Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Ασβαγκάντα

Print Friendly, PDF & Email

Το Ashwagandha έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Το Ashwagandha (Ασβαγκάντα) ή ινδικό κεράσι του χειμώνα ή Withania Somnifera Physalis somnifera L. ή Withania kansuensis Kuang & Α Μ Lu ή Withania microphysalis Suess. καλλιεργείται στη δυτική Ινδία και στα Ιμαλάια, κυρίως στης ξηρότερες περιοχές. Είναι φυτό της οικογένειας Σολανιδών (Solanaceae).

Είναι συγγενικό φυτό της ντομάτας, αυξάνεται ως θάμνος και φτάνει έως τα 75 εκατοστά. Το φυτό αυτό έχει κίτρινα άνθη και κόκκινα φρούτα που μοιάζουν με μούρα σε μέγεθος και σχήμα. Τα φύλλα είναι θαμπά πράσινα, ελλειπτικά, μακριά, συνήθως μέχρι 10-12 cm. Τα άνθη είναι μικρά, πράσινα και σε σχήμα καμπάνας. Το ώριμο φρούτο είναι πορτοκαλί-κόκκινο.

Η ονομασία του Ashwagandha πιθανότατα προέρχεται από την οσμή των νωπών ριζών του, που μοιάζει με αυτήν ενός ιδρωμένου αλόγου. (Ashwa = άλογο, gandha = μυρωδιά). Αποκαλείται, επίσης, karni Varaha επειδή τα φύλλα του μοιάζουν με τα αυτιά των χοίρων.

Το Ashwagandha έχει πικρόγλυκη γεύση, ενώ στην πέψη επικρατεί η γλυκιά γεύση.


Χρήσιμα μέρη του ασβαγκάντα

Η ρίζα του, τα φύλλα και οι καρποί


Δραστικές ουσίες ασβαγκάντα

Τα κύρια χημικά συστατικά είναι αλκαλοειδή και τα στεροειδή λακτόνες (τροπίνη και cuscohygrine).

Τα φύλλα περιέχουν τα στεροειδή λακτόνες, withanolides, κυρίως withaferin Α. Η τροπίνη είναι ένα παράγωγο της tropane. Η  βενζατροπίνη και etybenzatropine είναι παράγωγα τροπίνης. Είναι επίσης ένα δομικό στοιχείο της ατροπίνης, που είναι ένα αντιχολινεργικό φάρμακο (μουσκαρινικός ανταγωνιστής). Η Cuscohygrine είναι  αλκαλοειδές πυρρολιδίνης. Η Cuscohygrine είναι ένα έλαιο που είναι διαλυτό στο νερό. Άλλα αλκαλοειδή του φυτού είναι τα ashwagandhine, ashwaganidhine, και somniferine, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί αποκλειστικά στο  φυτό ashwagandha.

Οι διάφορες ιατρικές ιδιότητες του ashwagandha αποδίδονται στα πολλά φλαβονοειδή που περιέχει.


Ιατρικές ιδιότητες του ασβαγκάντα

Τα οφέλη του Ashwagandha στον οργανισμό είναι θαυματουργά.

Έχει δράση στην ενίσχυση της δύναμης και της αντοχής στον οργανισμό. 

Το Ashwagandha χρησιμοποιείται ως προσαρμογόνο ιατρικό, δεδομένου ότι ενισχύει την αντοχή, αναζωογονητικό και ηρεμιστικό.

Εφαρμόζεται για να θεραπεύσει κάποιες διαταραχές που συνδέονται με την καταστροφή των νευρικών ιστών, έχει αντιοξειδωτική δράση, βοηθά πολύ στην αρθρίτιδα, στο άγχος και στην εξάντληση.

Επίδραση στον εγκέφαλο: Το βότανο αυτό αποτελεί πολύ καλή τροφή για το μυαλό καθώς βελτιώνει τη νοητική ικανότητα και συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση στην εργασία. Εξισσορροπεί το στοιχείο Vata (αέρας) στον οργανισμό το οποίο ευθύνεται συχνά για την ανάπτυξη του στρες και του άγχους. Επιβραδύνει την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ασθένεια του Alzheimer, στην απώλεια μνήμης και την αϋπνία.

Βοηθά να έχουμε φυσιολογικό ύπνο και ενισχύει πολύ την σεξουαλική απόδοση.

Το Aswagandha χαλαρώνει το σώμα, μειώνει το στρες και αυξάνει τη φυσική αντοχή του σώματος.

Οι ασθενείς αναρρώνουν γρηγορότερα όταν λαμβάνουν το βότανο μετά το πέρας της ασθένειάς τους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει θετικά σε περιπτώσεις ασθενών HIV με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς στη θεραπεία για την αρθρίτιδα. Μειώνει τις φλεγμονές στους συνδέσμους και διευκολύνει τις κινήσεις.

Επίδραση στην πέψη: Επιδρά θετικά στη βελτίωση της όρεξης και εξισορροπεί τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος καθώς και των εντέρων.

Μειώνει την υπέρταση και ενεργεί, επίσης, ως διουρητικό.

Το έλαιο από το ashwagandha είναι χρήσιμο σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην παράλυση, στην επιληψία, στην αϋπνία κ.λπ.

Το ashwagandha μαζί με ινδικό βούτυρο ghee και μέλι θεωρείται πολύ καλό αφροδισιακό. Βελτιώνει την ποιότητα και την κινητικότητα του σπέρματος, είναι χρήσιμο για τη στυτική δυσλειτουργία, τη χαμηλή λίμπιντο (τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες) και την πρόωρη εκσπερμάτωση. Σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές μελέτες, η ρίζα Ashwagandha ενισχύει σε ποσοστό 70% και άνω τη σεξουαλική ζωτικότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Επιδρά, επίσης, θετικά στη δυσμηνόρροια, ενώ βοηθά στη σταθεροποίηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εξισορρόπηση των ορμονών.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, βοηθά στην παραγωγή περισσότερου γάλακτος.

Βοηθά στην επαναδόμηση του οργανισμού που έχει υποστεί κατάπτωση λόγω χρόνιων ασθενιών.

Καθυστερεί τη διαδικασία της γήρανσης και μειώνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Όταν λαμβάνεται συχνά, βοηθά στη μείωση του επιπέδου σακχάρων και χοληστερόλης στο αίμα.

Σταθεροποιεί τα επίπεδα του αίματος (αύξηση επιπέδων αιμοσφαιρίνης).

Σε ισχνούς οργανισμούς, επιδρά θετικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας και της ενέργειας του σώματος.

Μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη χωρίς να προκαλεί νωθρότητα.

Βοηθά στην καταπολέμηση της ελονοσίας. 

Τα μούρα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο για την πυτιά σε τυροκομεία. 

 Στην Αγιουρβέδα, τα μούρα και τα φύλλα εφαρμόζονται εξωτερικά στους όγκους, στους φυματικούς λεμφαδένες και τα έλκη.

Οι ρίζες χρησιμοποιούνται για όλες τις παραπάνω ενδείξεις.

Τα αποξηραμένα φύλλα αλέθονται σε μια σκόνη από την οποία φτιάχνεται μια πάστα και χρησιμοποιείται στη θεραπεία εγκαυμάτων και πληγών. 

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πονοκέφαλος στα παιδιά

Ο πονοκέφαλος στα παιδιά μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας ποικιλίας καταστάσεων υγείας. Η πιο συχνή αιτία είναι συνήθως η ημικρανία, ο πονοκέφαλος τάσης, το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ