες και την Κυριακή τρώνε αρνί ή κατσίκι με συνδυασμούς τυριών και πασχαλινή τούρτα με τυρόγαλο, αρνίσιο κρέας και κανέλα.

Πάντως, πολλοί, ισχυρίζονται ότι οι ζωοθυσίες και τα βάρβαρα έθιμα δεν έχουν θέση στις μέρες μας…

Τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα βιολογικά προϊόντα

beetroot 2

Διαβάστε, επίσης,

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά

Τι είναι καλύτερο το αρνί ή το κατσίκι;

Μην το παρακάνετε με το φαγητό το Πάσχα

Τα είδη των κατσικιών

Χρήσιμες πληροφορίες για τα πασχαλινά αυγά

Τα είδη των προβάτων

Η Ρόδος κάνει καλό στην υγεία

Νάξος

Σαντορίνη

Το νοστιμότερο σουβλιστό αρνί

Το πιο νόστιμο κοκορέτσι

Η νοστιμότερη μαγειρίτσα

Βάψτε τα πασχαλινά αυγά σας με φυσικό τρόπο

Κατσικάκι μαστέλο

Τα καλύτερα Ελληνικά τοπικά φαγητά

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕίναι επικίνδυνο το θάλλιο;
Επόμενο άρθροΛαδένια Κιμώλου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βιοανάδραση και Διαβήτης

Βιοανάδραση και Διαβήτης. Πώς η κβαντική ιατρική βιοανάδραση συμβάλλει στην πρόληψη και θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη. Η βιοανάδραση προσπαθεί να σας διδάξει να ελέγχετε τις...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ