Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠου χρησιμοποιείται το έλαιο μελαλεύκας
Array

Που χρησιμοποιείται το έλαιο μελαλεύκας

Ιατρικές χρήσεις της μελαλεύκας

Η Melaleuca alternifolia ανήκει στην οικογένεια, Myrtaceae και ευδοκιμεί στην Αυστραλία.

Είναι ένα μικρό δέντρο με υπόλευκο φλοιό. Τα φύλλα του είναι γραμμικά,  λεία και απαλά. Επίσης, είναι πλούσια σε ένα έλαιο. Τα άνθη εμφανίζονται, κυρίως,  την άνοιξη έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Αναπτύσσεται κατά μήκος των ρεμάτων και σε ελώδεις περιοχές. Προτιμά τα καλά στραγγιζόμενα, αλλά υγρά εδάφη και θέλει ήλιο. 

Φαρμακευτικές χρήσεις μελαλεύκας

Η απόσταξη των φύλλων του παράγει ένα έλαιο που με εισπνοές χρησιμοποιείται  για τη θεραπεία του βήχα και του κρυολογήματος.

Επίσης, τα φύλλα τοποθετούνται στις πληγές, ως κατάπλασμα. Επιπλέον, τα φύλλα σε τσάι κάνουν ένα έκχυμα για την αντιμετώπιση του πονόλαιμου και τις δερματικές παθήσεις.

Το έλαιο έχει τοπική αντιβακτηριακή και αντισηπτική δράση και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μολύνσεων και την επούλωση πληγών.  Είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία των μυκητιάσεων, όπως το πόδι του αθλητή. 

Βοηθάει, όμως και στη θεραπεία αλλεργικών αντιδράσεων.

Το έλαιο είναι τοξικό αν καταποθεί σε μεγάλες ποσότητες και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος αν χρησιμοποιηθεί τοπικά σε υψηλές συγκεντρώσεις. 

Περιέχεται σε σαμπουάν και φάρμακα.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για τις κολπικές μυκητιάσεις

Τριχόπτωση

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας

Ριμεγκεπάντη για τις κρίσεις ημικρανίας. Η ριμεγκεπάντη, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθάει στη μείωση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Η ριμεγκεπάντη (rimegepant) προσδένεται εκλεκτικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ