Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΔερματολογίαΦωτοδερματίτιδα εξ επαφής

Φωτοδερματίτιδα εξ επαφής

Η φωτοδερματίτιδα εξ επαφής είναι συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες

Η φωτοδερματίτιδα εξ επαφής αποτελεί το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ μη φωτοευαισθητοποιού χημικής ουσίας και της υπεριώδους ακτινοβολίας με κατάληξη την πρόκληση τοξικής ή αλλεργικής αντίδρασης.

Οι φωτοτοξικές αντιδράσεις δεν είναι ανοσολογικού τύπου κι έτσι ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τέτοια αντίδραση, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις που είναι η δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας και η επαρκής έκθεση στη χημική ουσία.

Η αντίδραση αυτή μπορεί να είναι τοπική ή συστηματική. Η συστηματική σχετίζεται με τη λήψη διαφόρων φαρμάκων.

-Φυτοφωτοδερματίτιδα

Είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης μεταξύ μιας φυτικής χημικής ουσίας και της υπεριώδους ακτινοβολίας και εμφανίζεται με πομφόλυγες και υπερμελάγχρωση.

Η υπεύθυνη φυτική χημική ουσία είναι η φουροκουμαρίνη που περιέχει 5-μεθοξυψωραλένιο και έρχεται σε επαφή και κολλάει στο δέρμα όταν κάποιος ξαπλώσει στα χόρτα ή βαδίσει ανάμεσα σε φυτά.

Η απευθείας αντίδραση ανάμεσα στη μεγάλου κύματος υπεριώδη ακτινοβολία και στο ψωραλένιο προκαλεί έντονη φλεγμονώδη αντίδραση.

Τα φυτά που προκαλούν αυτή τη φωτοδερματίτιδα είναι η πορτοκαλιά, το περγαμόντο, το φυτό Amni majus που χρησιμοποιείται στη λεύκη και χρησιμοποιείται και στην ψωρίαση σαν μέρος της φωτοχημειοθεραπείας (PUVA).

O βαθμός της φλεγμονώδους αντίδρασης ποικίλει. Συνήθως, παρατηρείται ένα φυσαλιδοπομφολυγώδες εξάνθημα που ακολουθείται από μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση με ένα περίεργο δίκτυο ραβδώσεων, που αποτελεί και το στοιχείο διάγνωσης.

Στην οξεία φάση χρησιμοποιείται ένα ισχυρό τοπικό στερεοειδές και θα πρέπει να αποφεύγεται η αιτία.

-Δερματίτιδα Berloque

Διαβάστε, πατώντας εδώ για τη Δερματίτιδα Berloque

-Φωτοαλλεργική εξ επαφής δερματίτιδα

Αποτελεί μια αντίδραση υπερευαισθησίας επιβραδυνόμενου τύπου μεταξύ ενός αλλεργιογόνου και της υπεριώδους ακτινοβολίας σε προδιαθετημένα άτομα. Ανοσολογικά εμπλέκεται η κυτταρικού τύπου ανοσία.

Το δέρμα χρειάζεται εκπαίδευση και μετά έκθεση στα αλλεργιογόνα. Η ευααισθητοποίηση διαρκεί εφ’ όρου ζωής και η δερματίτιδα θα εμφανίζεται κάθε φορά που ο ασθενής εκτίθεται στη χημική ουσία και στο ηλιακό φως.

Μπορεί οι ουσίες αυτές να είναι χημικά συστατικά σε σαπούνια, όπως οι βακτηριοκτόνες ουσίες tetrachloro-salicylanide. Η εκζεματική αντίδραση θα παρουσιαστεί μετά την έκθεση των ακάλυπτων τμημάτων του δέρματος στον ήλιο, όταν υπάρχουν υπολείμματα αυτών των ουσιών πάνω στο δέρμα.

Άλλες ουσίες που προκαλούν τέτοια προβλήματα είναι οι biothionol και hexachlorophane και περιέχονται σε μη βιολογικά καλλυντικά, όπως σε λοσιόν για μετά το ξύρισμα. Η κατάσταση βελτιώνεται με την διακοπή αυτών των προϊόντων.

Επίσης, προϊόντα που εφαρμόζονται τοπικά στο δέρμα και περιέχουν σουλφοναμίδες και προμεθαζίνη δρουν σαν αλλεργιογόνα.

Ακόμη πολλά χημικά αντηλιακά περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Εργάτες που εργάζονται σε φαρμακοβιομηχανίες ή όσοι λαμβάνουν χρόνια φαινιθειαζίνες έχουν το ίδιο πρόβλημα.

Το εξάνθημα είναι εκζεματικού τύπου και εμφανίζεται στα εκτεθειμένα στον ήλιο μέρη σώματος, όπως πρόσωπο, V του λαιμού, πάνω μέρος χεριών, πλάτη, κνήμες κ.ά.

Όσες περιοχές προστατεύονται από τον ήλιο, όπως πίσω από τα αυτά, μύτη, κάτω από τα φρύδια είναι ελεύθερες.

Να κάνετε photo-patch-test για να προσδιοριστεί το αντιγόνο. Η φωτοεπιδερμική δοκιμασία γίνεται ως εξής: Τα αλλεργιογόνα εφαρμόζονται στη ράχη για 48 ώρες και μετά ακτινοβολείται με ηλιακό φως η περιοχή και η ανάγνωση γίνεται σε 48 ώρες.

Το αλλεργιογόνο πρέπει να αποφεύγεται, αλλιώς προκαλείται ακτινική δικτύωση.

Τα καλύτερα προϊόντα για τη δερματίτιδα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προϊόντα για τη δερματίτιδα

dermatitida bad

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες βιταμίνες για το έκζεμα

Οι καλύτερες βιταμίνες για τη δερματίτιδα

Τι είναι το δυσιδρωσικό έκζεμα

Μήπως έχετε δερματίτιδα εξ επαφής στα χέρια;

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Δερματίτιδα εξ επαφής από δηλητηριώδη κισσό

Τα βότανα για το έκζεμα

Χρόνια δερματίτιδα

Διαφορική διάγνωση κηλίδων του δέρματος

Οι επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία

Απήγανος

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑγάπη και απόρριψη
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με μαστίχα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ