Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΣυζευγμένο λινολεϊκό οξύ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Συζευγμένο λινολεϊκό οξύ για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Τo CLA ή Συζευγμένο Λινολεϊκό Οξύ είναι διατροφικό συμπλήρωμα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι συστατικό του μοσχαριού και του γάλακτος, κυρίως. 

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ είναι απαραίτητο για την μεταφορά των διατροφικών λιπών στα κύτταρα, όπου χρησιμοποιείται για το χτίσιμο των μυών και την παραγωγή ενέργειας.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ενσωματώνεται στα ουδέτερα λιπίδια των μαστικών λιπωδών κυττάρων, δηλαδή των αδιποκυττάρων και λειτουργεί ως απόθεμα.

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ χρησιμοποιείται για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού έχουν χαμηλά επίπεδα CLA. Η υψηλότερη πρόσληψη CLA μειώνει τον κίνδυνο για μετάσταση. Το CLA εμποδίζει την εξάπλωση καρκινικών κυττάρων ανθρώπινου μαστού (MCF-7) που προωθείται από τα οιστρογόνα και την ινσουλίνη. 

Οι αντιπολλαππλασιαστικές ιδιότητες του CLA οφείλονται στην αύξηση της ανταπόκρισης της πρωτεϊνης p53 που έχει αντιπολλαπλασιαστικές και ογκοκατασταλτικές ιδιότητες. Οι κυτταροτοξικές επιδράσεις, που έχει το CLA στα κύτταρα όγκων του ανθρώπινου μαστού εξαρτώνται από βιοχημικές οδούς  που με τη σειρά τους εξαρτώνται από την p53 ανάλογα με τον τύπο των κυττάρων.

Το CLA προκαλεί αλλαγές της κατανομής του αραχιδονικού οξέος στα κυτταρικά λιπίδια και στην αλλαγή της δράσης των προσταγλανδινών. Τα ενδοκυτταρικά λιπίδια γίνονται πιο επιρρεπή στο οξειδωτικό στρες στο σημείο της προσκόλλησης των καρκινικών κυττάρων. Το CLA καταστέλλει το αραχιδονικό οξύ που προκαλεί ταχεία εξάπλωση του καρκίνου.

Το CLA λειτουργεί, όπως τα αντιδιαβητικά φάρμακα, ενισχύοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και αυξάνοντας τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο πλάσμα (εκκρίνεται από τα αδιποκύτταρα κι ενισχύει την ευαισθησία στην ινσουλίνη) και έτσι αντιμετωπίζεται όχι μόνο η υπερινσουλιναιμία, αλλά και ο καρκίνος.

Η δοσολογία του συζευγμένου λινολεϊκού οξέος για να έχει αντικαρκινική δράση είναι 3.000-4.000 mg ημερησίως.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη από το μαύρο κύμινο στην υγεία

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ

Λευκό ή κόκκινο κρέας;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ