Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Η καρύδα είναι πολύτιμη

Print Friendly, PDF & Email

Χρήσιμες πληροφορίες για την καρύδα ή κοκοκάρυο

Η καρύδα είναι καρπός του φυτού Cocos nucifera που ανήκει στην οικογένεια Arecaceae.

Η καρύδα μπορεί να συγκομισθεί για το πόσιμο νερό της, για να δώσει έλαιο από τον πυρήνα, κάρβουνο από το σκληρό κέλυφος, και ξύλο από τον ινώδη φλοιό.

Το λάδι και το γάλα που προέρχεται από αυτό χρησιμοποιούνται, συνήθως, στο μαγείρεμα, καθώς και σε σαπούνια και σε καλλυντικά.

Οι φλοιοί και τα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικά για να φτιαχτούν προϊόντα για επίπλωση και διακόσμηση. 

Το δένδρο Cocos nucifera είναι ένας μεγάλος φοίνικας, με ύψος μέχρι και 30 m, με πτεροειδή φύλλα 4-6 m  και πτερύγια 60-90 εκατοστά, αφήνοντας τον κορμό λείο.

Οι καρύδες γενικά ταξινομούνται σε δύο γενικές κατηγορίες: ψηλές και νάνοι.  

Όπως και άλλα φρούτα, η καρύδα έχει τρία στρώματα: Το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο. Το εξωκάρπιο και το μεσοκάρπιο συνθέτουν το “φλοιό” της καρύδας. Ο καρπός της καρύδας ζυγίζει περίπου 1,44 kg. Ο φοίνικας αυτός έχει ένα ινώδες ριζικό σύστημα, από μία πληθώρα λεπτών ριζών που αναπτύσσονται προς τα έξω  κοντά στην επιφάνεια. Μόνο μερικές από τις ρίζες διεισδύουν βαθιά στο έδαφος για σταθερότητα. Το δένδρο παράγει τόσο θηλυκά όσο και αρσενικά λουλούδια στην ίδια ταξιανθία. Το θηλυκό λουλούδι είναι πολύ μεγαλύτερο από το αρσενικό λουλούδι. 

Ο φοίνικας καρύδας ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη. Προτιμά περιοχές με άφθονη ηλιοφάνεια και τακτικές βροχοπτώσεις. Παράγεται σε Ινδονησία 18,3%, Φιλιππίνες 15.3%, Ινδία 11,9%, Βραζιλία 2.9%, Σρι Λάνκα 2.5%. Οι φοίνικες αναπτύσσονται σε περισσότερες από 90 χώρες του κόσμου, με συνολική παραγωγή 62 εκατομμύρια τόνους ετησίως.


Χρήσεις καρύδας

Το δέντρο καλλιεργείται για διακοσμητικούς, καθώς και για γαστρονομικούς και για καλλυντικούς λόγους.

Τα διάφορα μέρη της καρύδας έχουν γαστρονομικές χρήσεις. Ο σπόρος παρέχει λάδι για τηγάνισμα, μαγείρεμα, και μαργαρίνη. Το λευκό, σαρκώδες μέρος της καρύδας χρησιμοποιείται φρέσκο ή αποξηραμένο στο μαγείρεμα, ειδικά σε γλυκίσματα και επιδόρπια, όπως αμυγδαλωτά.

Η αφυδατωμένη καρύδα και το γάλα καρύδας προστίθενται σε αλμυρά πιάτα. Το αλεύρι καρύδας χρησιμοποιείται στο ψήσιμο και για την καταπολέμηση του υποσιτισμού. Φτιάχνονται και τσιπς καρύδας. Το βούτυρο καρύδας είναι το στερεοποιημένο λάδι καρύδας. Η αποξηραμένη καρύδα χρησιμοποιείται, επίσης, ως γέμιση για πολλές σοκολάτες. 

Θρεπτική αξία ανά 100 g καρύδας

-Ενέργεια 354 kcal 

-Υδατάνθρακες 15.23 g

Σάκχαρα 6,23 g

-Φυτικές ίνες 9,0 g

-Λίπος 33.49 g
Κορεσμένα 29.698 g
Μονοακόρεστα 1.425 g
Πολυακόρεστα 0,366 g

-Πρωτεΐνη 3,33 g
Τρυπτοφάνη 0,039 g
Θρεονίνη 0,121 g
Ισολευκίνη 0.131 g
Λευκίνη 0,247 g
Λυσίνη 0.147 g
Μεθειονίνη 0,062 g
Κυστίνη 0,066 g
Φαινυλαλανίνη 0,169 g
Τυροσίνη 0,103 g
Βαλίνη 0,202 g
Αργινίνη 0.546 g
Ιστιδίνη 0,077 g
Αλανίνη 0,170 g
Ασπαρτικό οξύ 0.325 g
Γλουταμινικό οξύ 0,761 g
Γλυκίνη 0,158 g
Προλίνη 0,138 g
Σερίνη 0,172 g

-Βιταμίνες
Θειαμίνη (Β1) (6%) 0,066 mg
Ριβοφλαβίνη (Β2) (2%) 0,020 mg
Νιασίνη (Β3) (4%) 0,540 mg
Παντοθενικό οξύ (Β5) (6%) 0,300 mg
Βιταμίνη Β6 (4%) 0,054 mg
Φυλλικό οξύ (Β9) (7%) 26 μg
Βιταμίνη C (4%) 3,3 mg
Βιταμίνη Ε (2%) 0,24 mg
Βιταμίνη Κ (0%) 0,2 μg

-Μέταλλα
Ασβέστιο (1%) 14 mg
Σίδηρος (19%) 2,43 mg
Μαγνήσιο (9%) 32 mg
Μαγγάνιο (71%) 1,500 mg
Φώσφορος (16%) 113 mg
Κάλιο (8%) 356 mg
Νάτριο (1%) 20 mg
Ψευδάργυρος (12%) 1,10 mg

-Άλλα συστατικά
Νερό 46.99 g

Μονάδες: μg = μικρογραμμάρια, mg = χιλιοστόγραμμα, IU = διεθνείς μονάδες

Ανά 100 γραμμαρίων η καρύδα έχει 354 θερμίδες, 33 γραμμάρια λίπος, ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά (89% του συνολικού λίπους) και υδατάνθρακες (24 g). Προσφέρει λιγότερη βιταμίνη Ε και Β από όσο τα άλλα κάρυα, αλλά περιέχει κάποιο ποσοστό βιταμίνης C.

Η αποξηραμένη καρύδα είναι πιο πλούσια σε βιταμίνες από όσο ο νωπός και φαγώσιμος καρπός.

Το επίπεδο, όμως, της βιταμίνης Ε στο φαγώσιμο μέρος της καρύδας είναι 1,0 χλγρ ανά 100 γραμμάρια, ενώ η αποξηραμένη καρύδα δεν έχει βιταμίνη Ε.

Οι βιταμίνες Β που υπάρχουν σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια για τη νωπή και την αποξηραμένη καρύδα, αντίστοιχα είναι: θειαμίνη 0,03 και 0,06, ριβοφλαβίνη 0,02 και 0,04, νικοτινικό οξύ 1,0 και 1,8, πυριδοξίνη 0,04 και 0,09, παντοθενικό οξύ 0,20 και 0,31. Τα επίπεδα φυλλικού οξέος είναι 26 και 54 μγρ ανά 100 γραμμάρια, αντίστοιχα για τη νωπή και αποξηραμένη καρύδα. Το περιεχόμενο σε βιταμίνη C της νωπής καρύδας είναι 2 χλγρ ανά 100 γραμμάρια, αλλά δεν υπάρχει στην αποξηραμένη.

Η καρύδα είναι καλός προμηθευτής καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου, χαλκού και ψευδαργύρου. Ενώ είναι τροφή χαμηλού νατρίου, η αποξηραμένη ποικιλία είναι πλουσιότερη σε όλα τα μέταλλα από τη νωπή. 

Τα περιεχόμενα σε μέταλλα για τη νωπή και την αποξηραμένη καρύδα, αντίστοιχα σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια είναι: νάτριο 17 και 28, κάλιο 440 και 750, ασβέστιο 13 και 22, μαγνήσιο 52 και 90, φώσφορος 94 και 160, σίδηρος 2,1 και 3,6, χαλκός 0,32 και ο,55, ψευδάργυρος 0,5 και 0, θείο 44 και 76, χλώριο 110 και 220.

-Νερό καρύδας 

Το νερό καρύδας χρησιμεύει ως εναιώρημα για το ενδοσπέρμιο του καρύδας κατά την πυρηνική φάση της ανάπτυξής του. Αργότερα, ωριμάζει το ενδοσπέρμιο και εναποτίθεται πάνω στο φλοιό καρύδας κατά την κυτταρική φάση. Το νερό της καρύδας είναι αθλητικό ποτό. Τα ώριμα φρούτα έχουν λιγότερο νερό από ότι οι ανώριμες καρύδες. Το νερό καρύδας μπορεί να υποστεί ζύμωση για την παραγωγή ξιδιού.

Ανά 100 γραμμαρίων, το νερό καρύδας περιέχει 19 θερμίδες και δεν έχει σημαντική περιεκτικότητα σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

-Γάλα καρύδας 

Το γάλα καρύδας, δεν πρέπει να συγχέεται με το νερό καρύδας. Το γάλα καρύδας φτιάχνεται με την εξαγωγή χυμού από το λευκό πυρήνα ή με το πέρασμα ζεστού νερού ή γάλατος από τριμμένη καρύδα, η οποία εξάγει το λάδι και τις αρωματικές της ενώσεις. Έχει λίπος 24%, και το (89%) είναι κορεσμένο λίπος, με το λαυρικό οξύ ως το κύριο λιπαρό οξύ. Όταν ψύχεται και αφήνεται να πήξει, η κρέμα καρύδας θα μείνει στην κορυφή, χωριστά από το γάλα. Το γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή παρθένου λαδιού καρύδας με ελεγχόμενη θέρμανση και απομάκρυνση του κλάσματος ελαίου. Μια σκόνη πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να παραχθεί από γάλα καρύδας μετά από φυγοκέντρηση, διαχωρισμό και ξήρανση με ψεκασμό.

Το γάλα καρύδας περιέχει ίχνη των περισσοτέρων βιταμινών που υπάρχουν στη σάρκα του καρπού. Υπάρχουν ίχνη μόνο βιταμίνης Ε. Οι βιταμίνες Β που υπάρχουν σε χλγρ ανά 100 γραμμάρια είναι: θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, ίχνη μόνο, νικοτινικό οξύ 0,2, πυριδοξίνη 0,03, παντοθενικό οξύ 0,05. Δε υπάρχει φυλλικό οξύ και βιοτίνη. Το επίπεδο βιταμίνης C είναι 2 χλγρ ανά 100 γραμμάρια. Το γάλα καρύδας προσφέρει πολύ περισσότερο ασβέστιο, αλλά λιγότερα ποσά από τα άλλα μέταλλα.

-Λάδι καρύδας 

Ένα άλλο προϊόν της καρύδας είναι το έλαιο καρύδας. Χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα, ειδικά για τηγάνισμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρή μορφή, όπως και άλλα φυτικά έλαια, ή σε στερεή μορφή, όπως το βούτυρο ή λαρδί.

-Νέκταρ καρύδας

Ο χυμός που προέρχεται από την τομή των συστάδων λουλουδιών της καρύδας δεν έχει υποστεί ζύμωση και συλλέγεται δύο φορές την ημέρα. Όταν αφήνεται να ζυμωθεί γίνεται κρασί και με απόσταξη ρακή.

Ο χυμός μπορεί με βρασμό να φτιάξει ένα γλυκό σιρόπι ή καραμέλα.

Τα μπουμπούκια ενηλίκων φυτών είναι βρώσιμα, και είναι γνωστά ως καρδιά του φοίνικα και καταναλώνονται σε σαλάτες.

Η σάρκα καρύδας, το γάλα καρύδας και το νερό καρύδας χρησιμοποιούνται συχνά σε κύρια πιάτα, επιδόρπια και σούπες, αναψυκτικά και γλυκά. 

Τα άκαμπτα μέρη των φύλλων καρύδας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή σκουπών. 

Ο φλοιός και τα κελύφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καύσιμα και αποτελούν πηγή άνθρακα, και στην κατασκευή διαφόρων ειδών χειροτεχνίας και μουσικών οργάνων.

Οι κορμοί καρύδας χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μικρών γεφυρών και καλυβών.

Οι ρίζες χρησιμοποιούνται ως χρωστική ουσία, ως στοματικό διάλυμα, και σαν φάρμακο για τη διάρροια και δυσεντερία, ακόμη και σαν οδοντόβουρτσα.

Η καρύδα χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ομορφιάς, γιατί απορροφάται εύκολα από το δέρμα. Το κέλυφος καρύδας μπορεί επίσης να αλέθεται και προστίθεται σε προϊόντα για την απολέπιση των νεκρών κυττάρων του δέρματος. Η καρύδα περιέχει λαυρικό οξύ, από όπου παρασκευάζεται θειικό λαυρικό νάτριο, που χρησιμοποιείται σε αφρόλουτρα και σαμπουάν. 

Οι ίνες από την πρώτη ύλη γαι την παρασκευή ελαίου καρύδας και την παραγωγή γάλακτος καρύδας χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές. Το αποξηραμένο κέλυφος χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε φούρνους με ξύλα και το νερό καρύδας χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως συμπλήρωμα της ανάπτυξης σε φυτικό μικροπολλαπλασιασμό. 

Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη βιομηχανία τροφίμων. Οι πρωτεΐνες από καρύδα μπορεί να προκαλέσουν τροφική αλλεργία και αναφυλαξία.

Διαβάστε, επίσης,

Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ

Πρόληψη Alzheimer

Κετογενική δίαιτα

Καλύτερο το λάδι καρύδας από την οδοντόπαστα

Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας

Λάδι καρύδας 

Καρύδα

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Ρόφημα με καρύδα, καρύδια, κουρκούμη και κανέλα

Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer

Που κάνει καλό το λάδι καρύδας

Νόσος Alzheimer

Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ

Μήπως έχετε ευαίσθητα δόντια και ούλα;

www.emedi.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου

Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή των μυών και των μαλακών ιστών που σχετίζονται με αυτό. Το σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου είναι μια διαταραχή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ