Οι βιταμίνες που περιέχουν οι καρδιές των φαγώσιμων ζώων
Κρέας ονομάζουμε τα τμήματα των ζώων που καταναλώνουμε ως τροφή, συγκεκριμένα τη μυϊκή μάζα και το λίπος των άγριων και ήμερων ζώων σε φρέσκια ή επεξεργασμένη μορφή.
Επίσης, κατάλληλα για βρώση είναι τα εντόσθια (συκώτι, σπλήνα, νεφρά, καρδιά, πνευμόνια, έντερα), η γλώσσα, τα μάγουλα, το μυαλό και το λίπος.
Η καρδιά των ζώων περιέχει ίχνη μόνο βιταμινών A, D και καροτίνης και επίσης, είναι φτωχή πηγή βιταμίνης Ε (0,37-0,70 χλγρ ανά 100 γραμμάρια).
Η καρδιά είναι καλή πηγή συμπλέγματος βιταμινών Β κι εφοδιάζει με τις ακόλουθες ουσίες σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια: θειαμίνη 0,21-0,48, ριβοφλαβίνη 0,8-1,5, νικοτινικό οξύ 10,6-14,7, πυριδοξίνη 0,11-0,38, παντοθενικό οξύ 1,6-3,8. Είναι, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β12 και προσφέρει 13-15 μγρ ανά 100 γραμμάρια.
Είναι φτωχή πηγή φυλλικού οξέος (4μγρ) και βιοτίνης (3 μγρ).
Τα επίπεδα βιταμίνης C στην καρδιά ποικίλουν από 5-11 χλγρ ανά 100 γραμμάρια.
Διαβάστε, επίσης,
Τι να προσέχετε με τα κοτόπουλα αν δεν έχετε το δικό σας κοτέτσι
Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα βιολογικά αυγά
Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα
Θεραπεία ασθενειών με ζωικής προέλευσης προϊόντα
Τα πιο νόστιμα και υγιεινά λουκάνικα
Οι βιταμίνες που περιέχουν τα εντόσθια
www.emedi.gr